Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc

Orzeszki pistacjowe nie tylko znakomicie smakują, ale zawierają również mnóstwo składników odżywczych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływają na serce i oczy.

Co znajdziemy w pistacjach?

Pistacje są bogate w błonnik - jedna porcja zawiera więcej tego składnika niż pół szklanki brokułów. Są również znakomitym źródłem białka i potasu, zawierają też magnez, miedź i fosfor. Co więcej, są świetnym źródłem gamma-tokoferolu – jednej z form witaminy E, która ma chronić przed rakiem płuc i prostaty.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

Właściwości pistacji

Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz [orzechy](http://Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz...

Pistacje to także najbogatsze źródło fitosteroli – związków podobnych do cholesterolu znajdujących sie w roślinach, które mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe - spośród wszystkich orzechów. Są również bogate w argininę, która pomaga w prawidłowym ukrwieniu organizmu, oraz najbogatszym spośród wszystkich orzechów źródłem luteiny, świetnej dla zdrowia oczu.

Jak pistacje chronią przed nowotworem?

Według danych zaprezentowanych na konferencji w Houston dotyczącej zapobiegania nowotworom, spożywanie garści pistacji dziennie związane jest z ochroną przed rakiem płuc. Naukowcy są zdania, że witamina E ma działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka, a większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc.

Po sześciu tygodniach badań naukowcy odkryli, że osoby, które jadły pistacje, miały znacznie wyższy poziom witaminy E oraz gamma-tokoferolu niż grupa kontrolna niespożywająca tych orzechów. Zwiększenie dawki gamma-tokoferolu w organizmie może obniżać ryzyko nie tylko raka płuc, ale również innych rodzajów nowotworu, np. raka prostaty.

Eksperci podkreślają, że pistacje to jedne z tych orzechów, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia – 50 g dziennie zmniejsza ryzyko raka płuc bez znacznych zmian w BMI. Czyli nie przytyjemy. Inne dobre źródła bogate w gamma-tokoferol to orzechy ziemne czy włoskie.

Komentarze (33)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Przecież nie będziemy jeść samych pistacji.Oczywiście są świetne i mają dużo wartości odżywczych. Ale jak nie zmienimy nawyków żywieniowych to nie obniżymy cholesterol czy schudniemy. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi.Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness:idealnafigura.com/gberes, schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.

Odpowiedz
~Inka
~Inka ponad rok temu

Fakt, że pistacje drogie, ale :"W tym roku padł kolejny rekord: Polacy kupili najwięcej suplementów diety od lat. Wydali na nie tylko w pierwszej połowie tego roku 1,54 mld zł, kupując 94,5 mln opakowań." Więcej tu: http://rudaweb.pl/index.php/2015/10/11/magia-suplementow-diety/

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...