Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty

Pistacje nie tylko znakomicie smakują, ale zawierają również mnóstwo składników odżywczych, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływają na serce i oczy. Okazuje się, że jedzenie pistacji może mniejszać ryzyko groźnychy nowotworów.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Witamina E zmniejsza guzy nowotworowe"

1. Co znajdziemy w pistacjach?

Pistacje są bogate w błonnik - jedna porcja zawiera więcej tego składnika niż pół szklanki brokułów. Są również znakomitym źródłem białka i potasu, zawierają też magnez, miedź i fosfor. Co więcej, są świetnym źródłem gamma-tokoferolu – jednej z form witaminy E, która ma chronić przed rakiem płuc i prostaty.

Właściwości pistacji
Właściwości pistacji [5 zdjęć]

Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz [orzechy](http://Orzechy to popularna...

zobacz galerię

Pistacje to najbogatsze źródło fitosteroli – związków podobnych do cholesterolu. Znajdują się one w roślinach i wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Są również bogate w argininę, która wspiera prawidłowe ukrwienie organizmu. To także najbogatsze spośród wszystkich orzechów źródło luteiny, świetnej dla zdrowia oczu.

Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty
Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc i prostaty (Zdjęcie pistacji / Shutterstock)

2. Jak pistacje chronią przed nowotworem?

Według danych zaprezentowanych na konferencji dotyczącej zapobiegania nowotworom w Houston, spożywanie garści pistacji dziennie związane jest z ochroną przed rakiem płuc. Naukowcy są zdania, że witamina E ma działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka, a większe dawki gamma-tokoferolu mogą zmniejszać ryzyko raka płuc.

Po sześciu tygodniach badań naukowcy odkryli, że osoby, które jadły pistacje, miały znacznie wyższy poziom witaminy E oraz gamma-tokoferolu niż grupa kontrolna, która nie spożywała tych orzechów. Zwiększenie dawki gamma-tokoferolu w organizmie może obniżać ryzyko nie tylko raka płuc, ale również innych rodzajów nowotworu, np. raka prostaty.

Eksperci podkreślają, że pistacje to jedne z tych orzechów, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia – 50g dziennie zmniejsza ryzyko raka płuc bez znacznych zmian w BMI. Czyli nie przytyjemy. Inne dobre źródła bogate w gamma-tokoferol to orzechy ziemne oraz włoskie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy