Trwa ładowanie...

Jeżyna fałdowana – właściwości, wygląd i zastosowanie

Avatar placeholder
25.07.2023 16:14
Jeżyna fałdowana jest rośliną należącą do gatunku różowatych.
Jeżyna fałdowana jest rośliną należącą do gatunku różowatych. (Adobe stock)

Jeżyna fałdowana jest rośliną należącą do gatunku różowatych. Znana jest z tego, że wydaje smaczne owoce. Posiada także liście stanowiące surowiec zielarski o szerokim spektrum zastosowań leczniczych. Można wykorzystywać je do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznie w formie naparów i odwarów. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest jeżyna fałdowana?

Jeżyna fałdowana zwana ostrężyną (łac. Rubus fruticosus L., Rubus plicatus W. et N.) to gatunek wieloletniej rośliny z rodziny różowatych (Rosaceae). Pochodzi z Europy, występuje także w Azji. W Polsce spotykana na niżu i w niższych partiach górskich. Rośnie w stanie dzikim: w lasach, zaroślach, na miedzach i przydrożach.

Jak wygląda jeżyna fałdowana? Roślina jest kolczastym krzewem. Jej kolce są nieduże, zaostrzone i zakrzywione, a liście nieparzysto-pierzastozłożone oraz promieniste kwiaty o białych lub jasnoróżowych płatkach. Kwitnie od czerwca do lipca. Jej owoce są czarne, jadalne i bardzo smaczne. Jeżyna dorasta do 150 cm.

2. Zastosowanie jeżyny fałdowanej

Jeżyna fałdowana nie tylko wydaje smaczne owoce, które są wykorzystywane do celów kulinarnych. Sporządza się z nich dżemy, nalewki, konfitury, soki, kompoty czy wina. Postrzega się ją również jako roślinę leczniczą.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Surowcem zielarskim jest liść jeżyny (Folium Rubi fruticosi). Medycyna naturalna docenia także oraz owoc jeżyny fałdowanej (Rubi fruticosi fructus). Można je wykorzystywać do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznie, głównie w formie naparów i odwarów (liście) oraz soków (owoce).

Liście zbiera się przed kwitnieniem rośliny i suszy w warunkach naturalnych. Owoce zrywa się dojrzałe (są czarne), wraz z dnem kwiatowym. Suszy się je w temperaturze 40-60°C. Ze świeżych owoców jeżyny robi się także soki.

3. Liść jeżyny fałdowanej – właściwości i działanie

Liście jeżyny fałdowanej zawierają garbniki (10%), flawonoidy, triterpeny, witaminę C, A i z grupy B, kwas cytrynowy oraz sole mineralne - głównie związki potasu i magnezu. Dzięki temu wykazują działanie:

  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwzapalne,
  • ściągające,
  • przeciwbakteryjne i bakteriobójcze,
  • moczopędnie,
  • napotnie,
  • regulująco na przemianę materii.

Liście jeżyny są stosowane:

  • wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego ze stanem zapalnym błony śluzowej i skłonnością do biegunek,
  • zewnętrznie do płukania gardła i jamy ustnej oraz do kąpieli przy chorobach skóry, takich jak trądzik czy egzema, liszaje, wypryski, niegojące się i ropiejące rany. Okłady z liści są także pomocne w dolegliwościach reumatycznych i nerwobólach.

Liście jeżyny są szczególnie polecane przy chorobach układu pokarmowego, gdy:

  • występuje skłonność do biegunek i wzdęć,
  • nadmiernie rozwija się flora bakteryjna,
  • rozpoznano choroby chorobach żołądka i jelit, zwłaszcza przewlekłe zapalenie błony śluzowej.

Preparaty, które zawierają jeżynę fałdowaną, mogą być przyjmowane przez osoby z rodzinną predyspozycją do cukrzycy. Z uwagi na swoje właściwości moczopędne roślina nie tylko zwiększa ilość wydzielanego moczu, ale i ułatwia usuwanie z moczem toksycznych metabolitów, ale i zmniejsza tendencję do poposiłkowego wzrostu cukru we krwi.

4. Owoce jeżyny fałdowanej – właściwości i działanie

Medycyna naturalna docenia także oraz owoce jeżyny fałdowanej (Rubi fruticosi fructus), które zawierają antocyjany, witaminę C, kwas cytrynowy, pektyny, cukry, związki śluzowe, sole mineralne.

Owoce jeżyny fałdowanej w postaci soku wykazują działanie wykrztuśne, napotne i przeciwgorączkowe (stosuje się je, gdy pojawia się infekcja), ale działają na przewód pokarmowy:

  • spożywane w formie niedojrzałej pomagają uporać się z biegunkami,
  • owoce przejrzałe stanowią remedium na przedłużające się zaparcia.

Ponadto owoce jeżyny fałdowanej wykazują działanie uspokajające. Sprawdzają się w leczeniu anemii (obecne są w nich mikroelementy takie jak żelazo czy miedź, które mają wpływ na powstawanie tworzenia krwinek czerwonych) i wzmacniają organizm. Stanowią źródło cennych witamin i minerałów.

Korzystnie działają również na wzrok (dzięki obecności prowitaminy A). Wspierają leczenie niedowidzenia zmierzchowego i przedłużonej adaptacji wzroku do ciemności.

5. Jeżyna fałdowana – przeciwwskazania i skutki uboczne

Jeżynę fałdowaną uznaje się za roślinę bezpieczną. Zarówno w postaci surowej, przetworów, jak i suplementów diety, nie powinny jej stosować wyłącznie osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość na rodzinę Rosaceae.

Warto także pamiętać, że jej spożywanie w nadmiernych ilościach, zwłaszcza w przypadku dojrzałych owoców, może wywołać biegunkę. U osób, które mają podrażniony przewód pokarmowy, mogą także pojawić się działania niepożądane w postaci nudności czy wymiotów. Ma to związek z obecnością taniny.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze