Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także węglowodanów i błonnik. Indeks glikemiczny kasz jest niski, dlatego też zalecane są one w odchudzaniu, jak również diabetykom.

Rodzaje kasz

Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się jęczmień, grykę, proso i ryż.

Zobacz film: "Kasza - niezbędna w diecie kobiet i osób dbających o linię"

W zależności od stopnia obróbki i wielkości ziaren zbóż, kasze podzielono na trzy grupy:

  • drobne - np. kasza perłowa, manna, kuskus,
  • łamane – kasze o większym stopniu rozdrobnienia, uzyskane poprzez pocięcie lub połamanie obłuskanego ziarna, np. kasza jęczmienna łamana, kasza krakowska,
  • krupy – uzyskuje się je przez obłuszczenie i ewentualne polerowanie ziarna, zachowując jego kształt, np. pęczak, kasza gryczana, jaglana.

Kasza gryczana charakteryzuje się dużą zawartością białka, tłuszczu, a także witamin B1 i PP. Stanowi dobre źródło wapnia, żelaza, fosforu, potasu i miedzi.

Kasza jęczmienna dzieli się na trzy typy: pęczak, perłowa i łamana. Zalecana jest w szczególności w chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy oraz przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi.

Kasza kukurydziana jest bogata w błonnik oraz beta-karoten. Zalecana jest w celiakii i nietolerancji glutenu.

Zdrowe produkty odżywcze

Różnice w stylu życia nie są tak ważne w procesie długoterminowego przybierania na wadze, jak zmiany w diecie. Najważniejsze jest spożywanie zdrowych,...

Kasza manna charakteryzuje się niską zawartością błonnika oraz witamin i soli mineralnych w porównaniu do innych kasz. Jest bogata w skrobię i jod.

Kuskus to doskonałe źródło białka (13 g/100 g) i węglowodanów (72 g/100 g), posiada mało tłuszczu (2 g/100 g) zawierającego dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kuskus jest doskonałym źródłem żelaza.

Kasza w diecie odchudzającej

Kasze są źródłem wielu substancji odżywczych, jak np. węglowodany, a także witamin z grupy B i żelaza. Do najbogatszych w składniki odżywcze zaliczane są kasze gryczane i jęczmienne łamane.

Kasze zalecane są w dietach odchudzających, gdyż są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, jak również błonnika, co sprawia, że posiadają niski indeks i ładunek glikemiczny. Dzięki temu po ich spożyciu nie występują wahania glukozy we krwi, przez co dużej odczuwamy sytość i nie występuje potrzeba podjadania.

W dietach odchudzających szczególnie polecana jest kasza gryczana, jak i jęczmienna. Natomiast niewskazana jest kasza manna, gdyż sprzyja tyciu.

Otrzymywane z owsa płatki owsiane wzmacniają organizm, a w chłodne dni rozgrzewają. Zalecane są w odchudzaniu, bowiem zmniejszają wchłanianie tłuszczu i cholesterolu w jelitach.

Wartość odżywcza w 100 g Kasza gryczana Kasza manna Kasza jęczmienna
Energia 336 kcal 353 kcal 358 kcal
Węglowodany 69,3 g 76,7 g 74 g
Białko 12,6 g 8,7 g 8,0 g
Tłuszcz 3,1 g 2,0 g 1,3 g

Jednakże kasze bardzo często są podawane z tłustymi mięsnymi sosami zabielanymi śmietaną, dlatego też kaloryczność takiego dania wzrasta. Kasze dobrze się komponują z warzywami gotowanymi na parze lub w wodzie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...