Kasze - nieoceniony element zdrowej diety

Węglowodany są istotnym elementem zdrowej, zróżnicowanej diety. Na ich bazie można przygotować wiele wariantów śniadań, obiadów, deserów i kolacji. Kasze od zawsze stanowiły ważny składnik polskiej diety. Nasi dziadkowie i pradziadkowie przygotowywali wiele posiłków z ich udziałem, które jednocześnie syciły i dostarczały organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Niestety w dobie rozkwitu żywności przetworzonej obserwuje się zmniejszenie ich konsumpcji. Dlaczego warto wplatać je do codziennego menu?

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Z kaszą po zdrowie

Kasze to pozbawione łuski nasiona zbóż. W zależności od rodzaju zboża użytego do ich produkcji wyróżnia się kasze pszenne, jęczmiennie, z prosa, gryczane, owsiane czy kukurydziane. Biorąc pod uwagę stopień rozdrobnienia ziaren, wyróżnia się kasze drobne (powstające z połamanych ziaren), łamane (ziarno po pozbawieniu łuski dzielone jest na mniejsze części) oraz krupa – najbardziej wartościowe ziarno pozbawione jedynie łuski. Kasze stanowią podstawę zdrowej, zbilansowanej diety, to istotne źródło dobrej jakości węglowodanów. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – są skarbnicą wielu witamin, składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, oraz błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, wpływa na obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom oraz nowotworom jelita grubego. Jest go tym więcej, im grubsza jest kasza, dlatego szczególne warto wybierać kasze z pełnego ziarna.

Bardziej i mniej znane kasze

Na naszych stołach może zagościć wiele rodzajów kasz. Każda z nich jest inna – jedne są grubsze, słodsze, inne drobniejsze i bardziej goryczkowe w smaku. Wszystkie jednak warto wplatać do codziennego menu, gdyż stanowią świetną alternatywę dla ryżu, makaronu, ziemniaków i pieczywa.

Jedną z częściej spożywanych kasz jest kasza gryczana. Jest dobrym źródłem białka, a na tle pozostałych rodzajów kasz charakteryzuje ją największa zawartość witaminy E i folianów. Powinny po nią sięgać osoby cierpiące na krwotoki, żylaki i hemoroidy, gdyż skutecznie reguluje ciśnienie krwi oraz buduje i uszczelnia naczynia krwionośne. Z niepalonej i łamanej gryki wytwarza się również kaszę krakowską.

Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy i skutecznie odkwasza organizm. Jest pomocna osobom z chorobami zapalnymi skóry. Stanowi doskonałe źródło krzemu, lecytyny oraz tryptofanu koniecznego do produkcji witaminy PP.

Ponadto kasze jaglana i gryczana to produkty bezglutenowe – mogą być spożywane przez osoby z alergią na gluten i chorobą trzewną (celiaklią).

Kasze jęczmienne

Wachlarz kasz jęczmiennych jest największy. Perłowa, pęczak i łamana różnią się procesem obróbki i grubością ziaren. Najgrubsza jest kasza pęczak, następnie perłowa, najdrobniejsza zaś jest kasza łamana.

Kuskus

Kuskus to drobniejszy rodzaj kaszy. Obecnie wytwarzana jest z pszenicy durum, choć nasi przodkowie produkowali ją z prosa. W porównaniu z kaszą perłową czy ryżem, zawiera więcej białka i niektórych składników odżywczych. Choć jest sztandarowym produktem używanym przez Marokańczyków, warto korzystać z jej dobrodziejstw również na polskim stole. To świetny dodatek do dań obiadowych, zup, składnik sałatek i deserów.

Kasze na stół!

Kasze dają ogrom kulinarnych możliwości, co sprawia, że dania z ich udziałem cieszą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Wbrew powszechnym opiniom kasze nie tuczą, o ile nie podamy ich z wysokokalorycznymi dodatkami – tłustym mięsem czy zawiesistymi sosami. Nie każda kasza jest jednak dobra dla wszystkich. Grubsze kasze, np. gryczana i pęczak, będą służyły zgrabnej sylwetce. Zawierają długo trawione w przewodzie pokarmowym węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, mają niski indeks glikemiczny. Mogą jednak powodować nieprzyjemne dolegliwości u osób z chorobami przewodu pokarmowego, np. refluksem żołądkowo-przełykowym, nadkwasotą, wrzodami żołądka czy zespołem jelita drażliwego z tendencją do biegunek. Aby nie podrażniać śluzówki żołądka, osoby te powinny sięgać po drobniejsze kasze, np. jaglaną, kuskus czy jęczmienną łamaną.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...