Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Hajduk

Kasze - nieoceniony element zdrowej diety

Avatar placeholder
25.04.2024 08:40
Kasze - nieoceniony element zdrowej diety
Kasze - nieoceniony element zdrowej diety

Węglowodany są istotnym elementem zdrowej, zróżnicowanej diety. Na ich bazie można przygotować wiele wariantów śniadań, obiadów, deserów i kolacji. Kasze od zawsze stanowiły ważny składnik polskiej diety. Nasi dziadkowie i pradziadkowie przygotowywali wiele posiłków z ich udziałem, które jednocześnie syciły i dostarczały organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Niestety w dobie rozkwitu żywności przetworzonej obserwuje się zmniejszenie ich konsumpcji. Dlaczego warto wplatać je do codziennego menu?

spis treści

1. Z kaszą po zdrowie

Kasze to pozbawione łuski nasiona zbóż. W zależności od rodzaju zboża użytego do ich produkcji wyróżnia się kasze pszenne, jęczmiennie, z prosa, gryczane, owsiane czy kukurydziane. Biorąc pod uwagę stopień rozdrobnienia ziaren, wyróżnia się kasze drobne (powstające z połamanych ziaren), łamane (ziarno po pozbawieniu łuski dzielone jest na mniejsze części) oraz krupa – najbardziej wartościowe ziarno pozbawione jedynie łuski. Kasze stanowią podstawę zdrowej, zbilansowanej diety, to istotne źródło dobrej jakości węglowodanów. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą – są skarbnicą wielu witamin, składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, oraz błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit, wpływa na obniżenie stężenia złego cholesterolu we krwi, zapobiega zaparciom oraz nowotworom jelita grubego. Jest go tym więcej, im grubsza jest kasza, dlatego szczególne warto wybierać kasze z pełnego ziarna.

2. Bardziej i mniej znane kasze

Na naszych stołach może zagościć wiele rodzajów kasz. Każda z nich jest inna – jedne są grubsze, słodsze, inne drobniejsze i bardziej goryczkowe w smaku. Wszystkie jednak warto wplatać do codziennego menu, gdyż stanowią świetną alternatywę dla ryżu, makaronu, ziemniaków i pieczywa.

Zobacz film: "Pomysł na biznes: Ekologiczne poduszki"

Jedną z częściej spożywanych kasz jest kasza gryczana. Jest dobrym źródłem białka, a na tle pozostałych rodzajów kasz charakteryzuje ją największa zawartość witaminy E i folianów. Powinny po nią sięgać osoby cierpiące na krwotoki, żylaki i hemoroidy, gdyż skutecznie reguluje ciśnienie krwi oraz buduje i uszczelnia naczynia krwionośne. Z niepalonej i łamanej gryki wytwarza się również kaszę krakowską.

Kasza jaglana posiada odczyn zasadowy i skutecznie odkwasza organizm. Jest pomocna osobom z chorobami zapalnymi skóry. Stanowi doskonałe źródło krzemu, lecytyny oraz tryptofanu koniecznego do produkcji witaminy PP.

Ponadto kasze jaglana i gryczana to produkty bezglutenowe – mogą być spożywane przez osoby z alergią na gluten i chorobą trzewną (celiaklią).

2.1. Kasze jęczmienne

Wachlarz kasz jęczmiennych jest największy. Perłowa, pęczak i łamana różnią się procesem obróbki i grubością ziaren. Najgrubsza jest kasza pęczak, następnie perłowa, najdrobniejsza zaś jest kasza łamana.

2.2. Kuskus

Kuskus to drobniejszy rodzaj kaszy. Obecnie wytwarzana jest z pszenicy durum, choć nasi przodkowie produkowali ją z prosa. W porównaniu z kaszą perłową czy ryżem, zawiera więcej białka i niektórych składników odżywczych. Choć jest sztandarowym produktem używanym przez Marokańczyków, warto korzystać z jej dobrodziejstw również na polskim stole. To świetny dodatek do dań obiadowych, zup, składnik sałatek i deserów.

3. Kasze na stół!

Kasze dają ogrom kulinarnych możliwości, co sprawia, że dania z ich udziałem cieszą podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Wbrew powszechnym opiniom kasze nie tuczą, o ile nie podamy ich z wysokokalorycznymi dodatkami – tłustym mięsem czy zawiesistymi sosami. Nie każda kasza jest jednak dobra dla wszystkich. Grubsze kasze, np. gryczana i pęczak, będą służyły zgrabnej sylwetce. Zawierają długo trawione w przewodzie pokarmowym węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, mają niski indeks glikemiczny. Mogą jednak powodować nieprzyjemne dolegliwości u osób z chorobami przewodu pokarmowego, np. refluksem żołądkowo-przełykowym, nadkwasotą, wrzodami żołądka czy zespołem jelita drażliwego z tendencją do biegunek. Aby nie podrażniać śluzówki żołądka, osoby te powinny sięgać po drobniejsze kasze, np. jaglaną, kuskus czy jęczmienną łamaną.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze