4 z 6Silna reakcja alergiczna
Uczulenie na alfa 1,3-galaktozę u osób, które wcześniej zostały ugryzione, zaobserwował w 2004 roku immunolog Thomas Platts-Mills. Badał on pacjentów onkologicznych, którzy przyjmowali lek z tą substancją w składzie.
Pacjenci pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, a więc z miejsca bytowania kleszczy, dziesięciokrotne częściej skarżyli się na obrzęki, swędzenie i wahania ciśnienia krwi. Okazało się, że każdy z nich miał w organizmie wysokie stężenie antyciał przeciw temu składnikowi.
Według doktora Millisa już jedno ukąszenie kleszcza może spowodować alergię.
Po zjedzeniu czerwonego mięsa u osób uczulonych może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. To nagła i szybko rozprzestrzeniająca się reakcja na alergen. W łagodniejszej formie pojawia się swędząca wysypka na całym ciele.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Mało znana choroba przenoszona przez kleszcze. Objawy są mylące