Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Koszerne potrawy - koszerność, zasady, koszerne rodzaje mięsa, inne produkty, przykłady

Avatar placeholder
13.04.2021 10:12
Koszerne potrawy są uznawane za tłuste
Koszerne potrawy są uznawane za tłuste (123rf.com)

Koszerne potrawy jednoznacznie kojarzą nam się z kuchnią żydowską. Czym jest koszerność? Czy dotyczy tylko potraw? Jakie potrawy są koszerne? Jakie są zasady koszerności?

spis treści

1. Co to jest koszerność?

Koszerność to pojęcie odnoszące się do reguł obowiązujących w prawie żydowskim. Mianem "koszerne" określa się rodzaje produktów, które można spożywać. Dotyczy to zarówno pokarmów, napojów jak i leków. Zasady koszerności określają w jaki sposób potrawy powinny być produkowane i spożywane.

Koszerne nie muszą być tylko potrawy. Czasami tym słowem określa się odpowiednie przygotowanie tekstów liturgicznych czy chust modlitewnych. W tym wypadku koszerność oznacza czystość, dokładność. Zasady koszerności są ściśle przestrzegane przez ortodoksyjnych Żydów. Natomiast Żydzi, którzy są wyznawcami judaizmu reformowanego są bardziej liberalni i nie przywiązują już takiej wagi do zasad koszerności.

2. Zasady koszerności

Halacha (prawo mojżeszowe) wyróżnia dwa rodzaje pokarmów: dozwolone (kaszer) oraz zakazane (teref). Żydzi mogą spożywać mięso zwierzęcia parzystokopytnego i jednocześnie przeżuwającego. Krew oraz nerw kulszowa są produktami zakazanymi. Mleko oraz jaja zwierząt, które są koszerne, również są dozwolone. Owoce powinny pochodzić z drzew, które mają co najmniej trzy lata.

Zobacz film: "Dlaczego powinieneś jeść czosnek na pusty żołądek?"

Produkty mięsne nie mogą być spożywane razem z produktami mlecznymi. Dlatego też w kuchni żydowskiej stosuje się dwa rodzaje garnków i innych sprzętów kuchennych i nakryć. Takie postępowanie mogło być podyktowane także racjonalnym myśleniem, ponieważ mięso szybciej psuło się w połączeniu z mlekiem, a mięso wieprzowe było skażone przez pasożyty. Pomiędzy posiłkami mlecznymi a mięsnymi powinna zostać zachowana sześciogodzinna przerwa. Czas pomiędzy tymi produktami może się różnić w zależności od stopnia ortodoksji oraz miejsca zamieszkania.

Niektóre produkty aby były koszerne muszą być wytwarzane przez Żydów. Takim produktem jest wino. Wszystkie produkty powinny być wytwarzane pod nadzorem rabinatu, który wystawia stosowne certyfikaty.

3. Jakie mięso jedzą Żydzi?

Jakie rodzaje produktów są koszerne? Żydzi mogą jeść cielęcinę, wołowinę, sarninę, baraninę, jagnięcinę, kozinę. Zwierzęta te muszą być zabite w odpowiedni sposób. Odprawia się nad nimi błogosławieństwo, zabija 2-3 cięciami noża i pozbawia krwi przed przyrządzeniem. Niedozwolone gatunki mięsa to wieprzowina, dziczyzna, konina, oślina.

Koszerne ptactwo to kaczka, kura, gęś, indyk, gołąb, kuropatwa, przepiórka oraz bażant. Koszerne ryby to karp, pstrąg, śledź czy łosoś. Niedozwolone są jesiotry, rekiny, oraz węgorze.

4. Koszerne rośliny

W koszernej kuchni jest miejsce dla wielu gatunków roślin. Żydzi chętnie sięgają po cebulę, marchew, ziemniaki, bakłażan, cukinia, papryka. Fasola, soczewica i ciecierzycai) również są często jadane. Kuchnia koszerna obfituje w koszerne przyprawy takie jak czosnek, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa oraz mieszanka ziół o nazwie zatar.

Koszerne jedzenie jest uznawane za tłuste. Bardzo popularne jest dodawanie do potraw gęsiego, kaczego lub kurzego smalcu.

5. Kuchnia żydowska

Żydzi jedzą często, ale małe porcje. Tradycyjne koszerne śniadanie przygotowane jest z produktów mlecznych takich jak twaróg, mleko czy jogurty. Na stołach pojawiają się pasty warzywne, rybne i jajeczne. Żydzi często sięgają po sałatki i hummus. Koszerne zupy są gęste. Chętnie przygotowuje się koszerny krupnik, koszerny rosół, barszcz czy ogórkową. Często przygotowuje się także zupę z soczewicą, fasolą oraz[kaszą pęczak. Zup które zawierają mięso nie zaprawia się śmietaną. W tym celu wykorzystuje się roztrzepane jajka.

W koszernej kuchni jest sporo miejsca na ryby. Na szczególną uwagę zasługuje ryba faszerowana. Z mięs przygotowuje się kotlety, gulasze, steki i pulpety. Bardzo często w kuchni koszernej jada się pierogi, placki ziemniaczane, placki z rodzynkami, naleśniki czy knedle.

Kuchnia koszerna to także desery. Kremy, leguminy, budynie, ciasta, kandyzowane i suszone owoce, orzechy, czekolady. W kuchni żydowskiej często przygotowuje się ciasta i torty z marchwi.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze