Kurczak na sałacie

Wzorcowa i smaczna potrawa niskokaloryczna i niskotłuszczowa. Pierś z kurczaka to jedno z najlepszych źródeł zwierzęcego białka dostarczającego większość z niezbędnych aminokwasów egzogennych. Ta część drobiu wspomaga proces budowania tkanki mięśniowej, daje długotrwałe uczucie sytości i zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego jest tak pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Składniki

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

  • 4 piersi z kurczaka,

  • główka sałaty,

  • 4 pomidory,

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych,

  • 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g,

  • przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka.



Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę 2 cm x 2 cm, usmażyć beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodać mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.

Sałata: opłukać liście w zimnej wodzie, następnie porwać je na drobne fragmenty i wrzucić do miski. Pomidory i ogórki pokroić na małe cząstki i dodać do sałaty. Do warzyw dodać jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Wymieszać. Na przygotowanych talerzach rozłożyć większą ilość sałatki. Na sałatę kłaść usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 256,50 kcal
Białka 47,10 g
Tłuszcze 3,95 g
Cholesterol 120,00 mg
Węglowodany 9,60 g
Błonnik 2,15 g
Witamina C 34,00 mg
Witamina A 237,00 µg

Komentarz

Dodatek kolorowych warzyw przyprawionych ziołami i jogurtem zamiast majonezu, śmietany lub oliwy czyni to danie jeszcze bardziej dietetycznym i wzbogaca je w wapń. Pomidory dostarczają mnóstwo potasu obniżającego ciśnienie i zapobiegającego kurczom mięśni. Ogórek ma w swoim składzie głównie wodę, dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczny. Z kolei sałata dostarcza kwasu foliowego – związku szczególnie cennego dla przyszłych mam.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Drób
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Drób
Drób

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w sosie z wina

Kurczak w winie to jedna ze specjalności kuchni francuskiej. Słodki, a zarazem cierpki smak mięsa pozostawia niezapomniane doznania kulinarne.

Drób

Kurczak w paście curry

Kurczak w paście curry

Kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Spróbuj oryginalnego przepisu na pastę curry i potrawkę z kurczaka.

Drób

Cytrynowy kurczak

Podana potrawka z kurczaka jest dosyć oryginalna ze względu na cytrynowy posmak, jednak warto spróbować. Cytryna w połączeniu z kurczakiem to zdrowotna mieszanka wybuchowa. Składniki: 400 g piersi z kurczaka, 1 białko, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1...

Drób

Gołąbki z mięsem z indyka

Gołąbki z mięsem z indyka

Dieta lekkostrawna wcale nie musi być mdła i papkowata. Propozycja dania z pewnością zadowoli gusta najbardziej wybrednych. Dlaczego warto je przygotować? Zawiera mało kalorii i złego cholesterolu, a nawet nieduża porcja dostarczy sporą ilość pełnowartościowego...

Drób

Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym (WIDEO)

To jedne z najzdrowszych owoców. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych wzmacniają odporność, chroniąc organizm przed infekcjami. Maliny są również polecane jako naturalny środek wspomagający leczenie przeziębienia czy grypy, warto więc...

Drób

Pysznie doprawiony kurczak na trzy sposoby (WIDEO)

Ewa Malika Juchnowicz pokazuje, że dobrze dobrane przyprawy potrafią odmienić każde danie z kurczaka i nie tylko. Ziele angielskie jest jedną z przypraw, która ma niesamowity aromat oraz zapach i będzie dodawana do proponowanych przez nią dań. Jamajski...

Drób

Sznycle z indyka z chrupiącą kiełbasą (WIDEO)

Indyk jest mało kaloryczny **i o wiele zdrowszy niż mięso z kurczaka, jednak w Polsce jest nadal mało docenianym mięsem. To właśnie on ma najwięcej pełnowartościowego białka i jest skarbnicą związków mineralnych, między innymi żelaza i magnezu. Zawiera...

Drób

Kebab z indyka z sezamem i marchewką (WIDEO)

Czy wiedziałeś, że pierwszy kebab pochodzi z roku 1344? Od tamtych czasów wiele się zmieniło, a dziś kebab jest jednym z najczęściej wybieranych dań typu fast-food. Można go kupić lub przygotować w wielu odmianach, podobno istnieje ich aż dwadzieścia,...

Drób

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Składniki udo z indyka, cebula, przyprawy: sól, pieprz,...

Drób

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z kurczakiem

Lasagne z wołowiną i sosem pomidorowym to specjalność Włochów. Jednak można przecież modyfikować przepisy. Lasagne z kurczakiem to lżejsza wersja oryginału, która smakuje tak samo dobrze.