Kwasy omega-3 i aspiryna. Zachowaj ostrożność (WIDEO)
Aspiryna to nie tylko lek o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym. Kwas acetylosalicylowy rozrzedza krew, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału.
Jednak jego regularne przyjmowanie wyklucza spożywanie dużych dawek kwasów nienasyconych omega-3. Zobacz, dlaczego. Kwasy omega-3 i aspiryna. Zachowaj ostrożność. Aspiryna to nie tylko lek o działaniu przeciwgorączkowym i przeciwzapalnym.
Jej przyjmowanie zaleca się osobom, które cierpią na choroby układu krwionośnego, na przykład zakrzepicę. Kwas acetylosalicylowy rozrzedza krew, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału.
Kwasy omega-3 i aspiryna. Zachowaj ostrożność
Jednak jego regularne przyjmowanie wyklucza spożywanie dużych dawek kwasów nienasyconych omega-3. Dlaczego? Kwasy omega-3 wykazują działanie podobne do aspiryny.
Badania potwierdziły, że kwasy tłuszczowe EPA i DHA właśnie z grupy omega-3 rozrzedzają krew i działają przeciwzakrzepowo. Spożywanie ich w dużych ilościach przy jednoczesnym przyjmowaniu aspiryny, nasila jej działanie.
Zbyt rozrzedzona krew może z kolei skutkować pojawieniem się niebezpiecznych krwotoków oraz wybroczyn. Dlatego też, jeśli bierzesz aspirynę, ogranicz kwasy omega-3. Ich głównym źródłem są ryby, olej lniany oraz olej rzepakowy.
Najwięcej omega-3 zawierają łosoś, tuńczyk, śledź, makrela oraz sardynki. Nie eliminuj jednak tych kwasów tłuszczowych całkowicie z diety. Wpływają one korzystnie na cały organizm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.