Trwa ładowanie...

Lecznicze właściwości piwonii. Nie wyrzucaj jej płatków (WIDEO)

Zobacz film: "Lecznicze właściwości piwonii"

Piwonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów kwitnących na przełomie maja i czerwca. Nie tylko pięknie wyglądają i przyjemnie pachną, ale także mają właściwości lecznicze. Jakie? Zobacz wideo.

Lecznicze właściwości piwonii. Piwonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów, kwitnących na przełomie maja i czerwca.

Nie tylko jednak pięknie wyglądają i przyjemnie pachną, ale także mają właściwości lecznicze. Wykorzystuje się ich kwiaty i korzenie.

Napar z kwiatów działa rozkurczowo, uspokajające, moczopędnie i przeciwalergicznie. Spożywany regularnie poprawia krążenie.

Silne właściwości mają także korzenie. Wywar warto stosować w leczeniu reumatyzmu, atopowego zapalenia skóry czy hemoroidów.

Korzenie należy wykopać wiosną bądź jesienią, a po rozdrobnieniu suszyć w piekarniku. Kwiaty natomiast najlepiej zbierać w czerwcu i suszyć w ciemnym, przewiewnym miejscu.

Wywar z korzeni. Dwie łyżki pokrojonych korzeni zalewamy dwoma szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia.

Gotujemy pięć minut, odstawiamy na trzydzieści minut i przecedzamy. Pijemy dwa, trzy razy dziennie małymi łykami. Napar z kwiatów.

Garść kwiatów zalewamy 1,5-2 szklankami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na trzydzieści minut. Po przecedzeniu pijemy małymi porcjami w ciągu dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.