Lecznicze właściwości piwonii. Nie wyrzucaj jej płatków (WIDEO)
Piwonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów kwitnących na przełomie maja i czerwca. Nie tylko pięknie wyglądają i przyjemnie pachną, ale także mają właściwości lecznicze. Jakie? Zobacz wideo.
Lecznicze właściwości piwonii. Piwonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów, kwitnących na przełomie maja i czerwca.
Nie tylko jednak pięknie wyglądają i przyjemnie pachną, ale także mają właściwości lecznicze. Wykorzystuje się ich kwiaty i korzenie.
Napar z kwiatów działa rozkurczowo, uspokajające, moczopędnie i przeciwalergicznie. Spożywany regularnie poprawia krążenie.
Silne właściwości mają także korzenie. Wywar warto stosować w leczeniu reumatyzmu, atopowego zapalenia skóry czy hemoroidów.
Korzenie należy wykopać wiosną bądź jesienią, a po rozdrobnieniu suszyć w piekarniku. Kwiaty natomiast najlepiej zbierać w czerwcu i suszyć w ciemnym, przewiewnym miejscu.
Wywar z korzeni. Dwie łyżki pokrojonych korzeni zalewamy dwoma szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy pięć minut, odstawiamy na trzydzieści minut i przecedzamy. Pijemy dwa, trzy razy dziennie małymi łykami. Napar z kwiatów.
Garść kwiatów zalewamy 1,5-2 szklankami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na trzydzieści minut. Po przecedzeniu pijemy małymi porcjami w ciągu dnia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.