Len zwyczajny – zastosowanie, właściwości i wygląd

Len zwyczajny należy do rodziny lnowatych. To roślina, która znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach życia i gałęziach przemysłu. Wykorzystuje się go w produkcji tkanin, płótna, papieru czy nici. To także roślina lecznica. Surowcem o walorach terapeutycznych są nasiona lnu, siemię lniane olej lniany. Jakie ma walory? Na co pomaga?

Len zwyczajny to roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej.Len zwyczajny to roślina wykorzystywana w medycynie naturalnej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest len zwyczajny?

Len zwyczajny to jednoroczna roślina z rodziny lnowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Obecnie nie występuje w stanie dzikim. Uprawia się go, także w Polsce. Najwięksi producenci lnu na świecie to Kanada, Chiny, Rosja i Indie.

Jak wygląda len? Len osiąga wysokość 70 cm. Posiada prostą łodygę, lancetowate liście i niebiesko-fioletowe kwiaty. Kwitnie od czerwca do lipca. Owoc stanowi kulista torebka z 10-12 płaskimi, brązowymi nasionami.

Zastosowanie lnu zwyczajnego

Len jest rośliną, która znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia i gałęziach przemysłu. Wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej i kosmetyce, ale i przemyśle spożywczym. Jego nasiona dodaje się do pieczywa, paluszków, ciastek czy musli. Olej lniany z kolei używany jest do przygotowywania potraw. Len wykorzystuje się także w produkcji papieru, tkanin, płótna, nici. Traktuje się także jako roślinę ozdobną, sadzoną w parkach czy ogrodach.

Len - właściwości lecznicze

Len to roślina lecznica. Surowcem o walorach terapeutycznych są nasiona lnu (Semen Lini), siemię lniane (siemię lniane i len mielony to ten sam produkt) oraz wytłaczany z nasion olej lniany (Oleum Lini).

Jakie mają właściwości? Nasiona są zasobne w substancje śluzowe. Olej to źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – omega-3, omega-6 i omega-9.

Inne cenne składniki nasion lnu to białka, błonnik, glikozydy cyjanogenne, fitosterole, enzymy, witaminy (C, E, B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy) i związki mineralne (wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk).

Len mielony - na co pomaga?

Jak działa len? Jakie są wskazania do jego stosowania? Roślina wspiera leczenie zaburzeń i schorzeń w obrębie układu pokarmowego, takich jak choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zaparcia (dobrym sposobem na zaparcia jest picie siemienia lnianego, czyli „kisielu” z zalanych nasion lnu) czy hemoroidy. Działa regenerująco i powlekająco na błony śluzowe – osłania przewód pokarmowy. Ma działanie lekko przeczyszczające (nasiona wpływają na formowanie mas kałowych i ich pasaż przez jelita).

Siemię lniane stosowane jest też często przy zapaleniu oskrzeli, kaszlu, oparzeniach i odmrożeniach. Ponadto len obniża poziomu cholesterolu i cukru we krwi, przeciwdziała miażdżycy, łagodzi stany zapalne, pomaga w redukcji wagi w przypadku nadwagi czy otyłości (stanowi źródło błonnika warunkującego uczucie sytości), wpływa na regulowanie gospodarki hormonalnej u kobiet.

Stosowany zewnętrznie len, na przykład w postaci oleju lnianego, sprawdza się przy podrażnieniach i pękaniu oraz łuszczeniu się naskórka, w stanach zapalnych, trądziku, świądzie, AZS (atopowe zapalenie skóry) czy odleżynach.

Len - właściwości kosmetyczne

Nasiona lny mają także pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Nie tylko poprawiają jej kondycję, ale i zapobiegają wysuszaniu skóry oraz powstawaniu wyprysków i stanów zapalnych. Mają właściwości zmiękczające, oczyszczające i przeciwzapalne. Poprawia zdolność regeneracji naskórka. Poprawia odporność na szkodliwe czynniki zewnętrzne.

Z tego powodu len wykorzystuje się go do produkcji różnych kosmetyków: mydeł, kremów, maseczek i szamponów do włosów (używany jest zarówno ekstrakt z nasion lnu, jak i olej lniany). Preparaty, które go zawierają, sprawdzają się zwłaszcza w pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej i łuszczącej się.

Jak spożywać len?

Nasiona lnu można stosować w całości lub po zmieleniu, dodając do wypieków, ale także jogurtu czy musli. Warto także przygotować z niego kisiel, zalewając łyżeczkę siemienia lnianego gorącą wodą. Można również wykorzystać nasiona. W jaki sposób?

By uzyskać efekt delikatnie przeczyszczający, najlepiej sprawdzą się całe nasiona. Wystarczy stołową łyżkę uprzednio namoczonych w wodzie nasion przyjmować 2-3 razy dziennie, popijając wodą. Można również przygotować z nich odwar, gotując nasiona lnu kilkanaście minut i filtrując.

Gdzie kupić len? W aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością, w supermarketach - tak stacjonarnie, jak i online. Nie jest to surowiec drogi. Kilogram nasion lnu kosztuje kilkanaście złotych. Standardowe opakowanie siemienia lnianego – mniej niż 10 zł. Olej lniany kosztuje około 30 złotych za litr.

Przeciwwskazania, środki ostrożności i skutki uboczne

Len jest produktem bezpiecznym nawet dla dzieci i kobiet w ciąży. Warto jednak pamiętać, by nie spożywać go w nadmiarze (wystarczy jedna łyżeczka dziennie. Zmielonego siemienia lnianego nie należy jednorazowo spożywać więcej niż dwie łyżki), a i pić większe ilości płynów. Dlaczego?

Len może mieć własności trujące. W niedojrzałych nasionach występuje toksyczny aminokwas – linatyna, która w przewodzie pokarmowym ulega rozkładowi między innymi na kwas cyjanowodorowy. Ten jest szkodliwy.

Zalecany jest także co najmniej godzinny odstęp między stosowaniem lnu i innych leków, z uwagi na to, że obecny w lnie śluz zobojętnia sok żołądkowy (to może wpływać na wchłanianie innych leków).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu