Liście boldo - naturalny lek na wątrobę
Boldo to niewysokie drzewo, pochodzące z Ameryki Południowej. Jego liście mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się ich jako aromatycznej przyprawy. Roślina ma też właściwości zdrowotne. Zapoznać się z nią powinny osoby, które mają problemy z układem pokarmowym oraz wątrobą. To naturalny lek!
1. Boldo – co to za roślina?
Boldo to krzew, który jest zielony przez cały rok. Pochodzi z centralnego Chile i Peru. Jego liście mają długa historię stosowania w medycynie ludowej. Można zaparzyć je w formie herbaty do picia. Mają intensywny aromat, przypominający bardziej znane w Polsce liście laurowe.
Co wyróżnia je spośród innych roślin? Mają lecznicze właściwości. Badania naukowe potwierdzają, że regularne picie naparów z boldo wspomagają leczenie żołądka i wątroby. Początkowo stosowano je jako środki uśmierzające ból stawów i mięśni.
2. Boldo – korzyści zdrowotne
Liście boldo zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zredukować uszkodzenia komórek i DNA, wywołane przez wolne rodniki. Liście rośliny mają właściwości moczopędne, przeciwzapalne oraz przeczyszczające. W boldo znajdziemy również fitochemikalia, w tym boldinę, kamforę, limonen, beta-pinen i kumarynę.
Fitochemikalia to silne związki przeciwutleniające występujące naturalnie w roślinach, które pomagają w zapobieganiu i leczeniu chorób. Co więcej mają właściwości antybakteryjne, moczopędne, przeciwgrzybiczne, antywirusowe i znieczulające.
Herbata z boldo jest również dobra dla nerwusów - łagodzi stres i i zmniejsza napięcie nerwowe.
3. Boldo – jak działa na wątrąbę?
Wywar z liści tej rośliny wspomaga leczenie stłuszczenia i marskości wątroby. Dzięki temu niweluje pojawiające się stany zapalne tego organu. Wspomaga procesy detoksykacji, dlatego zaleca się picie naparu zwłaszcza po spożyciu dużej ilości alkoholu. Warto pić herbatkę również przy antybiotykoterapii, spożywaniu tłustych i ciężkostrawnych pokarmów.
Inne cenne związki występujące w roślinie to alkaloidy nazywane boldynami. Działają żółciotwórczo oraz żółciopędnie. Wspomagają proces trawienia tłuszczów. Jednocześnie wpływają zbawiennie na trawienie. Dzieje się tak, ponieważ stymulują wytwarzanie soków żołądkowych.
Boldo zapobiega pojawienie się stanu zapalnego w pęcherzyku żółciowych.
4. Boldo – jak przygotować?
Liście rośliny zakupisz w sklepach zielarskich. Za 100 g zapłacimy ok. 15 zł, za 1 kg ok. 85 zł. W celu przygotowania naparu, zalej łyżeczkę ciętych liści wrzącą wodą. Pozostaw do zaprzenia na ok. 15 minut. Spożywaj maksymalnie 2 szklanki naparu dziennie, najlepiej po obfitych posiłkach.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Może ochronić przed rakiem piersi. Ale to niejedyna zaleta.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.