Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Makaron ryżowy - rodzaje, wartości odżywcze, przygotowanie, z czym jeść, przepis

 Anna Krzpiet
19.12.2022 10:31
Makaron ryżowy to idealna propozycja dla osób z nietolerancją na gluten
Makaron ryżowy to idealna propozycja dla osób z nietolerancją na gluten (123rf)

Makaron ryżowy daje szerokie pole do różnorodnych popisów kulinarnych. Jest delikatny w smaku, dzięki czemu można go łączyć z wieloma dodatkami. Ponadto posiada wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Jest to idealna propozycja dla osób z nietolerancją glutenu.

spis treści

1. Co to jest makaron ryżowy?

Makaron ryżowy wykonany jest z białego lub brązowego ryżu. W kuchni azjatyckiej znany jest od dawna. Często pojawia się też w wyrazistych daniach kuchni chińskiej czy tajskiej.

Makaron ryżowy pochodzi z Chin, skąd rozprzestrzenił się na inne kraje Azji. W Polsce wciąż zdobywa na popularności. Obecnie można go kupić jako tradycyjne cienkie nitki lub grube wstążki, zarówno w kolorze białym (z białego ryżu), jak i brązowym (z brązowego ryżu).

Niektóre sklepy oferują także wiele innych kształtów makaronu ryżowego: penne, kolanka, spaghetti, gwiazdki czy świderki. Można również kupić makaron ryżowy z dodatkami: kurkumą, dynią czy imbirem.

Zobacz film: "Kitchen Book TV prezentuje kolorowe bezglutenowe kopytka"
Jak wybrać dobry ryż?
Jak wybrać dobry ryż? [6 zdjęć]

Na świecie wyróżnia się około 150 tysięcy odmian ryżu. Najczęściej spotykanym produktem na sklepowej

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze makaronu ryżowego

Makaron ryżowy jest lekkostrawny, dlatego zalecany jest osobom będącym na diecie lub z kłopotami żołądkowymi. Ważne jest, że makaron ryżowy na tle innych makaronów ma mało kalorii.

100 g makaronu ryżowego to zaledwie 100 kcal (makaron pszenny zawiera ok. 140 kcal.), dlatego polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, a także walczącym z nadwagą.

W jego składzie znajdują się węglowodany złożone, które są wolniej trawione, dzięki czemu przez dłuższy czas dostarczają energii i powodują uczucie sytości. Makron ryżowy nie zawiera cholesterolu, a także glutenu - z tego powodu jest idealnym zamiennikiem makaronu pszennego dla osób z celiakią (nietolerancja glutenu).

Makaron ryżowy jest źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także witamin z grupy B i witaminy E. Posiada również duże ilości białka i błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni, a układ trawienny zostaje usprawniony. Makaron ryżowy nie zawiera konserwatorów, dodatków chemicznych i sztucznych barwników.

O makaronie ryżowym mówi się, że jest to „makaron długiego życia”. Nazywany jest tak nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne właściwości ale także tradycję.

Zwyczajowo makaron ryżowy w formie nitek jest podawany w czasie świąt, najczęściej w trakcie Nowego Roku i urodzin najbliższych. Im dłuższe nitki makaronu ryżowego tym lepiej, ponieważ symbolizuje to pomyślność i długość życia.

Makaron ryżowy poleca się osobom, które walczą z nadwagą i niestrawnością oraz celiakią, czyli nietolerancją glutenu.

Ponieważ nie zawiera jajek, może być jedzony przez osoby uczulone na białko kurze oraz przez wegan. Ryżowy makaron to także idealny posiłek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, uważających na poziom cholesterolu.

3. Jak przygotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy najwięcej właściwości odżywczych posiada, gdy zostaje odpowiednio przygotowany. Należy go przygotowywać zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, czyli: makaron ryżowy włożyć do wysokiego naczynia, zalać wrzątkiem i przykryć. Odcedzić po 5-6 minutach i ostudzić. Gotowe.

Błyskawiczny sposób przygotowania makaronu ryżowego wpływa na to, że często zostaje wybierany przez osoby zabiegane, które nie mają czasu na gotowanie zwykłego makaronu i przygotowywanie czasochłonnych dań.

Zobacz także:

4. Z czym jeść makaron ryżowy?

Makaron ryżowy warto wykorzystywać w swojej kuchni z wielu powodów. To przede wszystkim jego wysoka wartość odżywcza, niskokaloryczność i lekkostrawność, a także łatwy sposób przygotowania.

Ale to nie wszystko. Makaron ryżowy ma delikatny smak i można go wykorzystać do przygotowania wielu ciekawych, smacznych, pożywnych i ekspresowych dań.

Ponieważ makaron ryżowy jest neutralny w smaku, doskonale współgra z większością produktów spożywczych. Pasuje do dań zarówno ciepłych, jak i podawanych na zimno, tak wytrwanych i zdecydowanych w smaku, jak i łagodnych oraz słodkich.

Makaron ryżowy można jeść w zupach (np. orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym) i daniach obiadowych, także smażonych (np. makaron ryżowy smażony z kurczakiem, cukinią i marchewką).

Pasują do niego owoce (np. makaron z jogurtem i truskawkami), ale i mięso (np. makaron ryżowy z kurczakiem), ryby, owoce morza oraz wszelkie warzywa (np. Pad Thai z marchewką i tofu).

Świetnie sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich (np. spring rolls z makaronem ryżowym, awokado, rukolą i innymi warzywami). Jednak prawdziwym hitem są sałatki z makaronem ryżowym, które są idealne na lunch, wczesną kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta.

5. Przepis na makaron ryżowy z łososiem

Składniki:

  • 2 porcje makaronu ryżowego wstążek;
  • 1 filet z łososia;
  • łyżka sosu sojowego;
  • pęczek szparagów;
  • łyżka posiekanych na drobno migdałów;
  • 1 cytryna;
  • łyżeczka masła;
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Należy otrzeć skórkę z cytryny, w misce wymieszać ją z sokiem z połowy cytryny i sosem sojowym. W tym zamarynować łososia. Szparagi obrać z twardych końcówek i pokroić na kawałki.

Na patelni rozgrzać masło i wrzucić posolone szparagi. Następnie dodać skórkę z cytrynu i podusić, aż szparagi zmiękną. Makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania.

Na rozgrzaną patelnie ułożyć rybę i smażyć przez kilka minut. Gotowego łososia podzielić widelcem na mniejsze części. Na koniec w misce należy wymieszać makaron ze szparagami i łososiem, a następnie posypać po wierzchu posiekanymi migdałami.

6. Sałatki z makaronem ryżowym

Przepis na sałatki, czyli makaron ryżowy na zimno z rożnymi dodatkami, można znaleźć w wielu książkach kucharskich oraz stronach w internecie. Najpopularniejsze to:

  • sałatka z makaronu ryżowego z paluszkami surimi,
  • tajska sałatka z makaronem ryżowym, krewetkami i pomidorkami koktajlowymi,
  • sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i ogórkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem,
  • sałatka z makaronem ryżowym i szynką,
  • sałatka z łososiem wędzonym i makaronem ryżowym,
  • sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i mango.
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze