Makaron sojowy – składniki, wartości odżywcze, przepisy, cena

Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni orientalnej. Polskie określenie makaronu sojowego jest mylące, gdyż do jego produkcji nie stosuje się soi. Poniżej opiszemy z czego powstaje makaron sojowy oraz przedstawimy najpopularniejsze przepisy z jego wykorzystaniem.

Zobacz film: "Ten pyszny makaron!"

1. Makaron sojowy – składniki

Skład makaronu sojowego wbrew jego nazwie nie opiera się na soi. Do jego wytwarzania wykorzystuje się skrobię fasoli, skrobię ziemniaczaną oraz bataty.

Makaron sojowy charakteryzuje się długimi, cienkimi nitkami. Ma przeźroczystą barwę i jest bardzo sztywny. Sekret tkwi w tym, że nie trzeba go gotować. Przed podaniem należy zalać go wrzątkiem i odczekać kilkanaście minut do chwili gdy spęcznieje i nabierze miękkości.

2. Makaron sojowy – wartości odżywcze

Jeżeli spojrzymy na zestawienie wartości odżywczych makaronu sojowego to wyglądają naprawdę obiecująco. I tak 100 g makaronu sojowego to 342 kcal. Zawartość białka to zaledwie 0,5 g. Makaron sojowy jest całkowicie pozbawiony tłuszczów i nie posiada również błonnika. Z kolei w 100 g makaronu sojowego znajduje się 84,9 g węglowodanów.

Makaron sojowy jest polecany niemal dla wszystkich osób. Po pierwsze jest bezglutenowy, co pozwala go spożywać osobom cierpiącym na wszelkie alergie pokarmowe. Dzięki swojemu składowi makaron sojowy jest lekkostrawny i nie obciąża żołądka. Jest również polecany szczególnie dla osób cierpiących na cukrzycę ponieważ jego spożycie zapobiega gwałtownym skokom poziomu cukru w organizmie.

3. Makaron sojowy – przepisy

Makaron sojowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. W Internecie można znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem makaronu sojowego. Poniżej zaprezentujemy kilka najpopularniejszych.

a) Makron sojowy – z kurczakiem i warzywami

Do przygotowania makaronu sojowego z kurczakiem i warzywami dla trzech osób potrzebne będą następujące składniki: 150 g makaronu sojowego, 2 łyżeczki oleju roślinnego, 2 cm kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 pojedyncza pierś kurczaka, 1 marchewka, 1/2 papryki, 150 g pieczarek, 4 łyżki kukurydzy z puszki, 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej, 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu, papryczka chili, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie potrawy powinno występować w następującym porządku:

Makaron sojowy należy zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Następnie należy go odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni należy podsmażyć na oleju drobno starty obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut.

Następnie należy dodać obraną i startą marchewkę i smażyć przez minutę. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, smażyć przez około 5 minut co chwilę mieszając. Dodać odcedzoną kukurydzę, kapustę pekińską, doprawić białym pieprzem, dodać posiekaną papryczkę i smażyć wszystko przez ok. 3 minuty. Dodać makaron oraz sos: sos sojowy wymieszany z octem i cukrem. Zagotować, następnie mieszając smażyć przez ok. 2 - 3 minuty aż. Posypać szczypiorkiem i wymieszać.

b) Makaron sojowy – z krewetkami

Do przygotowania makaronu sojowego z krewetkami potrzebujemy: 100 g makaronu sojowego, 200 g krewetek, 1 mango, 1,5 łyki startego imbiru, 2 duże ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego, 3 łyżki sezamu, 1/2 szklanki listków mięty, opcjonalnie 1 łyżka liści kolendry.

Sposób przygotowania makaronu sojowego: Zagotować wodę w garnku, odstawić z ognia, włożyć makaron i namaczać przez około 4 minuty. Na głębokiej patelni lub woku rozgrzać olej, włożyć imbir i czosnek, smażyć przez około 1 minutę do lekkiego zrumienienia. Dodać krewetki, smażyć przez około 2 minuty. Dodać papryczkę chili, sezam lub pistacje i smażyć przez pół minuty od czasu do czasu mieszając. Dodać makaron sojowy, wymieszać i smażyć. Posypać miętą i kolendrą do smaku.

c) Makaron sojowy – z wołowiną

W celu przygotowania makaronu sojowego z wołowiną potrzebne będą następujące składniki: 150 g postekowanej wołowiny, 80 g makaronu z kiełków fasoli, 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 1 cebula, 3 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżka orzeszków ziemnych, 1/2 łyżeczki drobno posiekanej pikantnej papryczki chilli, sos sojowy.

Przygotowanie: Mięso należy pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Makaron sojowy moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut, następnie umieścić na sicie i zalać wrzątkiem. Przepłukać zimną wodą i odcedzić, pokroić na około 10 cm kawałki. Do jednej miseczki wsypać przyprawę curry, kurkumę i płatki chilli. Do drugiej wlać sos rybny, cukier, 2 łyżki wody, wymieszać aż cukier się rozpuści.

Na rozgrzaną patelnię należy odać olej, czosnek, drobno posiekaną cebulę, mieszając smażyć aż zmiękną przez około 1 - 2 minuty. Następnie dodać wołowinę i mieszankę z pierwszej miseczki (z przyprawą curry) i smażyć przez około 1 minutę aż mięso tylko zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodać makaron, grzyby, cebulę pokrojoną w "piórka" oraz mieszankę z drugiej miseczki (z sosem rybnym). Dobrze wymieszać, wlać mleko kokosowe i smażyć przez 2 minuty. Posypać orzeszkami ziemnymi, papryczką chilli i podawać z sosem sojowym.

4. Makaron sojowy - cena

Nie każdy ma umiejętności lub czas by samodzielnie przygotować makaron sojowy. Obecnie makaron sojowy można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Ceny makaronu sojowego kształtują się od 3zł do kilkunastu w zależności od wielkości opakowania oraz producenta. Jak widać jest to produkt tani, który może stać się dobrą alternatywą i urozmaiceniem w kuchni dla innych dań.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.