Makaron z serem

Makaron z serem to uczta dla miłośników sera pleśniowego, którzy lubią spożywać go na różne sposoby oraz dla amatorów ziół, ponieważ do tej potrawy można dodać dowolne ilości ziół i mieszać je według własnego uznania. Jednak ze względu na połączenie makaronu, sera i śmietany, należy uważać na kaloryczność posiłku.

Składniki:

  • makaron,
  • gęsta śmietana,
  • ser pleśniowy,
  • bazylia, koperek lub pietruszka – do ozdoby.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente. Kiedy zauważysz, że niedługo będzie gotowy, rozpuść w rondelku ser pleśniowy ze śmietaną. Dodawaj śmietanę w niewielkich porcjach i próbuj za każdym razem, by jej smak nie zdominował sera. Dokładnie wymieszaj sos i pilnuj, by składniki się nie przypaliły. Odcedź makaron. Jeśli zależy ci na estetycznym wyglądzie dania, wyłóż makaron na talerz i polej go sosem i udekoruj zieleniną. Jeżeli jednak jest ci to obojętne, wsyp makaron do rondla z sosem i dokładnie wymieszaj.

Kalorie 604,2 kcal
Białko 21,4 g
Tłuszcz 23,8 g
Cholesterol 110,6 mg
Węglowodany 78,1 g
Błonnik 2,6 g
Witamina C 0,0 mg
Witamina A 221,4 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!