Trwa ładowanie...

Substancje chemiczne, które przyczyniają się do nadwagi (WIDEO)

 Magdalena Pietras
Magdalena Pietras 27.05.2019 13:01

Specjaliści od zdrowego żywienia na każdym kroku odradzają spożywanie fast foodów. Jak się okazuje, nie tylko samo jedzenie może być dla nas bardzo szkodliwe, ale również opakowanie, w którym się znajduje.

Te same szkodliwe substancje znajdziesz również w niektórych ubraniach i dywanach. Więcej dowiesz się z filmu. Substancje chemiczne zawarte w opakowaniach na fast foody przyczyniają się do nadwagi.

Do takiego wniosku doszli naukowcy z Harvard`s School of Public Health. Związki, które są dodawane między innymi do opakowań na popcorn do mikrofalówki, to substancje perfluoroalilowe, zwane też PFAS.

Mogą one przenikać do żywności, a zbyt wysoki poziom tych substancji we krwi przyczynia się do swpolnienia metabolizmu. Co z kolei skutkuje większym przybieraniem na wadze.

W badaniu wzięło udział 621 osób, eksperyment trwał dwa lata. Prowadzący badanie zauważyli wyraźny związek między wysokim poziomem PFAS we krwi, a niskim współczynnikiem metabolizmu spoczynkowego (czyli przemiany materii bez żadnego wysiłku z naszej strony).

Przez to bardzo trudno stracić na wadze. Oprócz opakowań na fast foody, PFAS dodawane są na przykład do odzieży wodoodpornej czy dywanów plamoodpornych.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze