Substancje chemiczne, które przyczyniają się do nadwagi (WIDEO)
Specjaliści od zdrowego żywienia na każdym kroku odradzają spożywanie fast foodów. Jak się okazuje, nie tylko samo jedzenie może być dla nas bardzo szkodliwe, ale również opakowanie, w którym się znajduje.
Te same szkodliwe substancje znajdziesz również w niektórych ubraniach i dywanach. Więcej dowiesz się z filmu. Substancje chemiczne zawarte w opakowaniach na fast foody przyczyniają się do nadwagi.
Do takiego wniosku doszli naukowcy z Harvard`s School of Public Health. Związki, które są dodawane między innymi do opakowań na popcorn do mikrofalówki, to substancje perfluoroalilowe, zwane też PFAS.
Mogą one przenikać do żywności, a zbyt wysoki poziom tych substancji we krwi przyczynia się do swpolnienia metabolizmu. Co z kolei skutkuje większym przybieraniem na wadze.
W badaniu wzięło udział 621 osób, eksperyment trwał dwa lata. Prowadzący badanie zauważyli wyraźny związek między wysokim poziomem PFAS we krwi, a niskim współczynnikiem metabolizmu spoczynkowego (czyli przemiany materii bez żadnego wysiłku z naszej strony).
Przez to bardzo trudno stracić na wadze. Oprócz opakowań na fast foody, PFAS dodawane są na przykład do odzieży wodoodpornej czy dywanów plamoodpornych.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.