Miód a odporność. Sprawdź, dlaczego powinniśmy go jeść
Kluczem do zdrowego organizmu jest odporność. Wspieranie układu immunologicznego nie powinno jednak ograniczać się do wiosny i jesieni, kiedy to ryzyko infekcji jest największe. Budowanie odporności to proces długotrwały i należy o nim pamiętać przez cały rok. Miód z pewnością nam w tym pomoże.
Partnerem artykułu jest PIM – stowarzyszenie Polska Izba Miodu
1. Filary odporności organizmu
Budowanie odporności powinno opierać się na trzech podstawowych filarach, jakimi są: wypoczynek (sen), aktywność fizyczna oraz odpowiednia dieta.
Melatonina wytwarzana przez organizm w czasie snu mobilizuje do działania komórki odpornościowe. Ma też właściwości antyoksydacyjne.
Ważnym aspektem budowania odporności jest aktywność fizyczna, która korzystnie wpływa również na samopoczucie. Wcale nie potrzebujemy do tego siłowni czy specjalnego sprzętu. Ćwiczenia z powodzeniem można wykonywać w domu.
Prawidłowo zbilansowana dieta bogata w różnorodne składniki odżywcze, witaminy i minerały wzmacnia organizm człowieka. Dlatego należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków o wartościach odżywczych dostosowanych do naszej płci, wieku i aktywności. Koniecznie wzbogaćmy naszą dietę o miód.
2. Jaką rolę w budowaniu odporności odgrywa miód?
Miód od wieków jest doceniany i znany jako naturalny antybiotyk wspomagający funkcjonowanie całego organizmu. W jego skład wchodzą w głównej mierze cukry proste (glukoza i fruktoza) oraz woda. Są one uzupełnione przez składniki mineralne, witaminy i enzymy. Razem stanowią niesamowitą mieszankę o właściwościach immunomodulujących i przeciwbakteryjnych.
Regularne i długotrwałe spożywanie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. To przecież one walczą na pierwszej linii frontu z patogenami wywołującymi infekcje.1
Miód nie jest lekarstwem i nie zastąpi nam koniecznego leczenia czy operacji. Jego spożywanie tylko w czasie infekcji również nie zagwarantuje nam natychmiastowego wyleczenia. Jednak włączenie miodu do naszej codziennej diety i regularne sięganie po niego w ciągu całego roku wzmocni nasz układ immunologiczny i poprawi odporność organizmu. Dzięki temu będziemy mniej podatni na choroby i szybciej będziemy zwalczać te, które pomimo wszystko się pojawią.
3. Spożycie miodu w Polsce i na świecie
We Francji i w Niemczech miód jest strategicznym produktem spożywczym. Traktuje się go na równi z makaronem, mąką czy ryżem i stanowi on ważny element piramidy żywienia mieszkańców tych krajów.
W Polsce miód jest ciągle traktowany tylko jako urozmaicenie posiłków, ciekawy dodatek do dań lub zastępnik dla cukru. Nie widzimy potrzeby jego regularnego spożywania. Badania pokazują, że najczęściej sięgamy po niego w sezonie jesienno-zimowym lub podczas choroby. Zaledwie 7 proc. Polaków wprowadziło miód do swojej codziennej diety.2
Postarajmy się, by zmienić takie podejście. Miód należy spożywać przez cały rok. Wtedy nasz organizm stanie się bardziej odporny na infekcje, wzmocniony i pełen energii.
4. Naturalne wspomaganie odporności na co dzień
Miód z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. Nie tylko zastąpi niezdrowy cukier, ale też sprawdzi się w na pozór niepasujących połączeniach, np. w marynacie do mięs. Na śniadanie polecamy bardzo smaczną kanapkę z masłem i serem twarogowym polaną łyżką miodu albo serek wiejski połączony z miodem.
Chcesz dbać o swoją odporność przez cały rok? Najlepiej sprawdzi się smaczny i łatwy w przygotowaniu eliksir na bazie miodu, wody i cytryny lub imbiru, który należy wypić rano jeszcze przed śniadaniem. Wystarczy, że do szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodamy łyżkę miodu i zostawimy na noc. Po obudzeniu wciśnijmy do mikstury sok z połowy cytryny czy limonki albo dodajmy troszkę świeżego imbiru i wypijmy.
Miód najlepiej spożywać na czczo i w płynnej postaci. Wtedy jego korzystne działanie na układ odpornościowy jest najsilniejsze. Jeśli miód uległ krystalizacji, można go bez problemu ponownie upłynnić. Wystarczy podgrzać w wodnej kąpieli. Należy jednak pamiętać, by nie przekroczyć 40°C. W wyższej temperaturze miód traci swoje cenne właściwości.
Zobacz przepis: Owsiane batoniki bez pieczenia
Partnerem artykułu jest PIM – stowarzyszenie Polska Izba Miodu