Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że organiczna żywność może mieć ogromne zalety zdrowotne. Okazuje się, że tego typu mięso i nabiał zawiera większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowe produkty.

Zdrowsze białko

Badania opublikowane na łamach "The British Journal of Nutrition" przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Newcastle pokazują, że organiczna żywność znacznie różni się od tej, którą zazwyczaj znajdujemy na sklepowych półkach pod względem zawartości składników odżywczych.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Autorzy badań zastosowali technikę statystyczną nazywaną metaanalizą, aby uzyskać dane ze 196 badań nad organicznym i zwykłym mlekiem oraz 67 badań dotyczących mięsa. Po przeprowadzeniu analizy zespół naukowców odkrył widoczne różnice w ilości kwasów tłuszczowych omega-3 zarówno w mleku, jak i mięsie.

Okazuje się, że organiczne produkty zawierają nawet o 50 proc. więcej tego składnika odżywczego niż ich standardowe odpowiedniki. Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę dla zdrowia serca oraz pomagają łagodzić niektóre objawy depresji.

Odkrycie to jednak nie oznacza, że organiczna żywność jest zawsze zdrowsza niż zwykła, jako że większa zawartość składników odżywczych nie została jeszcze bezpośrednio powiązana z poprawą zdrowia u osób, które odżywiają się w taki sposób.

Żywność organiczna

Zalety zdrowotne organicznej żywności są wciąż niejasne, ale wymagania dla produktów, które są za takie uznawane, są wyraźnie ustalone. Istnieją pewne wytyczne, które muszą spełniać producenci, aby ich żywnosć mogła być określona mianem organicznej.

W przypadku hodowli zwierząt są to: brak inżynierii genetycznej, karmienie zwierząt organiczną żywnością oraz niestosowanie antybiotyków czy hormonów wzrostu w procesie produkcji.

Naukowcy uważają, że różnica między organicznym i nieorganicznym mięsem oraz ich składem odżywczym może wynikać po prostu z tego, że zwierzęta mogą wypasać się na trawie – co w przypadku masowej produkcji najczęściej nie ma miejsca.

Komentarze (4)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.Też miałam z tym problem.Dobre kosmetyki nawet nie pomagały. I w końcu ktoś znalazł sposób aby zniknął u mnie ten problem. Teraz mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę, nie mam żadnych dolegliwości a moja skóra wygląda o wiele lepiej niż przed kuracją.Super

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś, sardynki i wszystkie...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Jedzenie z zawartością kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a dodatkowo poprawiają nastrój.

Żywienie

Czym różni się mięso białe od czerwonego?

Czym różni się mięso białe od czerwonego?

w wieprzowinie. Najwięcej jest go w schabie, najmniej w żeberkach. Różnica widoczna jest także w zawartości tłuszczu. Mięso ze świni to bogactwo kwasów omega-3 (...) Rodzaje mięs W...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Cała prawda o kwasach omega-3

Cała prawda o kwasach omega-3

z ryb, ale organizm potrafi sam zamienić kwasy ALA w DHA i EPA. Mleko fortyfikowane Także dzieci powinny przyjmować kwasy omega-3. Te, które nie lubią (...) sojowe...

Diety od A do Z

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

Dlaczego warto spróbować diety pescowegetariańskiej?

o właściwościach przeciwzapalnych Przeciętny Polak przyjmuje stanowczo za rzadko kwasy tłuszczowe omega-3 znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych (...) włoskie czy pestki dyni, zawierają duże dawki...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

Superżywność - 10 najzdrowszych produktów

tłuszczowych omega-3 . Czerwone mięso Czerwone mięso pełne jest kluczowych składników odżywczych, włącznie z żelazem, cynkiem, witaminą B12 i białkiem (...) poziom cholesterolu we krwi. Łosoś...