Moringa – charakterystyka, mikroelementy, zastosowanie, przeciwskazania

Moringa olejodalna jest rośliną, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Moringa w niektórych krajach nazywana jest także drzewem chrzanowym, drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Cudowne właściwości moringi sprawiły, że nazywa się ją także "drzewem długiego życia". Jest ona bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, białka i żelaza. Moringa znajduje się także na liście superżywności, czyli produktów spożywczych uważanych za najzdrowsze na świecie.

spis treści

1. Moringa - charakterystyka

Moringa olejodalna, po łacinie Moringa oleifera, jest wyjątkową rośliną pochodzącą z Indii. Wykorzystuje się ją nie tylko celach leczniczych, ale także w do wytwarzania kosmetyków oraz jako przyprawę. Praktycznie każda część drzewa ma swoje zastosowanie. Z liści, korzenia, kwiatów i kory wytwarza się leki wykorzystywane w medycynie naturalnej. Ziarna moringi wykorzystuje się do wytwarzania oleju, który doskonale nadaje się zarówno do celów spożywczych jak i do pielęgnacji skóry. Ziarna mają też inne zastosowanie, dzięki niezwykłym właściwością antybakteryjnym wykorzystuje się je także do oczyszczania wody. Kora drzewa stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin. Moringa wykorzystywana jest także, jako do produkcji biopaliwa.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Moringa wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa
Moringa wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa

2. Moringa – witaminy i mikroelementy

Moringa jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy A niż marchewka, dwukrotnie więcej białka niż soja, siedmiokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza, czterokrotnie więcej witaminy E niż pszenica, dwudziestokrotnie więcej żelaza niż szpinak i kilkanaście razy więcej potasu niż banany.  Jednak to nie wszystko, moringa zawiera także inne ważne mikroelementy takie jak mangan, chrom i bor.

Moringa posiada w składzie również substancje przeciwzapalne, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. Moringa charakteryzuje się jedną z najwyższych pojemności przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Antyoksydanty są niezbędne w procesie neutralizowania wolnych rodników, których nadmiar w organizmie prowadzi na przykład do rozwoju miażdżycy, choroby nowotworowej i przyśpiesza proces starzenia.

Czym jest moringa?
Czym jest moringa? [6 zdjęć]

Pochodząca z Indii roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ze względu na wiele właściwości...

zobacz galerię

3. Moringa – zastosowanie, przeciwwskazania

Moringa jest również w wielu miejscach powszechnie wykorzystywana w kuchni.  Bardzo cenione są zwłaszcza jej owoce oraz młode pędy, które po ugotowaniu są bardzo smaczne. Bardzo dobre są także młode listki, które mają podobny smak do rzeżuchy. Liście można też suszyć a następnie zmielić i wykorzystywać, jako przyprawę do potraw. Suszone liście moringi można użyć do parzenia smacznej i aromatycznej herbaty. W kuchni wykorzystywany jest również olej moringa, który jest też doskonałym kosmetykiem służącym do pielęgnacji włosów i skóry. Dzięki niemu skóra staje się delikatna i nawilżona.

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C
Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C [6 zdjęć]

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta...

zobacz galerię

Przeciwskazaniem do używania kory, korzeni i kwiatów jest ciąża. Substancje, które się w nich znajdują mogą wywoływać skurcze macicy i być przyczyną poronienia. Do tej pory zgromadzono też zbyt małą ilość informacji na temat bezpiecznego korzystania z innych części moringi przez kobiety ciężarne. Dlatego kobiety oczekujące dziecka powinny się powstrzymać od spożywania tej rośliny.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy