Moringa – charakterystyka, mikroelementy, zastosowanie, przeciwskazania

Moringa olejodalna jest rośliną, która ma niezwykłe właściwości lecznicze. Moringa w niektórych krajach nazywana jest także drzewem chrzanowym, drzewem ben lub drzewem pałeczkowym. Cudowne właściwości moringi sprawiły, że nazywa się ją także "drzewem długiego życia". Jest ona bogatym źródłem witaminy A, witaminy C, białka i żelaza. Moringa znajduje się także na liście superżywności, czyli produktów spożywczych uważanych za najzdrowsze na świecie.

Moringa - charakterystyka

Moringa olejodalna, po łacinie Moringa oleifera, jest wyjątkową rośliną pochodzącą z Indii. Wykorzystuje się ją nie tylko celach leczniczych, ale także w do wytwarzania kosmetyków oraz jako przyprawę. Praktycznie każda część drzewa ma swoje zastosowanie. Z liści, korzenia, kwiatów i kory wytwarza się leki wykorzystywane w medycynie naturalnej. Ziarna moringi wykorzystuje się do wytwarzania oleju, który doskonale nadaje się zarówno do celów spożywczych jak i do pielęgnacji skóry. Ziarna mają też inne zastosowanie, dzięki niezwykłym właściwością antybakteryjnym wykorzystuje się je także do oczyszczania wody. Kora drzewa stanowi surowiec do wytwarzania papieru i lin. Moringa wykorzystywana jest także, jako do produkcji biopaliwa.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Moringa – witaminy i mikroelementy

Moringa jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawiera czterokrotnie więcej witaminy A niż marchewka, dwukrotnie więcej białka niż soja, siedmiokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza, czterokrotnie więcej witaminy E niż pszenica, dwudziestokrotnie więcej żelaza niż szpinak i kilkanaście razy więcej potasu niż banany.  Jednak to nie wszystko, moringa zawiera także inne ważne mikroelementy takie jak mangan, chrom i bor.

Moringa posiada w składzie również substancje przeciwzapalne, aminokwasy oraz kwasy tłuszczowe omega 3, omega 6 i omega 9. Moringa charakteryzuje się jedną z najwyższych pojemności przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Antyoksydanty są niezbędne w procesie neutralizowania wolnych rodników, których nadmiar w organizmie prowadzi na przykład do rozwoju miażdżycy, choroby nowotworowej i przyśpiesza proces starzenia.

Czym jest moringa?

Pochodząca z Indii roślina od wieków była wykorzystywana w medycynie ludowej. Ze względu na wiele właściwości leczniczych zyskała nawet nazwę "cudownego...

Moringa – zastosowanie, przeciwwskazania

Moringa jest również w wielu miejscach powszechnie wykorzystywana w kuchni.  Bardzo cenione są zwłaszcza jej owoce oraz młode pędy, które po ugotowaniu są bardzo smaczne. Bardzo dobre są także młode listki, które mają podobny smak do rzeżuchy. Liście można też suszyć a następnie zmielić i wykorzystywać, jako przyprawę do potraw. Suszone liście moringi można użyć do parzenia smacznej i aromatycznej herbaty. W kuchni wykorzystywany jest również olej moringa, który jest też doskonałym kosmetykiem służącym do pielęgnacji włosów i skóry. Dzięki niemu skóra staje się delikatna i nawilżona.

Powody, dla których organizm potrzebuje witaminy C

Witamina C (inaczej nazywana kwasem askorbinowym) została odkryta przez węgierskiego fizjologa, Alberta Szent-Györgyi, który w 1937 roku otrzymał za to...

Przeciwskazaniem do używania kory, korzeni i kwiatów jest ciąża. Substancje, które się w nich znajdują mogą wywoływać skurcze macicy i być przyczyną poronienia. Do tej pory zgromadzono też zbyt małą ilość informacji na temat bezpiecznego korzystania z innych części moringi przez kobiety ciężarne. Dlatego kobiety oczekujące dziecka powinny się powstrzymać od spożywania tej rośliny.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...