Nadmierne spożywanie chili zaburza pamięć. Wszystkiemu winna kapsaicyna
Naukowcy zbadali związek zaburzeń pamięci z kapsaicyną – związkiem odpowiedzialnym za ostry smak chili. Wyniki są zaskakujące. 50 gramów chili dziennie wywoła zaburzenia pamięci.
1. Kapsaicyna – wpływ na pamięć
Naukowcy z Uniwersytetu Katarskiego prowadzili badania, z których wynika, że spożywanie chili pomaga utrzymać prawidłową masę ciała i dobrze wpływa na ciśnienie krwi. Kapsaicyna zapobiega także udarom. Badania na zwierzętach pokazały jednak, że substancja jest neurotoksyczna.
Naukowcy postanowili dalej badać wpływ kapsaicyny na ludzi. Zaprosili do badań osoby w wieku powyżej 55 lat. Część z nich regularnie jadła chili. Uczeni przeprowadzili test pamięci.
Zadaniem pacjentów było powtórzenie 10 słów z listy i liczenie od 20 do zera. Osoby, które spożywały pikantne jedzenie miały problemy z pamięcią. Wyliczono, że ludzie spożywający 50 gramów chili dziennie dwa razy częściej skarżą się na słabą pamięć, niż badani, którzy nie lubią pikantnej przyprawy.
Ustalono, że 50 gramów dziennie ma wpływ na pamięć. Jest to duża dawka. W krajach europejskich nie spożywa się takiej ilości chili. Przyprawa jest znacznie popularniejsza w innych regionach świata.
Naukowcy nie są pewni dlaczego kapsaicyna ma związek z pamięcią. Podejrzewają, że duże dawki substancji paraliżują nerwy. Aby potwierdzić swoją tezę przeprowadzają dalsze badania, aby eliminować czynniki ryzyka utraty pamięci i demencji.
- Wraz ze wzrostem liczby globalnych demencji zrozumienie czynników ryzyka jest szczególnie istotne dla populacji, które jedzą duże ilości chili – mówi dr Clare Walton.
2. Czym jest kapsaicyna?
Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry smak. Reaguje z tłuszczami, zatem aby pozbyć się piekącego uczucie w jamie ustnej, wypij szklankę tłustego mleka. Mnóstwo kobiet skutecznie zrzuciło kilogramy z jej pomocą. Udowodniono, że hamuje rozwój nowotworów poprzez spowolnienie namnażania się i wzrostu komórek nowotworowych. W dużych ilościach występuje w ostrych papryczkach, szczególnie chili. Jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga przy bólach głowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.