9 z 11Zmysły człowieka
Mówi się, że tylko niektórzy są wzrokowcami. Otóż okazuje się, że u każdego dorosłego człowieka wzrok odpowiada aż za 80 proc. informacji, które przyswaja mózg. Zaś w pamięci najdłużej pozostają bodźce odbierane przez zmysł węchu. Z najnowszych badań wynika także, że zmysł dotyku często ma duży związek z podejmowaniem decyzji, np. w czasie zakupów – dotknięte – zakupione.
Istnieje również zjawisko zwane synestezją zmysłów, czyli łączenie i wspólne oddziaływanie ich na siebie. Tak działa połączenie zmysłu smaku i wzroku, które odkrył Charles Spence, naukowiec z Oxfordu. Dzięki niemu wiemy, że pijąc gorącą czekoladę z pomarańczowego kubka, będziemy bardziej odczuwać jej słodycz.
Badania wykazują również, że aż w 65 proc. za nasz nastrój odpowiada zmysł słuchu. A więc, gdy nam smutno najlepiej wypić gorącą czekoladę w pomarańczowym kubku i włączyć energiczną muzykę. Poprawa humoru gwarantowana.
Zobacz także: Jak hałas wpływa na zmysł smaku? Podczas lotu pomidor smakuje lepiej