Najlepiej chroni mózg. Według badaczy z Harvardu spowalnia starzenie

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Clinical Nutrition" pokazuje, że specjalnie zmodyfikowana dieta śródziemnomorska, wzbogacona o produkty bogate w polifenole, może chronić mózg przed przyspieszonym starzeniem.

Roślina Mankai jest elementem diety chroniącej mózgRoślina Mankai jest elementem diety chroniącej mózg
Źródło zdjęć: © Getty

Zielona wersja ma przewagę

Zespół badaczy z Uniwersytetu Ben-Guriona, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Uniwersytetu w Lipsku przeanalizował dane z prawie 300 uczestników trwającego 18 miesięcy projektu DIRECT PLUS – jednego z największych badań nad wpływem diety na zdrowie mózgu.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: stosującą zdrową dietę ogólną, klasyczną dietę śródziemnomorską z ograniczeniem kalorii oraz jej zieloną wersję wzbogaconą o produkty o wysokiej zawartości polifenoli. Tzw. green-MED diet łączy klasyczne zasady diety śródziemnomorskiej z zieloną herbatą, orzechami włoskimi i rośliną wodną Mankai, a jednocześnie ogranicza spożycie czerwonego oraz przetworzonego mięsa.

W trakcie badania oceniano poziomy określonych białek we krwi, które są uznawane za markery przyspieszonego starzenia mózgu. Okazało się, że u osób przestrzegających zielonej diety śródziemnomorskiej stężenia tych białek spadały, co sugeruje wolniejsze tempo biologicznego starzenia się mózgu.

Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców

Dieta dla sprawnego umysłu

Badacze przypisują ochronne działanie zielonej diety dużej zawartości substancji przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, obecnych w zielonej herbacie, Mankai oraz orzechach włoskich.

Te składniki mogą korzystnie wpływać na procesy komórkowe związane z utrzymaniem zdrowych struktur mózgu i spowalniać rozwój zaburzeń poznawczych, w tym łagodnych zaburzeń pamięci czy choroby Alzheimera.

- Analizowanie krążących we krwi białek pozwala nam zobaczyć, jak styl życia i dieta wpływają na starzenie mózgu w codziennych warunkach. Dzięki temu możemy obserwować biologiczne zmiany na długo przed pojawieniem się objawów i lepiej zrozumieć, jak interwencje żywieniowe mogą wspierać funkcje poznawcze – wyjaśnia Anat Meir, współautorka badania z Harvard Chan School.

Autorzy badania podkreślają, że choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o zdrowiu mózgu, jej rola w profilaktyce zaburzeń poznawczych może być większa, niż dotąd sądzono.

Wyniki sugerują, że regularne włączanie do jadłospisu zielonej herbaty, orzechów włoskich i Mankai – w połączeniu z ograniczeniem mięsa czerwonego – może pomóc w zachowaniu sprawności intelektualnej na dłużej.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Clinical Nutrition

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców