Najlepiej chroni mózg. Według badaczy z Harvardu spowalnia starzenie
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Clinical Nutrition" pokazuje, że specjalnie zmodyfikowana dieta śródziemnomorska, wzbogacona o produkty bogate w polifenole, może chronić mózg przed przyspieszonym starzeniem.
W tym artykule:
Zielona wersja ma przewagę
Zespół badaczy z Uniwersytetu Ben-Guriona, Harvard T.H. Chan School of Public Health oraz Uniwersytetu w Lipsku przeanalizował dane z prawie 300 uczestników trwającego 18 miesięcy projektu DIRECT PLUS – jednego z największych badań nad wpływem diety na zdrowie mózgu.
Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy: stosującą zdrową dietę ogólną, klasyczną dietę śródziemnomorską z ograniczeniem kalorii oraz jej zieloną wersję wzbogaconą o produkty o wysokiej zawartości polifenoli. Tzw. green-MED diet łączy klasyczne zasady diety śródziemnomorskiej z zieloną herbatą, orzechami włoskimi i rośliną wodną Mankai, a jednocześnie ogranicza spożycie czerwonego oraz przetworzonego mięsa.
W trakcie badania oceniano poziomy określonych białek we krwi, które są uznawane za markery przyspieszonego starzenia mózgu. Okazało się, że u osób przestrzegających zielonej diety śródziemnomorskiej stężenia tych białek spadały, co sugeruje wolniejsze tempo biologicznego starzenia się mózgu.
Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców
Dieta dla sprawnego umysłu
Badacze przypisują ochronne działanie zielonej diety dużej zawartości substancji przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, obecnych w zielonej herbacie, Mankai oraz orzechach włoskich.
Te składniki mogą korzystnie wpływać na procesy komórkowe związane z utrzymaniem zdrowych struktur mózgu i spowalniać rozwój zaburzeń poznawczych, w tym łagodnych zaburzeń pamięci czy choroby Alzheimera.
- Analizowanie krążących we krwi białek pozwala nam zobaczyć, jak styl życia i dieta wpływają na starzenie mózgu w codziennych warunkach. Dzięki temu możemy obserwować biologiczne zmiany na długo przed pojawieniem się objawów i lepiej zrozumieć, jak interwencje żywieniowe mogą wspierać funkcje poznawcze – wyjaśnia Anat Meir, współautorka badania z Harvard Chan School.
Autorzy badania podkreślają, że choć dieta nie jest jedynym czynnikiem decydującym o zdrowiu mózgu, jej rola w profilaktyce zaburzeń poznawczych może być większa, niż dotąd sądzono.
Wyniki sugerują, że regularne włączanie do jadłospisu zielonej herbaty, orzechów włoskich i Mankai – w połączeniu z ograniczeniem mięsa czerwonego – może pomóc w zachowaniu sprawności intelektualnej na dłużej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Clinical Nutrition
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.