Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D? 

Nie bez powodu mówi się, że najlepszym źródłem witaminy D jest słońce. To właśnie pod wpływem jego promieni w skórze syntezowany jest ten cenny składnik. Niestety, w naszej strefie klimatycznej możemy czerpać witaminę D ze słońca tylko latem. Przez resztę roku należy stosować suplementy oraz wzbogacać dietę o produkty zawierające ją w swym składzie. Należy przy tym pamiętać, że większość z nich zawiera jej zbyt mało, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie produktów / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Ryby morskie

To najlepsze pokarmowe źródła witaminy D. Dorsz, śledź, makrela, węgorz, łosoś powinny być częścią codziennej diety. Jeśli każdego dnia jesz ryby i nie unikasz promieni słonecznych, pokrywasz znaczną część zapotrzebowania na witaminę D.

/ 6Kawior

Obraz
© Zdjęcie kawioru / Shutterstock

Kojarzy się z luksusem i wykwintnymi potrawami. Kawior dostarcza nie tylko doznań smakowych, ale również składników odżywczych. Ikra ryb zawiera fosfor, cynk, jod i magnez, a także witaminy A, E oraz D. Warto od czasu do czasu sięgnąć po kawior, pamiętając, że nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest zdrowy.

/ 6Jajka

Obraz
© Zdjęcie jajka / Shutterstock

Warto jeść je regularnie, ponieważ są źródłem białka, witamin i minerałów. W żółtku znajduje się również witamina D, której niewystarczająca podaż może mieć poważne skutki dla organizmu. Dwa duże jajka pokrywają ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na "słoneczną" witaminę. Składnik ten jest szczególnie ważny dla zdrowia, ale nie tylko. Niski poziom witaminy D może skutkować obniżeniem odporności, problemami ze snem i ogólnym osłabieniem organizmu.

/ 6Ryby z puszki

Obraz
© Zdjęcie sardynek / Shutterstock

Lubisz tuńczyka i sardynki z puszki? To świetnie, bo właśnie w tych produktach znajduje się sporo witaminy D. Wystarczy 100 gramów sardynek, żeby pokryć aż 44 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Małe rybki są też świetnym źródłem witaminy B12.

/ 6Grzyby

Obraz
© Zdjęcie grzybów / Shutterstock

Możesz być zaskoczony, ale grzyby są dobrym źródłem witaminy D. Jej zawartość zależy od rodzaju – najwięcej tego cennego składnika znajdziesz w pieczarkach portobello, grzybach shitake i smardzach. Niestety, nie są to popularne odmiany i trudno spotkać je w sklepach.

/ 6Mleko i nabiał

Obraz
© Zdjęcie sera / Shutterstock

Maślanka, jogurt, mleko, sery czy masło również zawierają witaminę D. W produktach tych jest jej jednak zbyt mało, by pokryć zapotrzebowanie organizmu. Nie oznacza to, że nie warto po nie sięgać – traktujmy nabiał jako dodatkowe źródło witaminy D. Szczególnie polecamy włoską ricottę, która ma w swym składzie nawet pięć razy więcej tego składnika niż inne sery.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu