Dietetyczne naleśniki - składniki, sposób przygotowania

Naleśniki są częstym daniem na naszych stołach, ponieważ są nie tylko smacznym posiłkiem, ale także bardzo szybko się je przygotowuje. Są różne sposoby przygotowywania naleśników wszystko, oczywiście zależy od gustu i dostępnych składników. Mogą to być dietetyczne naleśniki, z owocami czy twarożkiem.

Dietetyczne naleśniki, czyli danie dla osób dbających o linię, a jednocześnie lubiących tradycyjne potrawy. Chudy nabiał, mąka pełnoziarnista i owoce to kompozycja o umiarkowanej wartości energetycznej, a jednocześnie bardzo odżywcza.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Dietetyczne naleśniki - składniki

Dietetyczne naleśniki to przede wszystkim odpowiednio dobrane zdrowe składniki. W daniu istotną rolę odgrywają też dodatki. 20 g mąki pełnoziarnistej, ¼ szklanki mleka 0,5% tłuszczu, łyżka oleju, 1/3 opakowania twarożku homogenizowanego (100 g), kiwi, mandarynki.

Dietetyczne naleśniki - spospób przygotowania

Jak przygotować dietetyczne naleśniki? Mąkę przesiać przez sitko, dokładnie zmiksować z mlekiem, tak żeby nie było grudek, dodać olej, wymieszać. Na teflonowej patelni usmażyć 2 małe, cienkie naleśniki. Posmarować twarożkiem, zwinąć, udekorować owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 227,48 kcal
Białka 11,96 g
Tłuszcz 4,34 g
Cholesterol 1,7 mg
Węglowodany 43,48 g
Błonnik 2,09 g
Witamina C 21,14 mg
Witamina A 9,9 µg

Dietetyczne naleśniki zaliczane są do rodzaju dań bogatoresztkowych, mających pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Świeże owoce w odróżnieniu od przetworzonych dżemów dostarczają wielu witamin i składników mineralnych stymulujących odpowiednią przemianę materii, i podnoszących odporność, a kwasy owocowe w nich zawarte poprawiają witalność i nawilżenie skóry.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Naleśniki
Naleśniki

Naleśniki według Szwedów

Naleśniki według Szwedów

Sekret szwedzkiej receptury, jeśli chodzi o naleśniki, opiera się przede wszystkim na sposobie ich smażenia oraz na dodawanych do ciasta przyprawach.

Naleśniki

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi

Świeże ostrygi Wykorzystanie świeżych ostryg do przygotowania potrawy to strzał w dziesiątkę!

Naleśniki

Warzywne naleśniki

Warzywne naleśniki

Dodanie startej cukinii do ciasta naleśnikowego nie tylko ożywi jego smak, lecz również wzbogaci pod względem wartości odżywczych.

Naleśniki

Naleśniki z borówkami

Naleśniki z borówkami

Pyszne naleśniki z jagodami są z pewnością wyśmienitym pomysłem na smaczne i pożywne śniadanie.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Naleśniki

Owsiane naleśniki

Owsiane naleśniki

Owies jest środkiem odżywczym bogatym w białko, wapń, magnez, krzem, potas, żelazo oraz witaminy. Jego składniki odżywcze pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz zdrowego układu nerwowego. Warto wprowadzić go do codziennej diety.

Naleśniki

Naleśniki z miodem

Naleśniki z miodem

Oprócz walorów smakowych, naleśniki z miodem, dzięki temu drugiemu składnikowi, są pożywne i bardzo zdrowe. Warto w jesienne i zimowe poranki rozpocząć od czasu do czasu dzień naleśnikowym śniadaniem.

Naleśniki

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby zaspokoić głód o każdej porze dnia.

Naleśniki

Naleśnik z kukurydzą

Naleśnik z kukurydzą

Kukurydza, cebula, marchewka i pietruszka połączone ciastem naleśnikowym z pewnością zasmakuje każdemu!

Naleśniki

Naleśniki z imbirem

Naleśniki z imbirem

Puszyste ciasto naleśnikowe i trochę imbiru stanowią smaczne i pożywne śniadanie, któremu niewielu potrafiłoby się oprzeć.