Naturalne metody wzmacniania odporności

Jesień, deszcz pada, w autobusie połowa pasażerów smarka i kaszle, wirusy dziesiątkują w przedszkolu dzieci. Jeśli nie chcemy chorować, można się zamknąć w domu i czekać na wiosnę, ale przecież wystarczy przejść się do sklepu, apteki czy sięgnąć do… lodówki. Właśnie tam znajdziemy naturalne środki na wzmacnianie odporności. Mają one wiele zalet: są łatwo dostępne, bardzo zdrowe, a niektóre z nich są nawet podstawowymi produktami w naszej kuchni. Często je jemy nieświadomi ich zbawiennego wpływu na naszą odporność.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Czosnek na przeziębienie

Wzmacnianie odporności, wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą dbać o serce, przewód pokarmowy czy bronić się przed nowotworami. Te sposoby na własnej skórze już wypróbowały nie tylko nasze babcie czy prababcie, ale i… gladiatorzy. Właśnie oni przed walką jedli na wzmocnienie czosnek. I nic dziwnego, bo to warzywo przez wieki było uważane za remedium na wszelkie dolegliwości. Lista jego zalet jest bardzo długa. Czosnek m.in. obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga zwalczać grzybice, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i trawiennego, zapobiega powstawaniu chorób serca, obniża ciśnienie tętnicze.

Czosnek zwiększa także odporność i działa bakteriobójczo, więc jest świetnym sposobem na wszelkie przeziębienia, ból gardła czy grypę. Żeby zadbać o odporność, wystarczy jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Nasze babcie z kolei jako doskonałą metodę na walkę z przeziębieniem rekomendują wypicie kubka gorącego mleka z czosnkiem, miodem i dodatkiem masła. Ale na szczęście dla osób, które wolą uniknąć utrzymującego się po zjedzeniu tego warzywa przykrego zapachu, dostępna jest cała masa preparatów z czosnku.

Cebula a zdrowie

Ciężko sobie wyobrazić kuchnię polską bez cebuli. A to kolejne warzywo świetnie wzmacniające odporność. Właściwości cebuli są zbliżone do czosnku. Cebula działa m.in. bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła i kaszel. Jednym ze sposobów walki z przeziębieniem może być właśnie przygotowanie mikstury z cebuli. Wystarczy dodać do niej sok z cytryny i miód.

Właściwości zdrowotne miodu

Leczniczych właściwości miodu nie trzeba reklamować. O licznych jego zastosowaniach wiadomo od pokoleń, a jego zalety potwierdzili naukowcy. Miód wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wpływa na przemianę materii, neutralizuje wpływ różnych toksyn, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom, łagodzi kaszel. Żeby wzmacniać organizm, wystarczy zacząć dzień od wypicia połowy szklanki wody z łyżką miodu.

Właściwości lecznicze aloesu

Od lat za cudowny lek uważany jest również aloes. Zasłużył nawet na opinię rośliny pomagającej dosłownie na wszystko. Stosuje się go zarówno doustnie, jak i w formie okładów bądź maści. Te ostatnie regenerują skórę, zwłaszcza suchą i popękaną. Z kolei picie soku z aloesu wzmacnia odporność. Ma bowiem właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego aloes pomaga rekonwalescentom i osobom osłabionym „stanąć na nogi”. Poza tym, aloes działa leczniczo na układ trawienny oraz łagodzi przewlekły kaszel. Można go stosować uzupełniająco w leczeniu astmy.

Maliny a odporność

Szukając sposobu na odporność, warto też zwrócić uwagę na maliny. Doskonale pomagają bowiem w leczeniu przeróżnych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zarówno sok, jak i napar z liści malin mają działanie napotne. Sam napar z liści działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Jest także uważany za lekarstwo na biegunki, nieżyty jelit i żołądka. Medycyna ludowa poleca także maliny w leczeniu niedokrwistości. Zawierają one dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki i stymulują organizm do ich produkcji.

Jeżówka na wzmocnienie odporności

Również jeżówka wzmacnia odporność, działa antywirusowo, antybakteryjne i antygrzybicznie. Jedną z jej wielkich zalet jest to, że zapobiega nawrotom grypy. Najłatwiejszym sposobem przygotowania jeżówki jest wrzucenie około 2-3 łyżek tej rośliny do około 2 szklanek wody i gotowanie do momentu uzyskania jednolitego płynu.

Czarny bez i malwa

Z kolei bez czarny, którego kwiaty działają moczopędnie i napotnie, a owoce – przeciwbólowo, można dodać do ciast, zrobić napar lub pić jako herbatę. W ten sposób możemy również korzystać z właściwości kwiatów malwy. A są one sposobem na walkę z bólem gardła i infekcjami.

Ryby a odporność

Klucz do naszego zdrowia leży w naszym żołądku. Jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Wielu Polaków je ryby tylko w piątek. A to właśnie one, obok olei roślinnych, margaryny i oliwy z oliwek, są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6. Dlaczego są one takie ważne? Wzmacniają naszą odporność, pomagają bronić się przed infekcjami. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego i mózgu. Można je znaleźć także w oleju z wątroby rekina. Skandynawowie stosują go od wieków jako środek wzmacniający odporność, przyspieszający gojenie ran, pomagający zwalczać infekcje. Te obserwacje potwierdzili naukowcy. Nic dziwnego, że zainteresowali się rekinem, bo jest to jedyne zwierzę, które nie choruje na raka. Olej z jego wątroby zwalcza stany zapalne, infekcje, zapobiega zmniejszaniu się ilości białych krwinek i płytek krwi, wzmacnia odporność i ma działanie antynowotworowe.

Jeśli tylko chcemy zadbać o siebie, wzmocnić organizm czy walczyć z infekcją nie musimy sięgać po sztuczne składniki. Dosłownie pod ręką mamy masę naturalnych. Możemy w nich przebierać ze świadomością, że działają od wieków i są bezpieczne dla naszego organizmu. Osoby zapracowane, które nie mają czasu własnoręcznie przygotowywać poszczególnych mikstur, mogą skorzystać z dostępnych na rynku gotowych mieszanek na odporność.

Komentarze (3)
~Joasia
~Joasia ponad rok temu

Ja musiałam postawić na suplementacje, naturalne wzmacnianie nie sprawdziło się w moim przypadku. Zadziałał dopiero Odpormax z cynkiem i olejem z wątroby rekina. Na razie ominęły mnie standardowe przeziębienia i zniknęło przewlekłe zmęczenie, którego nigdy nie podejrzewałam jako objaw słabej odporności.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Jak wzmocnić odporność?
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Jak wzmocnić odporność?
Zdrowe odżywianie

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Naturalne metody na wzmocnienie odporności

Produkty z lodówki Wzmacnianie odporności wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności,...

Jak wzmocnić odporność?

Zimowa apteczka

Zimowa apteczka

Zimowe ferie tuż tuż. Nie dajmy sobie ich popsuć i już pomyślmy o wzmacnianiu naszej odporności i spakowaniu zimowej apteczki. Dzięki temu poradzimy sobie z nagłymi przeziębieniami czy kontuzjami na stoku. Zdaniem wielu...

Zdrowe odżywianie

Zasady wzmacniania odporności (WIDEO)

Zasady wzmacniania odporności (WIDEO) Odtwórz wideo

Wzmacnianie odporności dziecka polega na obserwacji i uczeniu się, kiedy dziecko czuje się dobrze, a kiedy źle. Nie wystarczy tylko poczytać (...) jest bardzo dotkliwy. Taka obserwacja dziecka bardzo pomoże lekarzowi...

Zdrowie w podróży

Klimatoterapia

Klimatoterapia jest jedną ze starożytnych metod leczenia różnych schorzeń, wzmacniania odporności i zapobiegania infekcjom. Istotą takich działań (...) - aeroterapia, zabiegi powietrzno-ruchowe, kąpiele...

Kontrowersje wokół szczepień

Szczepienia - podstawowe informacje (WIDEO)

Szczepienia - podstawowe informacje (WIDEO) Odtwórz wideo

. Obecnie istnieje wiele kontrowersji w temacie szczepień ochronnych. Immunolog i pediatra, prof. dr hab. Adam Jankowski jest zdecydowanie za tym, aby szczepić dzieci. Według niego to ważny element ochrony i wzmacniania odporności. ...

Leczenie grypy

Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie

Najlepsze domowe sposoby na przeziębienie

. Istotne są zwłaszcza polisacharydy, które stymulują system immunologiczny, czyli przyczyniają się do wzmacniania odporności. Uaktywniają makrofagi (...) Babcia miała rację Okazuje się, że babcine metody...

Odporność dzieci

Kształtowanie odporności przedszkolaka

, jogurtach. Naturalne metody wzmacniania odporności dziecka Jeśli przedszkolak często choruje warto, żeby rodzice wykorzystywali naturalne metody...

Medycyna naturalna

Co warto jeść i pić podczas choroby?

Co warto jeść i pić podczas choroby?

Naturalne metody na walkę z wirusami Sezon grypowy w pełni. Szalejące w powietrzu wirusy nie oszczędzają nikogo. A gdy dopadną, potrafią (...) metodami odbudowywania odporności. Mowa...

Dieta na zimę

Dieta na odporność

Odporność organizmu jest bardzo ważna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie czy grypę nie jest trudno. Szczególnie narażone na obniżenie odporności są małe dzieci, ale nie tylko. Szybki tryb życia,...