Trwa ładowanie...

Naturalne metody wzmacniania odporności

Avatar placeholder
22.08.2023 09:14
Naturalne metody wzmacniania odporności
Naturalne metody wzmacniania odporności

Jesień, deszcz pada, w autobusie połowa pasażerów smarka i kaszle, wirusy dziesiątkują w przedszkolu dzieci. Jeśli nie chcemy chorować, można się zamknąć w domu i czekać na wiosnę, ale przecież wystarczy przejść się do sklepu, apteki czy sięgnąć do… lodówki. Właśnie tam znajdziemy naturalne środki na wzmacnianie odporności. Mają one wiele zalet: są łatwo dostępne, bardzo zdrowe, a niektóre z nich są nawet podstawowymi produktami w naszej kuchni. Często je jemy nieświadomi ich zbawiennego wpływu na naszą odporność.

spis treści

1. Czosnek na przeziębienie

Wzmacnianie odporności, wbrew pozorom, nie jest takie trudne. Możemy dosłownie przebierać w najróżniejszych naturalnych metodach wzmacniania odporności, które nie tylko pozwolą nam przetrwać sezon przeziębień i grypy, ale również pomogą dbać o serce, przewód pokarmowy czy bronić się przed nowotworami. Te sposoby na własnej skórze już wypróbowały nie tylko nasze babcie czy prababcie, ale i… gladiatorzy. Właśnie oni przed walką jedli na wzmocnienie czosnek. I nic dziwnego, bo to warzywo przez wieki było uważane za remedium na wszelkie dolegliwości. Lista jego zalet jest bardzo długa. Czosnek m.in. obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga zwalczać grzybice, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i trawiennego, zapobiega powstawaniu chorób serca, obniża ciśnienie tętnicze.

Czosnek zwiększa także odporność i działa bakteriobójczo, więc jest świetnym sposobem na wszelkie przeziębienia, ból gardła czy grypę. Żeby zadbać o odporność, wystarczy jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Nasze babcie z kolei jako doskonałą metodę na walkę z przeziębieniem rekomendują wypicie kubka gorącego mleka z czosnkiem, miodem i dodatkiem masła. Ale na szczęście dla osób, które wolą uniknąć utrzymującego się po zjedzeniu tego warzywa przykrego zapachu, dostępna jest cała masa preparatów z czosnku.

2. Cebula a zdrowie

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Ciężko sobie wyobrazić kuchnię polską bez cebuli. A to kolejne warzywo świetnie wzmacniające odporność. Właściwości cebuli są zbliżone do czosnku. Cebula działa m.in. bakteriobójczo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, wzmacnia kości, łagodzi ból gardła i kaszel. Jednym ze sposobów walki z przeziębieniem może być właśnie przygotowanie mikstury z cebuli. Wystarczy dodać do niej sok z cytryny i miód.

3. Właściwości zdrowotne miodu

Leczniczych właściwości miodu nie trzeba reklamować. O licznych jego zastosowaniach wiadomo od pokoleń, a jego zalety potwierdzili naukowcy. Miód wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, wpływa na przemianę materii, neutralizuje wpływ różnych toksyn, działa antybakteryjnie, zapobiega infekcjom, łagodzi kaszel. Żeby wzmacniać organizm, wystarczy zacząć dzień od wypicia połowy szklanki wody z łyżką miodu.

4. Właściwości lecznicze aloesu

Od lat za cudowny lek uważany jest również aloes. Zasłużył nawet na opinię rośliny pomagającej dosłownie na wszystko. Stosuje się go zarówno doustnie, jak i w formie okładów bądź maści. Te ostatnie regenerują skórę, zwłaszcza suchą i popękaną. Z kolei picie soku z aloesu wzmacnia odporność. Ma bowiem właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego aloes pomaga rekonwalescentom i osobom osłabionym „stanąć na nogi”. Poza tym, aloes działa leczniczo na układ trawienny oraz łagodzi przewlekły kaszel. Można go stosować uzupełniająco w leczeniu astmy.

Aloes drzewiasty – właściwości, zastosowanie, jak wygląda?
Aloes drzewiasty – właściwości, zastosowanie, jak wygląda?

Aloes drzewiasty jest jedną z najbardziej znanych i rozpowszechnionych roślin leczniczych na świecie.

przeczytaj artykuł

5. Maliny a odporność

Szukając sposobu na odporność, warto też zwrócić uwagę na maliny. Doskonale pomagają bowiem w leczeniu przeróżnych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych. Zarówno sok, jak i napar z liści malin mają działanie napotne. Sam napar z liści działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Jest także uważany za lekarstwo na biegunki, nieżyty jelit i żołądka. Medycyna ludowa poleca także maliny w leczeniu niedokrwistości. Zawierają one dużo żelaza i tym samym wzmacniają czerwone krwinki i stymulują organizm do ich produkcji.

6. Jeżówka na wzmocnienie odporności

Również jeżówka wzmacnia odporność, działa antywirusowo, antybakteryjne i antygrzybicznie. Jedną z jej wielkich zalet jest to, że zapobiega nawrotom grypy. Najłatwiejszym sposobem przygotowania jeżówki jest wrzucenie około 2-3 łyżek tej rośliny do około 2 szklanek wody i gotowanie do momentu uzyskania jednolitego płynu.

7. Czarny bez i malwa

Z kolei bez czarny, którego kwiaty działają moczopędnie i napotnie, a owoce – przeciwbólowo, można dodać do ciast, zrobić napar lub pić jako herbatę. W ten sposób możemy również korzystać z właściwości kwiatów malwy. A są one sposobem na walkę z bólem gardła i infekcjami.

8. Ryby a odporność

Klucz do naszego zdrowia leży w naszym żołądku. Jeśli chcemy być zdrowi, powinniśmy brać przykład ze Skandynawów. Wielu Polaków je ryby tylko w piątek. A to właśnie one, obok olei roślinnych, margaryny i oliwy z oliwek, są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6. Dlaczego są one takie ważne? Wzmacniają naszą odporność, pomagają bronić się przed infekcjami. Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu hormonalnego i mózgu. Można je znaleźć także w oleju z wątroby rekina. Skandynawowie stosują go od wieków jako środek wzmacniający odporność, przyspieszający gojenie ran, pomagający zwalczać infekcje. Te obserwacje potwierdzili naukowcy. Nic dziwnego, że zainteresowali się rekinem, bo jest to jedyne zwierzę, które nie choruje na raka. Olej z jego wątroby zwalcza stany zapalne, infekcje, zapobiega zmniejszaniu się ilości białych krwinek i płytek krwi, wzmacnia odporność i ma działanie antynowotworowe.

Jeśli tylko chcemy zadbać o siebie, wzmocnić organizm czy walczyć z infekcją nie musimy sięgać po sztuczne składniki. Dosłownie pod ręką mamy masę naturalnych. Możemy w nich przebierać ze świadomością, że działają od wieków i są bezpieczne dla naszego organizmu. Osoby zapracowane, które nie mają czasu własnoręcznie przygotowywać poszczególnych mikstur, mogą skorzystać z dostępnych na rynku gotowych mieszanek na odporność.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze