Naturalne występowanie witamin

Naturalne witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Organizm ludzki sam ich nie wytwarza, dlatego niezbędne jest ich uzupełnianie. Naturalne witaminy to związki organiczne, znajdujące się w pożywieniu. Dzielimy je na rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E, K oraz rozpuszczalne w wodzie, czyli wszystkie pozostałe. Źródła witamin to owoce, warzywa, mięso i ryby. Naturalne witaminy są najlepiej przyswajane przez organizm.

Występowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie

Zobacz film: "Jak zdrowo uzupełnić niedobór witamin?"

Witamina B1 to tiamina. Źródła witamin to: niełuskane ziarno pszenicy, kiełki zbożowe, płatki owsiane, słonecznik, drożdże, orzechy, groch, fasola, jaja, pieczywo pełnoziarniste, ryby, wątroba, wieprzowina, ziemniaki.

Witamina B2 to ryboflawina. Występowanie witamin: drożdże, mleko, jogurt, ser żółty, podroby, pieczywo białe, jaja, pieczywo pełnoziarniste, mięso, kiełki zbożowe.

Witamina B5 to kwas pantotenowy. Występuje w wątrobie wieprzowej i cielęcej, drożdżach, jajach, mięsie wieprzowym i wołowym, pieczywie białym i pełnoziarnistym, płatkach owsianych, ziarnie pszenicy, szpinaku, marchwi, kapuście.

Witamina B6 to pirydoksyna. Jej źródłem są: ryby, drób, jaja , soja, orzechy, banany, ziarno pszenicy, płatki owsiane, kasza gryczana, groch, fasola, chleb biały, pieczywo razowe, kiełki, kapusta i ziemniaki.

Witamina B9 to kwas foliowy. Źródła witamin: nasiona roślin strączkowych, dynia, orzechy, migdały, warzywa liściaste, szpinak, nać buraków, wątroba, produkty mleczne, kasza jęczmienna.

Witamina B12, inaczej kobalamina, występuje (podobnie jak i inne naturalne witaminy z grupy B) w rybach, drobiu, jajach, mięsie wołowym i wieprzowym, wątrobie, nerkach, produktach mlecznych, serach żółtych, warzywach zielonych, kiełkach, ryżu i drożdżach.

Witamina PP to inaczej witamina B3, niacyna lub kwas nikotynowy. Występowanie witamin: mięso cielęce i wieprzowe, wątroba, makrela, drożdże, chleb biały, chleb pełnoziarnisty, ziarna pszenicy, szpinak, kapusta, groszek, marchew, jabłka, pomarańcza i ziemniaki.

  • Witamina C

Witamina C to kwas askorbinowy. Występuje w owocach: róża dzika i cukrowa, porzeczka, agrest, grejpfrut, cytryna, aronia, truskawki, pomarańcza, malina. Witamina C znajduje się też w warzywach: w porze, cebuli, bobie, groszku, rzodkiewce, brokułach, brukselce, kapuście, rzepie, pomidorze, rabarbarze i natce pietruszki.

Źródła witamin rozpuszczalnych w tłuszczu

Witamina A, inaczej retinol. Źródła witamin: mleko, masło, mięso, ryby morskie, tran, oleje roślinne, sałata, jarmuż, żółtka jaj, sery. Witamina A występuje też w śledziach, winogronach i awokado.

Witamina D występuje w rybach morskich (śledź, makrela, tuńczyk, sardynka, łosoś, węgorz), pełnotłustych produktach mlecznych, wątrobie i żółtkach jaj.

Fakty o zdrowiu - witamina E zmniejsza guzy nowotworowe

Witamina E w postaci w zastrzyku wpływa na zmniejszenie się guzów nowotworowych – to wyniki badań brytyjskich. Naukowcy zauważyli, że witamina młodości...

Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, kiełkach zbóż, soi, jajach, orzechach. Naturalne witaminy znajdziemy w warzywach kapuścianych, mięcie, szparagach, tranie i pokrzywie.

Jej źródła to: kapusta, szpinak, lucerna, brokuły, sałata, kalafior, soja, groszek, marchew, jogurt, wątroba wieprzowa, chude mięso, żółtka jaj.

Komentarze (10)
~BogdanzKrakowa
~BogdanzKrakowa ponad rok temu

owszem ale nie zapominajmy że tam znajdują się śladowe ilości- a do tego jeszcze nie wszystko jest wchłaniane przez nasz organizm, stąd tez zamiast poszukiwac witaminy B17 naturalnej to lepiej jest zacząć od zmiany diety i stylu życia na zdrowy a nie oczekiwac cudu po wypiciu jednorazowo szklanki wyciśnietego soku z jęczmienia czy zjedzeniu kilku pestek wydlubanych z brzoskwini czy moreli. To się mija z celem-> aby cokolwiek zadziałało muszą być ku temu podstawy i musi to byc stosowane codziennie przez długi okres czasu a nie tylko od święta -> tak jak pisze autorka strony podstawą wszelkiej profilaktyki jak i działania w wykrytej chorobie nowotworowej jest dieta a nie tylko suplementacja.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witaminy
Witaminy

Co sie stanie, kiedy przedawkujesz jod?

Co sie stanie, kiedy przedawkujesz jod?

Przedawkowanie jodu W miniony weekend w mediach społecznościowych zaczęła krążyć informacja o awarii na terenie elektrowni atomowej w Belgii. Informacja wywołała panikę wśród Polaków, którzy zaczęli kupować i i spożywać jod. Tymczasem Państwowa Agencja...

Witaminy

Wszystko o witaminach

Witaminy są bardzo ważnym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem naszego organizmu. Niestety, nie są wytwarzane samoistnie, dlatego (...) choroby. Czym są witaminy? Witaminy to...

Witaminy

Witamina D3 - właściwości, niedobór

Terminem „witamina D" określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie (...) dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol)....

Witaminy

Rodzaje witamin

Witaminy są niezbędne do rozwoju i wzrostu tkanek oraz prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Dzieli (...) awitaminozę oraz przyczynić się do pogorszenia zdrowia. Jednak nadmiar jest również szkodliwy,...

Witaminy

Witamina K - rola, niedobór i nadmiar, występowanie

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a (...) pochodzenia zwierzęcego. Jaką rolę jeszcze pełni witamina K? Witamina...

Witaminy

Rola witamin w organizmie

Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety (...) . Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich...

Witaminy

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

Przeciwutleniacze - działanie, występowanie

starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. Do przeciwutleniaczy zaliczmy witaminę A, E i C, karotenoidy (...) powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

przemęczenia oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety (...) w organizmie wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości tych składników...

Witaminy

Co niszczy witaminy?

Co niszczy witaminy?

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy, bo właśnie o nich mowa, znajdują się w niemal każdym produkcie spożywczym. W jaki (...) sposób jednak przyrządzać posiłki, by nie traciły one najważniejszych składników? Ważne...

Witaminy

Witaminy dla dzieci

Witaminy są dziecku niezbędne do prawidłowego rozwoju. Zapotrzebowanie na te składniki odżywcze jest szczególnie wysokie zwłaszcza w okresie (...) intensywnego wzrostu, gdyż organizm potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze...