Naukowcy poprawiają smak stewii

Cukier jako dodatek do żywności jest coraz powszechniej demonizowany. Jednak w wyniku niespadającego zamiłowania konsumentów do słodkiego smaku i poszukiwań alternatywnej metody słodzenia, rynek światowy już od jakiegoś czasu podbija stewia – niezawierający kalorii naturalny słodzik. Niestety, nie jest ona idealna i również ma swoje wady. Jej liście, które są wykorzystywane do produkcji substancji słodzącej, oprócz słodyczy dają też gorzkawy posmak.

Poznaj erytrytol – cukier bez kalorii

Mówi się, że cukier i sól to biała śmierć. 100 gramów białego, rafinowanego cukru to aż 386 kcal. Dodajemy go, aby poprawić smak przygotowanych potraw....

Ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu Cornella odkryli, która część stewii jest odpowiedzialna za piołunowy smak. Wyniki ich badań, opublikowane w czasopiśmie „Chemia jedzenia” („Food Chemistry”), wskazują, w jaki sposób można pozbyć się tego defektu.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

W przemyśle spożywczym nieustannie analizuje i wykorzystuje się kilka alternatywnych środków słodzących w celu odtworzenia smaku cukru, które zazwyczaj mają zero kalorii – zaznaczył w komunikacie prasowym przewodniczący badań Samriddh Mudgal z plantacji Cornella.

Rosnący popyt na naturalne składniki doprowadził do wzrastającej popularności glikozydów stewiolowych, czyli naturalnych substancji słodzących pochodzących z liści stewii. W Ameryce Południowej stosuje się je od wieków – dodał.

Poprzednie badania miały na celu próbę zamaskowania gorzkiego smaku. Natomiast Mudgal i jego zespół badawczy postawili na odmienną technikę i skupili się na substancji rebaudiozyd A, znanej jako Reb A. Jest to składnik, który stymuluje głównie receptory odpowiedzialne za odczuwanie słodkiego smaku, jednak przy okazji pobudza też te odpowiadające za smak gorzki.

Eksperci uważają, że właśnie ta cecha ogranicza potencjał komercyjny stewii. Zamiast używać środków chemicznych, naukowcy po prostu zmodyfikowali Reb A. tak, aby język nie był w stanie wyczuć gorzkiego posmaku.

Glikozydy stewiolowe są do 200 razy słodsze od cukru, jednak nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Dzięki temu stewia jest atrakcyjnym, naturalnym słodzikiem dla cukrzyków oraz osób, które stosują niskokaloryczną dietę. Z tego powodu zespół naukowców uważa, że producenci produktów spożywczych, takich jak napoje, sosy, zupy i mleko, mogą zainteresować się zmodyfikowaną stewią pod kątem zastąpienia nią cukru w procesie produkcji.

Komentarze (2)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało! To prawda. Jesz za mało czegoś, co jest dla ciała podstawową potrzebą. Twojemu ciału brak czegoś, co potrzebne jest, żeby mogło być silne i zdrowe-podstawowych substancji odżywczych. TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ! Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie, zwiększoną odporność na wiele chorób. Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany indywidualnie do Twojej sylwetki i Twojego stylu życia, który działa na poziomie komórkowym i prowadzi do szybkiej regeneracji organizmu i likwidacji czynników, które spowodowały nadwagę. Odwiedź stronę - http://www.idealnafigura.com/gberes

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Słodycze
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Słodycze
Słodycze

Rozsądne zakupy

Rozsądne zakupy

Umiejętne robienie zakupów pozwala zaoszczędzić pieniądze, czas i nerwy. Świadomy wybór produktów wpływa także na zdrowe odżywianie się.

Słodycze

Letnie sorbety

Letnie sorbety

Owocowe sorbety są lekkie i niskokaloryczne. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza w słoneczne, upalne dni.

Słodycze

Czekolada wpływa na wzrok

Czekolada wpływa na wzrok

Ostatnie badania naukowe wykazały, że ciemna czekolada może poprawić jakość widzenia w niekontrastującym otoczeniu, np. w czasie niekorzystnej pogody. Poza tym czekolada wspomaga procesy myślowe.

Słodycze

Biała czekolada na cenzurowanym

Biała czekolada na cenzurowanym

wzbogacony owocowym nadzieniem lub bakaliami. Wielu zwolenników ma również biała czekolada, która jest swego rodzaju fenomenem wśród słodyczy. Dlaczego (...) proc. tego tłuszczów nasyconych, a te cieszą się złą sławą i to zasłużenie....

Słodycze

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

Co się stanie, gdy zrezygnujesz z cukru?

słodycze. Dlaczego? Nadmiar energii pochodzącej z tłuszczu, także roślinnego (np. oleju palmowego czy kokosowego), odkłada się w postaci trójglicerydów. A (...) do szybszej utraty wagi. Poczujesz ból głowy Odstawienie cukru to walka...

Słodycze

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Pomoże zmniejszyć wagę Nazywanie masła orzechowego produktem dietetycznym z liczbą kalorii pomiędzy 180 a 210 na porcję, może wydawać się szaleństwem. Jednak ma ono godną podziwu kombinację błonnika (2 gramy na porcję) i białka (8 gramów na porcję), która...

Słodycze

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Wpływ słodyczy na nastrój człowieka

Słodycze a nastrój Słodycze towarzyszą wielu osobom codziennie, inni mają na nie ochotę w określonych sytuacjach. Czy słodycze poza kaloriami dostarczają czegoś naszemu organizmowi? Czy mogą oddziaływac...

Słodycze

Czekolada dobra dla serca

Czekolada dobra dla serca

Słodycze dobre dla zdrowia? Rozpoczynając dietę w pierwszej kolejności wykluczamy słodycze. Uznawane za tuczące i niezdrowe, powinny zostać