3 z 10Surowe jaja
Jajka dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników pokarmowych. W tym produkcie żywnościowym znajdziemy zarówno białko, żelazo, witaminę A, witaminy z grupy B, cholinę, luteinę, jak i związki o działaniu antyoksydacyjnym. Niestety, spożywanie surowych jajek, zwłaszcza w ciąży, może być bardzo niebezpieczne.
W surowych jajach mogą znajdować się bakterie salmonelli. Należy pamiętać, że surowe jaja często wykorzystywane są w produkcji dressingów do sałatek, majonezów, domowych lodów czy musztard. Jeżeli spożywasz posiłek w restauracji, zapytaj kelnera, co wykorzystywane jest do stworzenia danej potrawy. Objawy zakażenia salmonellą u ciężarnej kobiety mogą być podobne do tych u osób niebędących w ciąży. Salmonella może powodować gorączkę, nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha i inne objawy związane z zakażeniem przewodu pokarmowego. Ciężki przebieg zakażenia niekiedy kończy się poronieniem, bądź przedwczesnym porodem.