Nie jedz tego w ciąży!

Owoce morza są cennym źródłem łatwo przyswajalnego oraz wysokowartościowego białka. W porównaniu do wieprzowiny czy wołowiny charakteryzują się także niższą zawartością cholesterolu. Dostarczają organizmowi takich witamin i minerałów jak selen, fluor, wapń czy witaminy z grupy B. Niestety, spożywanie ich w ciąży nie jest najlepszym pomysłem.

Niedotowane, surowe czy niedopieczone mogą stanowić ogromne zagrożenie dla ciężarnej kobiety i jej dziecka. Spożycie nieodpowiednio przyrządzonych owoców morza może skutkować zakażeniem listerią. Nieleczona bakteryjna choroba zakaźna o nazwie listerioza w ciąży może zakończyć się zapaleniem opon mózgowych, przedwczesnym porodem, a w najgorszym przypadku urodzeniem martwego dziecka.

Mrożone owoce morza są niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią.Mrożone owoce morza są niebezpieczne ze względu na możliwość zakażenia listerią.
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Ren Kuo / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)
Katarzyna Wąś-Zaniuk

/ 8Wątróbka

Ciężarne powinny unikać wątróbki.
Ciężarne powinny unikać wątróbki. © Zdjęcie autorstwa yoppy / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Wątróbka stanowi doskonałe źródło żelaza, jednak zawiera także sporą ilość witaminy A. Tymczasem jej nadmiar może być szkodliwy dla płodu. Dawkowanie witaminy A powinno być zatem monitorowane przez przyszłą mamę (zalecany limit dla kobiet w ciąży wynosi 3 000 µg/dzień tj. 10 000 IU/dzień).

Witamina A, która w wątróbce występuje w postaci retinolu, może wykazywać działanie toksyczne, dlatego zaleca się ostrożność w jej spożywaniu przez kobiety ciężarne. Nadmiar retinolu, szczególnie na samym początku ciąży, może doprowadzić do wad rozwojowych u płodu, szczególnie w zakresie rozwoju tkanek nerwowych.

Warto nadmienić, że wspomniany retinol nie jest zalecany do stosowania również w formie kosmetyku. Zawarte w produktach pielęgnacyjnych formy witaminy A mogą przenikać przez naskórek ciężarnej, czego skutkiem może być dostanie się tych substancji do krwiobiegu.

/ 8Surowe jaja

Surowe jaja mogą zawierać niebezpieczną Salmonellę.
Surowe jaja mogą zawierać niebezpieczną Salmonellę. © Zdjęcie autorstwa Katherine Lim / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Jajka dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników pokarmowych. W tym produkcie żywnościowym znajdziemy zarówno białko, żelazo, witaminę A, witaminy z grupy B, cholinę, luteinę, jak i związki o działaniu antyoksydacyjnym. Niestety, spożywanie surowych jajek, zwłaszcza w ciąży, może być bardzo niebezpieczne.

W surowych jajach mogą znajdować się bakterie salmonelli. Należy pamiętać, że surowe jaja często wykorzystywane są w produkcji dressingów do sałatek, majonezów, domowych lodów czy musztard. Jeżeli spożywasz posiłek w restauracji, zapytaj kelnera, co wykorzystywane jest do stworzenia danej potrawy. Objawy zakażenia salmonellą u ciężarnej kobiety mogą być podobne do tych u osób niebędących w ciąży. Salmonella może powodować gorączkę, nudności, wymioty, biegunkę, bóle brzucha i inne objawy związane z zakażeniem przewodu pokarmowego. Ciężki przebieg zakażenia niekiedy kończy się poronieniem, bądź przedwczesnym porodem.

/ 8Alkohol

Kobiety ciężarne nie powinny przyjmować alkoholu w żadnych, nawet najmniejszych ilościach.
Kobiety ciężarne nie powinny przyjmować alkoholu w żadnych, nawet najmniejszych ilościach. © Zdjęcie autorstwa Alessandro / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Kobiety ciężarne nie powinny przyjmować alkoholu w żadnych, nawet najmniejszych ilościach. Liczne badania wskazują, że spożywanie napojów alkoholowych w trakcie ciąży prowadzić może do wad wrodzonych i nieprawidłowego rozwoju płodu. Skutkiem picia alkoholu w ciąży może być przedwczesny poród lub poronienie.

Dzieci ciężarnych matek, które piły alkohol przed porodem mogą urodzić się także z niską masą urodzeniową bądź uszkodzeniami mózgu. Noworodek może mieć wady serca, problemy z nerkami, zaburzenia widzenia czy niedosłuch. Toksyczne działanie napojów alkoholowych może doprowadzić również do rozwoju alkoholowego zespołu płodowego, czyli zespołu FAS.

/ 8Surowe mięso i owoce morza

Surowe mięso i owoce morza to produkty, których warto unikać w ciąży.
Surowe mięso i owoce morza to produkty, których warto unikać w ciąży. © Zdjęcie autorstwa cyclonebill / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Spożywanie surowego sushi czy tatara w ciąży jest niezalecane z kilku ważnych powodów. Po pierwsze, surowe produkty spożywcze, takie jak surowe ryby używane do przygotowania sushi lub tatara, mogą być skażone bakteriami, takimi jak Salmonella czy Listeria monocytogenes. Te bakterie mogą powodować poważne infekcje przewodu pokarmowego u ludzi, co może prowadzić do gorączki, nudności i wymiotów, biegunek czy innych objawów zatrucia pokarmowego. W przypadku ciężarnych kobiet, zakażenie tymi bakteriami może być szczególnie niebezpieczne, ponieważ może prowadzić do powikłań ciąży, takich jak przedwczesny poród, lub zakażenie płodu.

Po drugie, Listeria monocytogenes, bakteria występująca często w surowych produktach spożywczych, może przenikać przez łożysko do krwiobiegu płodu, co zwiększa ryzyko infekcji. Listerioza może skutkować niską masą urodzeniową, opóźnionym rozwojem intelektualnym, a w najgorszym przypadku poronieniem.

/ 8Miękkie sery

Do odmian sera, których unikać powinny przyszłe mamy, należą m.in. feta, brie i camembert.
Do odmian sera, których unikać powinny przyszłe mamy, należą m.in. feta, brie i camembert. © Zdjęcie autorstwa Smabs Sputzer / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Sery dostarczają dużą ilość pełnowartościowego białka i minerałów, ale spożywanie niektórych odmian serów nie jest zalecane w ciąży. Do odmian sera, których unikać powinny przyszłe mamy, należą m.in. feta, brie i camembert.

Spożywanie miękkich serów dojrzewających, w których składzie występuje mleko niepasteryzowane, może doprowadzić do zakażenia listeriozą. Jak już wcześniej wspominaliśmy, u kobiet ciężarnych Listeria monocytogenes może doprowadzić do:

Możliwe jest spożycie produktów, które oznaczone są jako pasteryzowane. Mozarella z mleka pasteryzowanego jest zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem. Można spożywać ją zarówno w ciąży, jak i w okresie laktacji.

/ 8Niepasteryzowane mleko

Niepasteryzowane mleko to nic innego, jak mleko surowe.
Niepasteryzowane mleko to nic innego, jak mleko surowe. © Zdjęcie autorstwa hobvias sudoneighm / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Niepasteryzowane mleko to nic innego jak mleko surowe. W okresie ciąży nie powinno się spożywać tego produktu, ponieważ może ono zawierać groźne mikroorganizmy chorobotwórcze. Podczas spożywania mleka niepasteryzowanego może dojść do zakażenia bakteriami, w tym szczególnie z bakterią Listeria monocytogenes. Pasteryzacja jest procesem, w którym mleko jest poddawane ogrzewaniu w celu zniszczenia szkodliwych bakterii, wirusów i innych patogenów. Niepasteryzowane mlek nie przechodzi przez ten proces, więc może nadal zawierać bakterie niebezpieczne zarówno dla ciężarnej, jak i jej dziecka.

Infekcja listeriozą u ciężarnej kobiety może prowadzić do powikłań ciąży, takich jak poronienie, przedwczesny poród, lub zakażenie płodu. Z tego powodu, zaleca się kobietom w ciąży unikanie spożywania niepasteryzowanych produktów mlecznych, w tym niepasteryzowanego mleka, sera, czy innych produktów mlecznych na bazie mleka, które nie zostało poddane procesowi pasteryzacji.

/ 8Ryby zawierające rtęć

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać zawierających wysoki poziom rtęci, takich jak rekin, makrela czy miecznik.
Kobiety w ciąży nie powinny spożywać zawierających wysoki poziom rtęci, takich jak rekin, makrela czy miecznik. © Zdjęcie autorstwa Charles Haynes / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ryby stanowią wartościowe źródło składników odżywczych, jednak niektórych gatunków nie należy spożywać w okresie ciąży. Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny unikać przede wszystkim ryb zawierających wysoki poziom rtęci. Niewskazane jest zatem spożywanie dań z rekinem, makrelą czy miecznikiem. Ryby będące drapieżnikami stanowią szczególne zagrożenie, ponieważ w ich organizmach mogą gromadzić się szkodliwe dla zdrowia substancje takie jak rtęć. Jeżeli chodzi o pozostałe gatunki, należy ograniczyć ich spożycie do dwóch porcji na tydzień.

/ 8Wędliny

Niektóre wędliny mogą być zakażone listerią, która przyczynia się do poronień.
Niektóre wędliny mogą być zakażone listerią, która przyczynia się do poronień. © Zdjęcie autorstwa Alpha / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Ciąża to ogromne wyzwanie dla organizmu. W trakcie, gdy płód się rozwija, układ immunologiczny może być bardziej podatny na wirusy, bakterie czy pasożyty. Dla dobra zarówno dziecka, jak i samej kobiety w ciąży, ważne jest unikanie spożywania pokarmów, które mogą zawierać niebezpieczne, chorobotwórcze patogeny takie jak Listeria, pierwotniak Toxoplasma gondii czy Salmonella.

Kobiety ciężarne powinny unikać salami, szynki parmeńskiej, szynki serrano. Dlaczego? Mogą one być zakażone listerią, która przyczynia się do poronień. Spożywanie wędlin jest bezpieczne dopiero po ich odpowiednim podgrzaniu.

Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie