Trwa ładowanie...

Objawy zatrucia dioksynami. Znajdują się w żywności (WIDEO)

 Magdalena Bury
11.06.2019 11:53

Dioksyny są trującymi związkami chemicznymi, które możemy znaleźć m.in. w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Spożywane regularnie mogą przyczynić się do wielu poważnych chorób.

W jakich produktach je znajdziemy i dlaczego są dla nas niebezpieczne? Spożywane regularnie mogą przyczynić się do niepłodności i mutacji w kodzie genetycznym. W niektórych przypadkach powodują zmiany nowotworowe.

Według naukowców większość z dioksyn trafia do organizmu wraz z jedzeniem. Substancje te mają zdolność gromadzenia się w organizmie. Badacze uważają, że ich szkodliwe działanie może być widoczne nawet w kolejnym pokoleniu.

Dioksyny wpływają też na wytwarzanie hormonów oraz przemianę materii. Szkodzą układowi odpornościowemu. Stężenie dioksyn podaje się w nanogramach TEQ na kilogram masy danego produktu, czyli ng-TEQ/kg. W których produktach występują?

Najwięcej dioksyn znajduje się w mięsie (2,4 - 12,6 ng-TEQ/kg) rybach morskich (4,2-40 ng-TEQ/kg) i słodkowodnych (1,2 - 9,4 ng-TEQ/kg). Stężenie tych szkodliwych substancji zwiększa się podczas grillowania. Dotyczy to również warzyw. Należy zwrócić na to uwagę podczas przyrządzania potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze