Trwa ładowanie...

Objawy zatrucia dioksynami. Znajdują się w żywności (WIDEO)

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 11.06.2019 11:53

Dioksyny są trującymi związkami chemicznymi, które możemy znaleźć m.in. w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Spożywane regularnie mogą przyczynić się do wielu poważnych chorób.

W jakich produktach je znajdziemy i dlaczego są dla nas niebezpieczne? Spożywane regularnie mogą przyczynić się do niepłodności i mutacji w kodzie genetycznym. W niektórych przypadkach powodują zmiany nowotworowe.

Według naukowców większość z dioksyn trafia do organizmu wraz z jedzeniem. Substancje te mają zdolność gromadzenia się w organizmie. Badacze uważają, że ich szkodliwe działanie może być widoczne nawet w kolejnym pokoleniu.

Dioksyny wpływają też na wytwarzanie hormonów oraz przemianę materii. Szkodzą układowi odpornościowemu. Stężenie dioksyn podaje się w nanogramach TEQ na kilogram masy danego produktu, czyli ng-TEQ/kg. W których produktach występują?

Najwięcej dioksyn znajduje się w mięsie (2,4 - 12,6 ng-TEQ/kg) rybach morskich (4,2-40 ng-TEQ/kg) i słodkowodnych (1,2 - 9,4 ng-TEQ/kg). Stężenie tych szkodliwych substancji zwiększa się podczas grillowania. Dotyczy to również warzyw. Należy zwrócić na to uwagę podczas przyrządzania potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze