Objawy zatrucia dioksynami. Znajdują się w żywności (WIDEO)

Dioksyny znajdują się w żywnościDioksyny znajdują się w żywności
Magdalena Bury

Dioksyny są trującymi związkami chemicznymi, które możemy znaleźć m.in. w tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Spożywane regularnie mogą przyczynić się do wielu poważnych chorób.

W jakich produktach je znajdziemy i dlaczego są dla nas niebezpieczne? Spożywane regularnie mogą przyczynić się do niepłodności i mutacji w kodzie genetycznym. W niektórych przypadkach powodują zmiany nowotworowe.

Według naukowców większość z dioksyn trafia do organizmu wraz z jedzeniem. Substancje te mają zdolność gromadzenia się w organizmie. Badacze uważają, że ich szkodliwe działanie może być widoczne nawet w kolejnym pokoleniu.

Objawy zatrucia dioksynami

Dioksyny wpływają też na wytwarzanie hormonów oraz przemianę materii. Szkodzą układowi odpornościowemu. Stężenie dioksyn podaje się w nanogramach TEQ na kilogram masy danego produktu, czyli ng-TEQ/kg. W których produktach występują?

Najwięcej dioksyn znajduje się w mięsie (2,4 - 12,6 ng-TEQ/kg) rybach morskich (4,2-40 ng-TEQ/kg) i słodkowodnych (1,2 - 9,4 ng-TEQ/kg). Stężenie tych szkodliwych substancji zwiększa się podczas grillowania. Dotyczy to również warzyw. Należy zwrócić na to uwagę podczas przyrządzania potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu