Odkrycie właściwości dzikiej róży (WIDEO)
Lecznicze właściwości dzikiej róży
Owoce dzikiej róży mają właściwości zmniejszające objawy choroby zwyrodnieniowej stawów: łagodzące ból i poprawiające ruchomość dotkniętych chorobą stawów. Obecnie substancja przeciwzapalna o nazwie gopo zawarta w owocach dzikiej róży jest stosowana w suplementach i środkach mających na celu poprawę jakości życia pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów. Zaletą środków zawierających wyciąg z dzikiej róży jest to, że nawet w przypadku długotrwałego stosowania nie niosą za sobą negatywnych skutków, w odróżnieniu od niesterydowych leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych.
Jak doszło do odkrycia właściwości owoców dzikiej róży? Zupełnie przypadkowo. W latach osiemdziesiątych pewien duński farmer, cierpiący na zdiagnozowaną chorobę zwyrodnieniową stawów został poczęstowany marmoladą zrobioną z owoców dzikiej róży. Jadł ją przez jakiś czas i zauważył, że objawy choroby zwyrodnieniowej stawów znacznie złagodniały. Kiedy to zauważył, zaczął sam pozyskiwać proszek z nasion dzikiej róży i częstować nim swoich znajomych, także uskarżających się na bóle stawów. Oni także stwierdzali u siebie poprawę i złagodzenie objawów choroby. Farmer zaniósł więc proszek pozyskany z nasion dzikiej róży do swojego lekarza z prośbą, aby ten zbadał, co takiego zawiera dzika róża, że tak bardzo pomaga w dolegliwościach stawowych. Odkryto, że za zbawiennym działaniem dzikiej róży stoi zawarta w niej substancja, nazwana gopo.
O odkryciu właściwości owoców dzikiej róży opowiada lekarz rodzinny dr Leszek Walentynowicz.