Dzika róża - ziołolecznictwo, zawartość witaminy C, wpływ na organizm, wykorzystanie w kosmetyce

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i czuć się zdrowo, skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.

Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali...

Dzika róża w ziołolecznictwie

Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Ma liście złożone, a owoce – szupinkowe, koloru czerwonego. W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystuje się różę dziką, psią różę oraz szypszynę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży – szupinki – zbiera się jesienią, w pełni dojrzałe, i suszy w suszarni w temperaturze 50 st. C. W kosmetyce używane są zarówno nasiona, owoce, jak i kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, kiedy obeschnie rosa. Do celów spożywczych i leczniczych przed suszeniem najpierw się je rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę wykorzystuje się głównie do pozyskiwania olejków aromatycznych.

Dziki róża - zawartość witaminy C

Dzika róża od dawna stosowana jest jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawartość kwasu askorbinowego zależy od czasu zbioru i sposobów suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 st. C powoduje straty kwasu askorbinowego sięgajace nawet 75 proc. Najwięcej witaminy C występuje w miękiszu szupinki. Naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna.

Im dłuższy czas przechowywania owoców, tym mniej w nich witaminy C. Kwas askorbinowy ulega bowiem utlenianiu. Dzika róża jest też prawdziwym bogactwem innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są również bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantynę), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), olejki eteryczne i sole mineralne.

Dzika róża -  wpływ na organizm

Tajemnicze GOPO

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów...

Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach. Często traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie.

Wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Z owoców dzikiej róży pozyskuje się olej, zawierający witaminę E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosuje się go w fizjoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran.

Dzika róża ma również działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę. Takie właściwości zawdzięcza witaminom, pektynom, aminokwasom, a w szczególności organicznym kwasom owocowym. Te ostatnie przyczyniają się do rozluźnienia komórek naskórka. Złuszczające działanie kwasów owocowych wykorzystane zostało w leczeniu zmian trądzikowych i potrądzikowych skóry. Ponadto kwasy te zmniejszają suchość skóry wskutek stymulacji biosyntezy ceramidów i wzrostu ich poziomu w naskórku.

Powstająca z beta-karotenu witamina A wraz z kwasem askorbinowym rozjaśniają skórę i zapobiegają powstawaniu plam pigmentacyjnych. Natomiast zawarty w dzikiej róży kompleks witamin z grupy B jest skuteczny w leczeniu łojotoku skóry i zapobiega szorstkości cery.

Dzika róża - olejek różany w kosmetyce

Pierwszy olejek różany został wydestylowany z płatków róż przez arabskiego lekarza w X wieku. Kobiety stosowały go do perfumowania ciała i do przemywania cery. Dziś wiadomo, że olejek różany to mieszanina aktywnych składników i olejków eterycznych. Olejek różany ma właściwości przeciwdepresyjne, uspokajające i łagodzące bóle głowy. Stosowany zewnętrznie na skórę ma działanie podobne do pozyskiwanego z nasion dzikiej róży oleju różanego. Olejek różany działa przeciwbakteryjnie i łagodzi oparzenia skórne spowodowane zbyt intensywnym opalaniem słonecznym.

Początkowo wykorzystywano go w kosmetyce dla samego zapachu. Dziś stosowany jest również jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej. Olejek różany otrzymywany z kwiatów róży jest niezwykle drogi, gdyż na 1 kg olejku potrzeba aż 4 ton płatków. Z tego powodu do kompozycji zapachowych stosuje się często tańszy olejek geraniowy.

Komentarze (25)
~wojt.fr@gmail.com
~wojt.fr@gmail.com ponad rok temu

Dno, w dziale zawartosc witaminy c w dzikiej rozy czytam: witamina naturalna jest 5 razy itp. To kazdy wie i to nie dotyczy zawartosci witaminy c w dzikiej rozy. Nie dowiedzialem sie jaka jest zawartosc tej witaminy w 100 g. Nie robcie parodi z internetu!

Odpowiedz
~pija
~pija ponad rok temu

Zaczynając brać Foreverslim wcale nie spodziewałam się takich efektów.Ale z każdym kilogramem mniej cieszyłam się coraz bardziej.Schudłam bardzo dużo.Jedynym mankamentem odchudzania są znacznie mniejsze piersi i nadmiar skóry na brzuchu.Ale z tym da się żyć.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Moc ukryta w papryce

Moc ukryta w papryce

Przyprawa na zdrowie Zmielona papryka w proszku to nie tylko piękna dekoracja potraw. Powstaje ona w wyniku mielenia suszonych warzyw (...) , zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej związanej z wiekiem i katarakcie. To one nadają też przyprawie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości morwy białej

Zdrowotne właściwości morwy białej

Czym jest morwa biała? Właściwości i działanie lecznicze morwy są przedmiotem badań naukowych od wielu lat. Jej ojczyzną są Chiny, w których od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej, ale morwa występuje także w Polsce. Najbardziej znaną i przebadaną...

Zioła i przyprawy

Kilka faktów na temat liści laurowych

Kilka faktów na temat liści laurowych

Wawrzyn szlachetny pod lupą Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw. Nazwa systematyczna (...) - aromatyczne ciemne jagody. Witaminy w liściach laurowych Przyprawa...

Zioła i przyprawy

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

10 niezwykłych pomysłów na użycie bazylii

Herbata Dodaj 3 łyżki bazylii do dzbanka na herbatę i zalej wrzącą wodą. Pozwól herbacie zaparzać się przez 5 minut. Następnie możesz oddzielić liście przez sitko, a wywar osłodzić miodem. Udekoruj domowy makaron Dodaj nieco świeżej bazylii do ciasta...

Zioła i przyprawy

Laseczki cynamonu

Laseczki cynamonu

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw znanych ludzkości.

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Zioła i przyprawy najlepsze dla mózgu

Główka pracuje Zioła i przyprawy to nie tylko przydatne składniki diety wspomagające odchudzanie, ale też skuteczna pomoc dla funkcjonowania mózgu (...) kurkumę do codziennej diety. Niezwykła przyprawa...

Zioła i przyprawy

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Glistnik jaskółcze ziele - właściwości zdrowotne

Jaskółcze ziele - trujące źródło zdrowia Chociaż nazwa glistnik jaskółcze ziele może wydawać się obca, jest to roślina pospolita na całym obszarze Polski. Nawet się nie spodziewamy, że przy drogach, w lasach czy nad brzegami rzek rośnie tak wartościowe...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) jako lekarstwo na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zioło...