Dzika róża - ziołolecznictwo, zawartość witaminy C, wpływ na organizm, wykorzystanie w kosmetyce

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i czuć się zdrowo, skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.

Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali...

Dzika róża w ziołolecznictwie

Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Ma liście złożone, a owoce – szupinkowe, koloru czerwonego. W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystuje się różę dziką, psią różę oraz szypszynę.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży – szupinki – zbiera się jesienią, w pełni dojrzałe, i suszy w suszarni w temperaturze 50 st. C. W kosmetyce używane są zarówno nasiona, owoce, jak i kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, kiedy obeschnie rosa. Do celów spożywczych i leczniczych przed suszeniem najpierw się je rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę wykorzystuje się głównie do pozyskiwania olejków aromatycznych.

Dziki róża - zawartość witaminy C

Dzika róża od dawna stosowana jest jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawartość kwasu askorbinowego zależy od czasu zbioru i sposobów suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 st. C powoduje straty kwasu askorbinowego sięgajace nawet 75 proc. Najwięcej witaminy C występuje w miękiszu szupinki. Naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna.

Im dłuższy czas przechowywania owoców, tym mniej w nich witaminy C. Kwas askorbinowy ulega bowiem utlenianiu. Dzika róża jest też prawdziwym bogactwem innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są również bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantynę), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), olejki eteryczne i sole mineralne.

Dzika róża -  wpływ na organizm

Tajemnicze GOPO

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów...

Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach. Często traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie.

Wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Z owoców dzikiej róży pozyskuje się olej, zawierający witaminę E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosuje się go w fizjoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran.

Dzika róża ma również działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę. Takie właściwości zawdzięcza witaminom, pektynom, aminokwasom, a w szczególności organicznym kwasom owocowym. Te ostatnie przyczyniają się do rozluźnienia komórek naskórka. Złuszczające działanie kwasów owocowych wykorzystane zostało w leczeniu zmian trądzikowych i potrądzikowych skóry. Ponadto kwasy te zmniejszają suchość skóry wskutek stymulacji biosyntezy ceramidów i wzrostu ich poziomu w naskórku.

Powstająca z beta-karotenu witamina A wraz z kwasem askorbinowym rozjaśniają skórę i zapobiegają powstawaniu plam pigmentacyjnych. Natomiast zawarty w dzikiej róży kompleks witamin z grupy B jest skuteczny w leczeniu łojotoku skóry i zapobiega szorstkości cery.

Dzika róża - olejek różany w kosmetyce

Pierwszy olejek różany został wydestylowany z płatków róż przez arabskiego lekarza w X wieku. Kobiety stosowały go do perfumowania ciała i do przemywania cery. Dziś wiadomo, że olejek różany to mieszanina aktywnych składników i olejków eterycznych. Olejek różany ma właściwości przeciwdepresyjne, uspokajające i łagodzące bóle głowy. Stosowany zewnętrznie na skórę ma działanie podobne do pozyskiwanego z nasion dzikiej róży oleju różanego. Olejek różany działa przeciwbakteryjnie i łagodzi oparzenia skórne spowodowane zbyt intensywnym opalaniem słonecznym.

Początkowo wykorzystywano go w kosmetyce dla samego zapachu. Dziś stosowany jest również jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej. Olejek różany otrzymywany z kwiatów róży jest niezwykle drogi, gdyż na 1 kg olejku potrzeba aż 4 ton płatków. Z tego powodu do kompozycji zapachowych stosuje się często tańszy olejek geraniowy.

Komentarze (26)
~wojt.fr@gmail.com
~wojt.fr@gmail.com ponad rok temu

Dno, w dziale zawartosc witaminy c w dzikiej rozy czytam: witamina naturalna jest 5 razy itp. To kazdy wie i to nie dotyczy zawartosci witaminy c w dzikiej rozy. Nie dowiedzialem sie jaka jest zawartosc tej witaminy w 100 g. Nie robcie parodi z internetu!

Odpowiedz
~pija
~pija ponad rok temu

Zaczynając brać Foreverslim wcale nie spodziewałam się takich efektów.Ale z każdym kilogramem mniej cieszyłam się coraz bardziej.Schudłam bardzo dużo.Jedynym mankamentem odchudzania są znacznie mniejsze piersi i nadmiar skóry na brzuchu.Ale z tym da się żyć.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń (WIDEO)

Żeń-szeń (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

mieszankę ziół. Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól (...) . Nie wolno ignorować Postaw na zioła...