Dzika róża - ziołolecznictwo, zawartość witaminy C, wpływ na organizm, wykorzystanie w kosmetyce

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Jeśli chcesz wyglądać młodo i czuć się zdrowo, skosztuj smacznych owoców dzikiej róży.

Zobacz film: "Właściwości herbaty z dzikiej róży"

1. Dzika róża w ziołolecznictwie

Dzika róża to kolczasty krzew z rodziny różowatych. Ma liście złożone, a owoce – szupinkowe, koloru czerwonego. W Polsce istnieje dwadzieścia gatunków róży, a najbardziej rozpowszechnioną jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystuje się różę dziką, psią różę oraz szypszynę.

Czerwone i soczyste owoce dzikiej róży – szupinki – zbiera się jesienią, w pełni dojrzałe, i suszy w suszarni w temperaturze 50 st. C. W kosmetyce używane są zarówno nasiona, owoce, jak i kwiaty. Zbiór owoców dzikiej róży najlepiej przeprowadzać w pogodne dni, kiedy obeschnie rosa. Do celów spożywczych i leczniczych przed suszeniem najpierw się je rozcina i wydrąża ziarna razem z włoskami. W przemyśle kosmetycznym dziką różę wykorzystuje się głównie do pozyskiwania olejków aromatycznych.

2. Dziki róża - zawartość witaminy C

Dzika róża od dawna stosowana jest jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1-3 owoce mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawartość kwasu askorbinowego zależy od czasu zbioru i sposobów suszenia. Długotrwałe suszenie w temperaturze 40 st. C powoduje straty kwasu askorbinowego sięgajace nawet 75 proc. Najwięcej witaminy C występuje w miękiszu szupinki. Naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna.

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży
Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży [5 zdjęć]

Niemal pozbawione liści krzewy dzikiej róży porastające łąki, brzegi lasów i nieużytki to nieodłączny...

zobacz galerię

Im dłuższy czas przechowywania owoców, tym mniej w nich witaminy C. Kwas askorbinowy ulega bowiem utlenianiu. Dzika róża jest też prawdziwym bogactwem innych witamin: P, K, E, witamin z grupy B oraz prowitaminy A. W owocach dzikiej róży są również bioflawonoidy, karotenoidy (beta-karoten, likopen i zeaksantynę), garbniki, cukry, pektyny, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i kwas jabłkowy), olejki eteryczne i sole mineralne.

3. Dzika róża -  wpływ na organizm

Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach. Często traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie.

Wyciągi z dzikiej róży zaleca się kobietom w okresie ciąży i karmienia, rekonwalescentom oraz osobom w stanach ogólnego osłabienia i zmęczenia. Z owoców dzikiej róży pozyskuje się olej, zawierający witaminę E, karotenoidy, sterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Stosuje się go w fizjoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących się ran.

Dzika róża ma również działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę. Takie właściwości zawdzięcza witaminom, pektynom, aminokwasom, a w szczególności organicznym kwasom owocowym. Te ostatnie przyczyniają się do rozluźnienia komórek naskórka. Złuszczające działanie kwasów owocowych wykorzystane zostało w leczeniu zmian trądzikowych i potrądzikowych skóry. Ponadto kwasy te zmniejszają suchość skóry wskutek stymulacji biosyntezy ceramidów i wzrostu ich poziomu w naskórku.

Powstająca z beta-karotenu witamina A wraz z kwasem askorbinowym rozjaśniają skórę i zapobiegają powstawaniu plam pigmentacyjnych. Natomiast zawarty w dzikiej róży kompleks witamin z grupy B jest skuteczny w leczeniu łojotoku skóry i zapobiega szorstkości cery.

Zobacz także:

4. Dzika róża - olejek różany w kosmetyce

Pierwszy olejek z dziekiej róży został wydestylowany z płatków róż przez arabskiego lekarza w X wieku. Kobiety stosowały go do perfumowania ciała i do przemywania cery. Dziś wiadomo, że olejek różany to mieszanina aktywnych składników i olejków eterycznych. Olejek różany ma właściwości przeciwdepresyjne, uspokajające i łagodzące bóle głowy. Stosowany zewnętrznie na skórę ma działanie podobne do pozyskiwanego z nasion dzikiej róży oleju różanego. Olejek różany działa przeciwbakteryjnie i łagodzi oparzenia skórne spowodowane zbyt intensywnym opalaniem słonecznym.

Początkowo wykorzystywano go w kosmetyce dla samego zapachu. Dziś stosowany jest również jako składnik kremów i płynów dla cery wrażliwej, suchej i zmęczonej. Olejek różany otrzymywany z kwiatów róży jest niezwykle drogi, gdyż na 1 kg olejku potrzeba aż 4 ton płatków. Z tego powodu do kompozycji zapachowych stosuje się często tańszy olejek geraniowy.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!