Przejdź na WP

Banany - właściwości lecznicze, 13 sprawdzonych przepisów

Banany to jadalne rośliny z rodziny biologicznej Musa, występujące na świecie w wielu odmianach i kształtach. Niemal wszystkie gatunki bananów spożywane w dzisiejszych czasach pochodzą od dwóch dziko rosnących gatunków - Musa acuminata i Musa balbisiana. Hodowla bananów ma miejsce w 135 krajach, głównie z przeznaczeniem do sprzedaży. Jednak z tych owoców wytwarza się także wino i piwo. Czym są banany i jakie mają właściwości? Jakie dania można przygotować z użyciem bananów? Jak przyspieszyć dojrzewanie bananów? Czy można jeść owoce z brązowymi plamkami? Ile kosztują czerwone banany?

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści

1. Czym są banany?

Banany to jadalne owoce tropikalne, ich nazwa pochodzi od arabskiego słowa oznaczającego palec lub z afrykańskiego języka wolof, a konkretniej od określenia "banaana".

Zazwyczaj banany osiągają od 10 do 15 centymetrów, rozwijają się w groniastych owocostanach. Ich czarne końcówki można jeść, nie znajdują się w nich lamblie, jak sugeruje mit.

Banany uprawiono ponad 7000 lat temu w Malezji, stamtąd dotarły do Indii, a później do Afryki, gdzie rosną do dzisiaj. Plantacje znajdują się też w Azji i Australii.

W 2014 roku uprawa tych owoców zajęła 5 393 811 ha, a głównymi eksporterami były Ekwador (26%), Filipiny (15%), Kostaryka (12%) i Kolumbia (7,8%).

Przez lata największym producentem bananów była korporacja United Fruit Company z 1899 roku. Obecnie jej miejsce zajmuje amerykański dystrybutor Chiquita Brands International.

Owoce muszę być ostrożnie traktowane, schładzane i transportowane w jak najszybszym czasie. Wszystko po to, by powstrzymać je przed wydzielaniem etylenu, który jest odpowiedzialny za dojrzewanie.

Dzięki niskiej temperaturze banany mogą być przechowywane przez 3-4 tygodnie, dopiero w docelowym miejscu trafiają do dojrzewalni o niskim stężeniu etylenu.

Po kilku dniach zaczynają dojrzewać i trafiają do sprzedaży. Niedojrzałe owoce należy trzymać w temperaturze pokojowej, natomiast żółte z ciemnymi plamkami w lodówce.

Banany są pokarmem wysokokalorycznym i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinny unikać ich osoby chore na cukrzycę. W 100 gramach owocu znajuje się 89 kalorii.

2. Banany - co leczą?

Jeśli cierpimy w wyniku wyjątkowo mocnego kaca, dzięki swoim właściwościom banan może szybko poprawić nasz stan. Przygotowanie szybkiego koktajlu z bananów z jogurtem naturalnym i miodem nie zajmuje dużo czasu, a pomoże naszemu żołądkowi wrócić do normalnego trybu pracy.

Ponadto zawarte w bananach właściwości pomagają kobietom w zwalczaniu bólu menstruacyjnego. Owoce zawierają też witaminę B6, która poprawi nastrój i łagodzi głód nikotynowy.

Spożywanie bananów jest także korzystne dla naszego układu trawiennego, ponieważ zapobiega zgadze i wrzodom żołądka, łagodzi nudności i wymioty.

Z badań na zwierzętach wynika, że te owoce wpływają na rozrost błony śluzowej żołądka i wydzielanie śluzu, który niweluje działanie soków żołądkowych.

W składzie bananów są obecne również inhibitory proteazy, które prowadzają do niszczenia chorobotwórczych bakterii. Ponadto, w indyjskim zbiorze wiedzy u surowcach naturalnych Materia Medica można znaleźć informacje, że mączka z zielonych bananów pomaga w przypadku niestrawności i wzdęć.

Co więcej, kaszka z mąki bananowej na mleku może być spożywana przez osoby z zapaleniem błony śluzowej żołądka. Okazuje się także, że te owoce są skuteczne w przypadku biegunki. Wykazały to badania, w których wzięły udział trzy grupy dzieci.

Pierwsza nich stosowała dietę z uwzględnieniem bananów, druga jadła pektyny, a trzecia ryż bez dodatków. 82 procent osób, które spożywały owoce wróciło do zdrowia w ciągu czterech dni. Pozostałym dzieciom walka z biegunką zajęła więcej czasu.

Indyjscy naukowcy odkryli, że włókna z bananów w połączeniu z niezdrową żywnością redukują wzrost cholesterolu we krwi. Szczury, które nie spożywały owoców miały o 1/3 wyższy cholesterol LDL. Banany podnoszą również stężenie korzystnego dla zdrowia cholesterolu HDL.

W stu gramach banana znajduje się aż 358 mg potasu, czyli pierwiastka obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie tych owoców do diety, ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Naukowcy z University of Michigan Medical School uważają, że banany mogą chronić przed zakażeniem wirusem HIV. Ma to związek z zawartością BanLec, czyli rodzaju lektyny (białka roślinnego), które blokuje działanie białka wirusa gp120.

Dzięki proces zakażenia wirusem HIV jest powstrzymywany. Naukowcy utrzymują, że banany są tak samo skuteczne jak leki T-20 i maraviroc.

Banany mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nerki o połowę. Efekt wystąpił u kobiet, które jadły banany 4-6 razy w tygodniu. Ponadto, zielone banany zmniejszają ryzyko różnych chorób nowotworowych, a przede wszystkim raka okrężnicy.

Koniecznie przeczytaj

3. Skórka banana - zastosowanie

Skórka banana często ląduje w koszu na śmieci i niewiele osób zastanawia się jak ją wykorzystać. Okazuje się, że można ją stosować do leczenia kurzajek i łagodzenia ukąszeń komarów.

Miejsce po ugryzieniu wystarczy pocierać umytą skórką od banana, by zniwelować opuchliznę, swędzenie i zaczerwienienie skóry. Skórka od banana to także skuteczny sposób na wybielanie zębów.

Jej wewnętrzną stroną należy pocierać zęby kilka razy w tygodniu. Jest to bezpieczna metoda, ponieważ nie zawiera substancji, które mogłyby uszkodzić lub osłabić szkliwo. Nie wymaga także mocnego szorowania ani trzymania na zębach przez kilka godzin.

4. Banany z brązowymi plamkami - można je jeść?

Wiele osób myśli, że jednolite żółte banany są najlepsze, ale okazuje się że te z brązowymi plamkami są zdecydowanie zdrowsze. Badania wykonane na Politechnice Gdańskiej wykazały, że jedynie 9% osób regularnie kupujących banany sięgnie po te pokryte kropkami.

Okazuje się, że plamy są naturalne i powstają podczas procesy dojrzewania. Zielone owoce mają w skórce chlorofil, który wraz z upływem czasu zmienia się w karoten.

Banany z brązowymi plamkami mają inne właściwości od tych mniej dojrzałych, ponieważ zawierają Tumor Necrosis Factor, czyli czynnik martwicy nowotworów.

Większa ilość przebarwień na skórce informuje o wysokim stężeniu TNF, który ma pozytywny wpływ na stan zdrowia. Substancja walczy z komórkami nowotworowymi i można ją traktować jako profilaktykę raka.

Banany z plamkami powinny spożywać również osoby aktywne fizycznie, ponieważ szybciej niweluję głód i zmniejszają występowanie skurczów mięśni.

Należy jednak pamiętać, że dojrzałe banany mają wyższy indeks glikemiczny i wówczas nie powinny po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.

5. Banany - jak przyspieszyć dojrzewanie?

Banany do spożycia na surowo mogą mieć barwę od jasnożółtej do ciemniejszej z widocznymi plamkami, wszystko zależy od tego jak słodkie wolisz owoce. Do pieczenia i innych potraw najlepsze będą banany z ciemniejszymi kropkami na skórce.

Z kolei banany do gotowania powinny być lekko niedojrzałe, aby nie rozpadły się podczas obróbki termicznej. Dojrzewanie owoców można przyspieszyć umieszczając je na słońcu lub wkładając do papierowej torebki z kawałkiem jabłka lub pomidora. Na banana można też założyć prezerwatywę, dzięki temu dojrzeje w ciągu kilku godzin.

6. Banany - 13 smacznych przepisów

Banany są słodkimi owocami, które warto wykorzystywać w kuchni. Nie są bardzo soczyste, więc przygotowanie dań z ich udziałem nie wymaga specjalnych umiejętności. To także dobry sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, których nie chcemy jeść na surowo. Warto poznać proste przepisy z udziałem tych owoców i wypróbować przynajmniej kilka z nich.

6.1. Tort bananami, czarną porzeczką i kajmakiem - przepis

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok. 18 łyżek czarnej herbaty z cytryną do nasączenia.

Składniki na krem:

  • 500 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 400 g masy krówkowej,
  • 3 banany,
  • sok z połowy cytryny,
  • 200 g czarnej porzeczki (mrożonej lub świeżej).

Składniki na dekorację tortu:

  • 500 ml śmietanki 30% (bardzo zimnej),
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 50 g ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek i ocieplamy je w temperaturze pokojowe lub kąpieli wodnej. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia.

Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka przez około dwie minuty, później stopniowo dodajemy do łyżce cukru i miksujemy do uzyskania sztywnej piany.

Nie przestajemy ubijać i dodajemy do masy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mieszankę z mąką, najlepiej zrobić to na 3-4 razy. Mikser powinien pracować na najmniejszych obrotach, tak by nie zniszczyć piany.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i energicznie odstawiamy na blat, odwracamy do góry dnem i studzimy.

Tort dzielimy na 3 poziome części. Dolny układamy na paterze lub tacy i kropimy 6 łyżkami herbaty z cytryną. Mascarpone wkładamy do miksera, dodajemy masę krówkową i ubijamy przez kilka minut. Krem dzieliśmy na dwie porcje.

Dolną warstwę tortu smarujemy cienko kremem i obkładamy plasterkami bananów, skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy resztę masy z pierwszej porcji. Układamy drugi blat ciasto, nasączamy go i układamy ciasto zamrożone porzeczki.

Owoce przykrywamy kremem, następnie układamy ciasto i je kropimy. W misce ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego, obkładamy nim tort i posypujemy startą czekoladą.

6.2. Chlebek bananowy - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 banany,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów.

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i miksujemy, następnie dodajemy cukier, po chwili roztopione masło, a na końcu rozgniecione banany. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Dodajemy masę bananową, wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy keksowej, zabezpieczonej papierem do pieczenia i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.

6.3. Ciasto krówka z bananami - przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła,
  • 400 g herbatników,
  • 500 g masy krówkowej,
  • 3-4 banany,
  • 1/4 cytryny,
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej),
  • 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Szklankę mleka łączymy z żółtkami, mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszankę. Energicznie mieszamy do czasu zagotowania masy.

Budyń zdejmujemy z ognia i przelewamy do czystej miski. Miękkie masło ubijamy mikserem przez kilka minut, a następnie stopniowo dodajemy do niego budyń.

Formę 21 x 32 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Na dnia układamy herbatniki, smarujemy 1/4 ilości kremu, a na wierzchu układamy plasterki bananów skropione sokiem z cytryny.

Owoce przykrywamy kolejną warstwą kremu, herbatnikami i masą kajmakową (bez dwóch łyżek). Znowu układamy herbatniki, smarujemy je resztą masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, wykładamy na cieście i polewamy roztopioną masą kajmakową. Ciasto trzymamy w lodówce, jest gotowe do spożycia po kilku godzinach.

6.4. Bananowiec - przepis

Składniki na spód ciasta:

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka miodu,
  • 125 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki kawy do nasączenia.

Składniki na krem:

  • 700 ml mleka,
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 250 g masła (miękkiego),
  • 2/3 szklanki cukru pudru.

Pozostałe składniki:

  • 100 g powideł śliwkowych,
  • 1 kg bananów,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao,
  • 350 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej),
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietanki fix,
  • 40 g czekolady gorzkiej,
  • 20 g czekolady białej.

Przygotowanie:

Formę 23 x 35 centymetrów smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone masło przekładamy do rondelka, dodajemy kakao i miód. Mieszamy do rozpuszczenia składników.

Zdejmujemy naczynie z ognia, wlewamy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy. W osobnej misce łączymy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.

Wlewamy masę z rondla i miksujemy powoli mikserem, ale tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, studzimy, nasączamy kawą i smarujemy powidłami.

Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami, budyniem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem kawy i cukrem waniliowym.

Następnie energicznie mieszając wlewamy mieszankę mleka, żółtek i mąki. Zagotowujemy, zdejmujemy z kuchenki i studzimy. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Obieramy banany, kroimy je na połówki, polewamy sokiem z cytryny i układamy na cieście. Owoce przykrywamy kremem i posypujemy kakao.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a na koniec dodajemy śmietankę fix. Masę wykładamy na ciasto i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed podaniem czekamy aż ciasto się ociepli.

6.5. Lody bananowe - przepis

Składniki:

  • 3 banany,
  • 50 ml zimnej kawy lub mleka,
  • granola do posypania.

Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy na plasterki, układamy na papierze do pieczenia i mrozimy minimum 3 godziny. Zamrożone owoce wkładamy do blendera, wlewamy zimną kawę lub mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy ją do miseczek i posypujemy granolą.

6.6. Budyń jaglany z bananem - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu lub 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • owoce do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy kilkukrotnie w ciepłej wodzie i przekładamy ją do garnka. Wlewamy pół szklanki mleka kokosowego, 1/4 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.

Po tym czasie kasza powinna chłonąć cały płyn. Przesypujemy ją do blendera, dolewamy pozostałą część mleka kokosowego, miód, obranego banana i sok z cytryny. Miksujemy na gładki mus i podajemy z dowolnymi owocami.

6.7. Bananowe daiquiri - przepis

Składniki na 6 porcji:

  • 2 banany,
  • pół szklanki soku z limonki,
  • 1/4 szklanki syropu cukrowego,
  • 1 i 1/4 szklanki białego rumu,
  • 2 szklanki kostek lodu.

Przygotowanie:

Do blendera wkładamy obrane i pokrojone banany. Dolewamy sok z limonki, syrop cukrowy, rum i dokładnie miksujemy. Dodajemy lód i miksujemy ponownie. Płyn przelewamy do kieliszków do margarity, brzeg można zwilżyć sokiem z limonki i posypać cukrem.

6.8. Smoothie bananowe - przepis

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mango,
  • 1 mały banan,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub łyżka brązowego cukru),
  • 3-4 kostki lodu.

Przygotowanie:

Mango myjemy, obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Wkładamy do blendera, dodajemy obranego banana, sok z pomarańczy, jogurt, mleko i syrop klonowy. Dodajemy lód i dokładnie miksujemy.

6.9. Tarta z bananami i oreo - przepis

Składniki:

  • 350 g ciastek typu Oreo,
  • 75 g masła,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 60 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • 500 ml mleka,
  • 3-4 banany,
  • sok z 1-2 cytryn,
  • 400 g śmietany 36% (zimnej)
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny (do bitej śmietany),
  • 25 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy mąką ziemniaczaną, cukier, dodajemy żółtka i mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, ciągłe mieszając. Podgrzewamy garnek aż składniki się rozpuszczą i powstanie z nich gęsty budyń.

Podczas podgrzewania należy mieszać budyń łyżką, a pod koniec miksować, żeby nie zrobiły się grudki. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, przekładamy do miski i studzimy.

Ciasteczka kruszymy na proszek i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy nimi spód tortownicy oraz 2-3 cm boków, wstawiamy do lodówki.

Banany kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Na ciasto wykładamy masę budyniową i układamy banany, wciskając je w krem.

Żelatynę wsypujemy do garnka, zalewamy 1/4 szklanki wody i mieszamy. Podgrzewamy, nie przerywając mieszania, a po rozpuszczenia żelatyny przelewamy płyn do miseczki i studzimy.

Zimną śmietanę ubijamy z łyżką cukru, na końcu dodajemy zimną żelatynę i przez chwilę ubijamy. Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy roztopioną czekoladą.

6.10. Ciasto bananowe - przepis

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 300 g bananów,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 130 ml oleju roślinnego,
  • 240 g mąki,
  • 50 g banana pokrojonego w kostkę,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 100 g solonego serka kremowego,
  • sok z połowy cytryny.

Przygotowanie:

Formę o średnicy 20 centymetrów smarujemy masłem. Jajka ubijemy z cukrem na puszystą masą, dodajemy rozgniecionego banana, sodę, sól, olej i miksujemy ponownie.

Do masy wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy posiekanego banana i mieszamy. Masę przekładamy do formy i pieczemy przez półtorej godziny w 130 stopniach Celsjusza.

W tym czasie ucieramy masło z cukrem na puszysty krem, dodajemy sok z cytryny i kremowy serek. Masą smarujemy ostudzone ciasto i dekorujemy według uznania.

6.11. Tarta z bananami, kajmakiem i bitą śmietaną - przepis

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej razowej,
  • 80 g masła schłodzonego,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 małe jajko.

Składniki na krem:

  • 1,5 szklanki śmietanki kremowej 36%,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 100 g ciemnej czekolady.

Pozostałe składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej),
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 4-5 bananów,
  • sok z cytryny,
  • 50 g ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

Formę na tartę o średnicy 24 centymetrów smarujemy masłem. Do miski przekładamy mąkę, pokrojone masło, sól i cukier. Ręką łączymy składniki, po chwili dodajemy jajko i ugniatamy ciasto w jedną kulkę.

W razie potrzeby dodajemy 2 łyżki wody, by wyrobienie masy było łatwiejsze. Ciasto rozpłaszczamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie masę rozwałkowujemy na stolnicy aż do uzyskania średnicy większej niż forma. Zawijamy ją na wałek i przenosimy do naczynia. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Spód przekłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do lodówki i czekamy aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni.

Formę na tartę okrywamy folią aluminiową, a na wierzch wysypujemy suchą fasolę lub ryż. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez kolejny kwadrans do uzyskania złotego koloru.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Do rondelka wylewamy śmietankę i wsypujemy cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na średnim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Masa powinna być bardziej gęsta jasnobrązowa. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodajemy po łyżce cukru pudru i miksujemy przez 2-3 minuty.

Banany obieramy, kroimy na plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Na ciasto wykładamy masę kajmakową, banany i bitą śmietanę. Wierzch można udekorować czekoladowymi wiórkami.

6.12. Twarożek z bananem - przepis

Składniki:

  • 200 g twarogu,
  • 1 banan,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, używając blendera lub widelca. Wykładamy do miseczki i posypujemy po wierzchu szczyptą cynamonu.

6.13. Banany w czekoladzie - przepis

Składniki:

  • 2 banany,
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady,
  • dowolne posypki.

Przygotowanie:

Banany obieramy, kroimy na pół, a w każdą część wbijamy patyczek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w nim banana, posypujemy posypką i odkładamy na papier do pieczenia. Następnie banany wstawiamy do zamrażarki na kilkanaście minut.

7. Surowe banany - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 148 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 122 kcal 181 kcal
Białko 1,30 g 1,92 g
Węglowodany 31,9 g 47,2 g
Cukier 15,00 g 22,2 g
Błonnik 2,30 g 3,40 g
Tłuszcz 0,37 g 0,55 g
Tłuszcze nasycone 0,14 g 0,21 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,05 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,07 g 0,10 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 18,40 mg 27,2 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

8. Banany czerwone - cena

Czerwone banany to odmiana tych zwyczajnych. Charakteryzuje je jasnożółty środek i słodszy, delikatniejszy smak. Konsystencją przypominają mus, zawierają więcej witaminy C i alfa-karotenów.

Rosną przede wszystkim w tropikalnych rejonach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. W Polsce kosztują około 20 złotych za kilogram i są dostępne w dużych sklepach z owocami.

Banany - właściwości lecznicze, 13 sprawdzonych przepisów
Banany - właściwości lecznicze, 13 sprawdzonych przepisów (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy