Awokado - korzyści, zdrowie, cholesterol

Awokado to coś więcej niż główny składnik guacamole. To niedoceniana zdrowa żywność, której właściwości mają bardzo korzystny wpływ na organizm człowieka. Niedawno opublikowane w Journal of American Heart Association badania wykazały, że spożywanie awokado każdego dnia może być kluczem do utrzymania w ryzach złego cholesterolu.

Awokado - wpływ na poziom cholesterolu

Wśród cudownych właściwości awokado należy wspomnieć o jego działaniu obniżającym cholesterol. W przeprowadzonym badaniu uczestniczyły osoby w wieku od 21 do 70 lat, które zostały poddane trzem różnym obniżającym cholesterol dietom: niskotłuszczowej bez awokado, umiarkowanej bez awokado i diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu, która zakładała codzienne jedzenie jednego owocu awokado. Po spędzeniu 5 tygodni na kuracji uczestnicy badania, którzy byli na diecie o umiarkowanej zawartości tłuszczu i jedli owoc awokado, mieli niższy poziom złego cholesterolu. Co więcej, u „grupy z awokado” stwierdzono poprawę stężenia cholesterolu całkowitego i triglicerydów. Oto kilka innych powodów, dla których warto sięgnąć po ten intensywnie zielony owoc.

Zobacz film: "Cudowne właściwości awokado. Dla zdrowia i urody"

Awokado - zapełni twój żołądek

Właściwości awokado powstrzymają nas przed podjadaniem między posiłkami. Badania z 2013 roku pokazały, że dorosłe osoby z nadwagą, które jadły połowę awokado na obiad, miały o 40 proc. mniejszy apetyt na ponowne jedzenie w ciągu kolejnych 3 godzin. U niektórych uczucie sytości trwało nawet 5 godzin, w ciągu których żołądek był pełny i nie domagał się zaspokojenia głodu. Należy pamiętać, że dobrej jakości tłuszcz zawarty w awokado powoduje sytość, dlatego istnieje mniejsze ryzyko podjadania.

 

Awokado - obniży ciśnienie krwi

Dowiedziono, że owoc awokado zawiera więcej potasu niż banan. Badania mówią, że spożycie odpowiedniej ilości tego pierwiastka obniża ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem i o 24 proc. zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Dowiedziono, że wysokie ciśnienie krwi powoduje zaburzenia poznawcze. Skoro owoc awokado je obniża, to wspomaga również odpowiedni przepływ krwi i dlatego przeciwdziała wystąpieniu udaru.

Awokado - pomoże przyswajać składniki odżywcze

Ponadto właściwości awokado ułatwiają przyswajanie innych składników odżywczych z pożywienia. Jedzenie świeżego awokado może znacznie zwiększyć wchłanianie beta-karotenu, a także przeobrażenie nieaktywnej witaminy A w jej czynną  postać. Witamina A jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera zdrowie skóry oraz pracę i funkcje układu immunologicznego, wspomagając tym samym walkę z toksynami i wolnymi rodnikami.

Awokado - zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej

W przypadku awokado właściwości prozdrowotne odnoszą się również do rozwoju raka. Ekstrakty z awokado odmiany hass mogą zabić lub powstrzymać rozrost komórek rakowych, które ostatecznie prowadzą do rozwoju raka jamy ustnej. Naukowcy uważają, że związki fitochemiczne zawarte w awokado są przyczyną śmierci komórek przedrakowych, nie wyniszczają jednak zdrowych komórek.

Decydując się na włączenie tego wyjątkowego owocu do diety, warto wiedzieć, jak wybrać idealne, dojrzałe awokado oraz jak jeść owoc awokado. Ważne, aby owoc był dojrzały. Jak to poznać? Skórka dojrzałego awokado po naciśnięciu powinna się lekko uginać. Dojrzałe awokado z łatwością uda nam się obrać, z niedojrzałym mogą wystąpić pewne trudności. Dojrzałe awokado wystarczy naciąć wzdłuż i każdą z połówek przekręcić w przeciwnym kierunku. W ten sposób ukaże się nam intensywnie zielony miąższ dojrzałego awokado z brązową pestką awokado w środku. Pestkę awokado łatwo usuniemy wbijając w nią nóż i przekręcając w bok.

Warto wiedzieć jak jeść awokado, ponieważ tak przygotowane awokado może posłużyć nam do przygotowania np. bardzo prostej i pysznej pasty z awokado. Wystarczy pokroić dojrzałe awokado w kostkę, skropić sokiem z cytryny lekko ugnieść, aby otrzymać pyszną pastę z awokado. Pastę z awokado można również troche urozmaicić dodają np. pomidora i cebulkę. Pasta z awokado nazywana jest również guacamole. Idealnie nadaje się na świerze pieczywo. Pokrojone awokado może również dodać do sałatki.

Warto także wiedzieć, że dodanie kilku kropel soku z cytryny lub zostawienie pestki awokado w połówce spowoduje, że owoc nie ciemnieje.

Komentarze (19)
~kasia
~kasia ponad rok temu

Awokado zwiększa beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.Ale samo awokado nie pomoże, wiem ze swojego doświadczenia.

Odpowiedz
~Grazka
~Grazka ponad rok temu

@~Texan: To może spróbuj wiećej się ruszać,ćwiczyć czy chodzić na spacery lub tańczyć!A może zastosuj kuracje oczyszczającą organizm z toksyn. Zrób "rachunek sumienia" swego trybu życia i diety sprzed 20-30 lat.

Odpowiedz
~jajug
~jajug ponad rok temu

Zabije ci dziecko!!! Jeśli jesteś w ciąży zwłaszcza na jej początku, nie powinnaś jeść awokado. Tak samo jest z malinami. Wiele kobiet traci ciążę odżywiając się zdrowo. Czemu lekarze nie mówią czego i kiedy nie wolno?!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

Właściwości zdrowotne jagód camu camu

, przewlekły stan zapalny można zwalczać, spożywając pewne owoce i warzywa, które mają właściwości przeciwzapalne. Jagody camu camu zdobywają coraz więcej

Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

się popularnością wśród ogrodników. Na dużą skalę uprawiają ją jednak w gospodarstwach, które owoce eksportują. Jagoda kamczacka to przede wszystkim (...) bogactwo substancji o działaniu antyutleniającym takich jak: polifenole, flawonoidy...

Owoce

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

Limonki: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze

układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę. Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Owoce

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

Warzywne banany - superfood z Ameryki Łacińskiej

chorobach żołądka. Sprawź także: Czy warto jeść suszone owoce? Wzmacniają odporność organizmu Warzywne banany to bogactwo witaminy B6, niezbędnej (...) Owoce te powinny też wzbogacić dietę osób zmagających się z...

Owoce

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Te owoce powinni wyeliminować z diety cukrzycy

Owoce - żródło witamin, ale i cukru Owoce polecane są w wielu dietach ze względu na cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem witamin (...) zaś mają m.in banany, śliwki. Poznajmy owoce, jakich...

Owoce

Najlepsze owoce jagodowe

Najlepsze owoce jagodowe

. To smaczny dodatek do sałatek oraz deserów na bazie jogurtu greckiego. Żurawina Owoce żurawiny są bogatym źródłem proantocyjanidyn - flawonoidów (...) pyszne dżemy i konfitury. Jagody goji W azjatyckiej medycynie naturalnej jagody...

Owoce

Właściwości dżakfruta

Właściwości dżakfruta

Największy owoc na świecie Dżakfrut (jackfruit), czyli owoc drzewa bochenkowego, pochodzi z Indii. Można go też spotkać w Tajlandii, Malezji, Bangladeszu, Nepalu, ale też w Brazylii czy Australii. Uważany jest za największy owoc na świecie - średnio waży...

Owoce

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

Poznaj niezwykłe właściwości owoców dzikiej róży

późnojesiennego krajobrazu. Soczyście czerwone owoce tej rośliny od lat cieszą się opinią jednego z najlepszych naturalnych lekarstw na najróżniejsze dolegliwości (...) owoce? Czerwone złoto Owoce dzikiej...

Owoce

Dobroczynne działanie granatu

Dobroczynne działanie granatu

Owoc pełen składników odżywczych Owoce granatu od dawna uchodzą za wartościową przekąskę, zawierają bowiem duże ilości witamin A i C, żelaza (...) sprawia również, że owoce granatu pozytywnie wpływają na odporność, libido...