5 z 8Czosnek
Czosnek działa jak naturalny antybiotyk zarówno w układzie pokarmowym, jak i oddechowym. Zawarte w nim związki siarkowe stymulują krwinki białe do walki z chorobotwórczymi „intruzami”. Czosnek „oczyszcza” z patogenów także układ moczowy, może być więc pomocny w ramach wspomagania tradycyjnej terapii zaleconej przez lekarza. Najlepiej jeść go w postaci świeżej, rozdrobnionej. Może być spożywany z mlekiem, stanowi także świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Osoby, które drażni intensywny, niekoniecznie przyjemny zapach czosnku, mogą spróbować żuć natkę pietruszki. Powinna pomóc wyeliminować negatywne doznania zapachowe. Szczególną uwagę muszą zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, kobiety oczekujące dziecka, osoby ze skłonnością do niskiego ciśnienia (czosnek wykazuje działanie hipotensyjne) oraz ze skłonnością do niedocukrzenia (czosnek obniża stężenie glukozy we krwi). W przypadku jakichkolwiek objawów niepożądanych należy zaprzestać jego spożywania.