Ogórki faszerowane

To danie jest „uzdrowioną” wersją mielonych kotletów. Ogórek to jedno z najmniej kalorycznych warzyw, gdyż jego głównym składnikiem jest woda i dostarcza tylko 13 kcal w 100 g produktu. Ma jednak właściwości odkwaszające i oczyszczające organizm.

Składniki (4 porcje)

  • 2 ogórki sałatkowe,

  • sól, pieprz,

  • 2 łyżki śmietany,
  • 40 dag mielonego mięsa,

  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • 1cebula,

  • 1łyżka kaparów,

  • 3 dag margaryny,

  • po pół szklanki rosołu i białego wina,
  • koperek i natka.



Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania

Każdy ogórek pokroić na 4 kawałki. Wydrążyć 1/2 miąższu. Posypać solą i pieprzem. Bułkę moczymy. Mięso zagnieść z bułką, jajkiem, posiekanymi kaparami i cebulką, przyprawić. Wypełnić ogórki. Margarynę stopić, umieścić w niej ogórki i miąższ z ogórków. Wlać wino i rosół. Piec 30 minut w temp. 190°C. Rosół przelać do rondla, dopełnić wodą do 1/2 l płynu, zagotować. Dodać śmietanę, koperek i natkę, przyprawić. Sos i ogórki przełożyć na półmisek.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 334,02 kcal
Białko 27,07 g
Tłuszcz 10,15 g
Cholesterol 117,6 mg
Węglowodany 19,25 g
Błonnik 1,71 g
Witamina C 26,97 mg
Witamina A 169,4 µg

Komentarz

Kapary i białe wino nadają daniu niepowtarzalny smak, wspomagają trawienie a jedna łyżka tych pączków to zaledwie 3 kcal. Tak przygotowana potrawa ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać nawet osoby z zaburzeniami tolerancji glukozy. Ogórki faszerowane to niskokaloryczna przekąska.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.