Olej rydzowy - właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy kiedyś cieszył się dużą popularnością, wykorzystywano go w kuchni]. Jest to doskonały dodatek do śledzi, pasuje do nich idealnie. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ olej rydzowy jest wyjątkowym produktem, posiada on nie tylko doskonałe walory smakowe ale również pielęgnacyjne i lecznicze. Warto się dowiedzieć, jakie są jego zalety i w jaki sposób należy go wykorzystywać.

Olej rydzowy jest pozyskiwany z nasion lnicznika siewnego. Roślina ta znana jest również pod innymi nazwami takimi jak lnianka, rydz, judra, rydzyk czy lennica. Należy ona do gatunku roślin kapustowatych uważa się ją za najstarszą z hodowanych w naszym kraju roślin oleistych. Jeszcze w latrach czterdziestych dwudziestego wieku olej rydzowy był powszechnie stosowany, jednak potem został wyparty przez olej rzepakowy i słonecznikowy. W ostatnich latach znowu wraca na nasze stoły dzięki swoim niesamowitym walorom smakowym, leczniczym i kosmetycznym.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Olej rydzowy - właściwości

Dużą zaletą oleju rydzowego jest to, że składa się on jedynie w dziesięciu procentach z kwasów nasyconych. Oznacza to, że w zdecydowanej większości zawiera on dobre dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania wykazały, że olej rydzowy ma bardzo podobny skład do oleju rzepakowego. Jednak wyróżnia się on procentowo dużą ilością:

Cała prawda o kwasach omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zwłaszcza układu krwionośnego...

Dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 świadczy o właściwościach zdrowotnych, jakie ma olej rydzowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy między innymi układu nerwowego. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być powodem:

Według specjalistów spożywanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może również zapobiec rozwojowi niektórych chorób nowotworowych a także obniża stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów w surowicy krwi. Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu może być przyczyną wielu groźnych chorób układu sercowo-czyniowego.

Olej rydzowy zawiera także witaminę E, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów oraz zapobiega przed przedwczesnym rozpadem czerwonych krwinek.

Olej rydzowy – zapomniane złoto

Zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, zapobiega zawałom serca, obniża poziom złego cholesterolu. Mowa...

Olej rydzowy - zastosowanie

Olej rydzowy doskonale sprawdza się w kuchni. Ma on dość specyficzny smak, który można opisać, jako korzenny, z nutą goryczy. W dawnych czasach olej rydzowy stanowił bazę maczanki do pieczywa. Dodawało się do niego posiekaną drobno i posoloną cebulę a następnie doprawiało się jeszcze pieprzem. W dzisiejszych czasach olej rydzowy jest głownie dodawany do różnego rodzaju surówek i sałatek. Można go również wymieszać z białym serem. Jednak według wielu osób olej rydzowy najlepiej pasuje do śledzi. Należy unikać smażenia na oleju rydzowym, ponieważ traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.

Dzięki zawartości witaminy E, która jest doskonałym antyoksydantem, hamującym proces starzenia. Olej rydzowy jest także powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego różnego rodzaju środki pielęgnacyjne. Można go również nakładać bezpośrednio na skórę.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

6 produktów, które poprawią i pogorszą twój nastrój

Jesienna depresja Jesienią coraz więcej osób skarży się na sezonowe zaburzenia afektywne, popularnie zwane jako SAD (Seasonal Affective Disorder). To rodzaj depresji, która pojawia się po lecie. Spowodowana jest zmniejszeniem poziomu światła słonecznego...

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Czym zastąpić drogie składniki w przepisach?

Mąka ararutowa Jeśli w przepisie pojawi się ten składnik, możesz zastąpić go podwójną ilością mąki uniwersalnej. Trik ten działa wówczas, gdy nie chodzi o posiłek dla osób z nietolerancją glutenu. Ekstrakt z wanilii Ekstrakt z wanilii wymagany w przepisach...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...