Olej rydzowy - właściwości i zastosowanie

Olej rydzowy kiedyś cieszył się dużą popularnością, wykorzystywano go w kuchni]. Jest to doskonały dodatek do śledzi, pasuje do nich idealnie. Po okresie zapomnienia ponownie zaczyna wracać do naszych domów. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ olej rydzowy jest wyjątkowym produktem, posiada on nie tylko doskonałe walory smakowe ale również pielęgnacyjne i lecznicze. Warto się dowiedzieć, jakie są jego zalety i w jaki sposób należy go wykorzystywać.

spis treści

Olej rydzowy jest pozyskiwany z nasion lnicznika siewnego. Roślina ta znana jest również pod innymi nazwami takimi jak lnianka, rydz, judra, rydzyk czy lennica. Należy ona do gatunku roślin kapustowatych uważa się ją za najstarszą z hodowanych w naszym kraju roślin oleistych. Jeszcze w latrach czterdziestych dwudziestego wieku olej rydzowy był powszechnie stosowany, jednak potem został wyparty przez olej rzepakowy i słonecznikowy. W ostatnich latach znowu wraca na nasze stoły dzięki swoim niesamowitym walorom smakowym, leczniczym i kosmetycznym.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Olej rydzowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych.
Olej rydzowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek warzywnych.

1. Olej rydzowy - właściwości

Dużą zaletą oleju rydzowego jest to, że składa się on jedynie w dziesięciu procentach z kwasów nasyconych. Oznacza to, że w zdecydowanej większości zawiera on dobre dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Badania wykazały, że olej rydzowy ma bardzo podobny skład do oleju rzepakowego. Jednak wyróżnia się on procentowo dużą ilością:

Cała prawda o kwasach omega-3
Cała prawda o kwasach omega-3 [11 zdjęć]

Kwasy tłuszczowe omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania...

zobacz galerię

Dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 świadczy o właściwościach zdrowotnych, jakie ma olej rydzowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej pracy między innymi układu nerwowego. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może być powodem:

Według specjalistów spożywanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych może również zapobiec rozwojowi niektórych chorób nowotworowych a także obniża stężenie cholesterolu LDL i trójglicerydów w surowicy krwi. Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu może być przyczyną wielu groźnych chorób układu sercowo-czyniowego.

Olej rydzowy zawiera także witaminę E, która korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów oraz zapobiega przed przedwczesnym rozpadem czerwonych krwinek.

Olej rydzowy – zapomniane złoto
Olej rydzowy – zapomniane złoto [6 zdjęć]

Zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, zapobiega zawałom...

zobacz galerię

2. Olej rydzowy - zastosowanie

Olej rydzowy doskonale sprawdza się w kuchni. Ma on dość specyficzny smak, który można opisać, jako korzenny, z nutą goryczy. W dawnych czasach olej rydzowy stanowił bazę maczanki do pieczywa. Dodawało się do niego posiekaną drobno i posoloną cebulę a następnie doprawiało się jeszcze pieprzem. W dzisiejszych czasach olej rydzowy jest głownie dodawany do różnego rodzaju surówek i sałatek. Można go również wymieszać z białym serem. Jednak według wielu osób olej rydzowy najlepiej pasuje do śledzi. Należy unikać smażenia na oleju rydzowym, ponieważ traci on wtedy swoje prozdrowotne właściwości.

Dzięki zawartości witaminy E, która jest doskonałym antyoksydantem, hamującym proces starzenia. Olej rydzowy jest także powszechnie wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Wytwarza się z niego różnego rodzaju środki pielęgnacyjne. Można go również nakładać bezpośrednio na skórę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy