Tłuszcze

Komentarze (15)
~Omelia
~Omelia ponad rok temu

ja kupuję olej lniany w aptece, tylko taki z lodówki (ma dużo kwasów omega 3) dzięki czemu jestem pewna, że kwas się nie utlenił przez temperaturę tak jak w tych co stoją na zwykłej półce sklepowej

Odpowiedz
~Jadzia
~Jadzia ponad rok temu

Szpinaku, czy szczawiu absolutnie nie mogą jeść osoby z problemami typu piasek w drogach moczowych. Ja tego nie wiedziałam, zajadałam się potrawami ze szpinakiem w roli głównej i szybko nasiliły się problemy z drogami moczowymi, nagle coś się przytykało, ja opuchnięta, moczu mało, a wynik badania okropny. Raz dwa było zapalenie, parcie co kilka minut na pęcherz itd. Zarówno internista jak i urolog odradzili mi szpinak, szczaw. Odstawiłam, wszystko wróciło do normy. Gessler twierdzi, że należy dodawać do szczawiu jajko, nie wiem jak to faktycznie działa, czy do szpinaku też je należy dodać, gdzieś poszukam informacji. A tymczasem dziele się z innymi tym, co sama wiem i przez co sama przeszłam. Uwielbiam warzywa, ale też muszę wiedzieć które i jak jeść. A przy okazji- wiem też, że zaburzenia równowagi między omega 3 a omega 6 powodują egzemy, u mnie wtedy przesusza się skóra na rękach, jest wysypka, a cholesterol jest za niski. To też potwierdził lekarz i są o tym informacje medyczne. Piszę, bo może komuś się to przyda.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne?

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym (...) kwas omega-3,...

Dieta kardio

Źródło kwasów omega-3

Źródło kwasów omega-3

Ryby i owoce morza są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łosoś, sardynki i wszystkie...

#dziendobryPolsko

#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby?

Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy D3. Z gatunków słodkowodnych najbogatszy skład ma pstrąg, po którego warto sięgać (...) jak najczęściej. Oprócz kwasów...

#dziendobryPolsko

#dziejesienazywo: Jak często jeść ryby?

Ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu. Szczególnie zdrowe są gatunki morskie, takie jak np. śledź. Zawierają one dużą ilość kwasów omega 3

Tłuszcze

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3

Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo istotne dla funkcjonowania organizmu. Zmniejszają ryzyko chorób serca, m.in. zawału, spowalniają starzenie (...) się komórek oraz mają działanie przeciwnowotworowe....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

6 zdrowych produktów, których jesz za dużo

6 zdrowych produktów, których jesz za dużo

i minerały. Nasiona chia Nasiona chia to absolutny hit zdrowego odżywiania. Nie powinniśmy z nich rezygnować, ponieważ są źródłem kwasów Omega-3, białka (...) Zdrowy umiar Myślisz, że jedząc zdrowe produkty,...

Dieta kardio

Dieta dobra dla serca

Dieta dobra dla serca

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, dlatego powinny być podstawą posiłków w diecie obniżającej poziom cholesterolu.