Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, czarnuszka była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością. Co ciekawe, fiolkę zawierającą olej z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem "złotem faraonów". Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Zobacz film: "Na co pomaga olej z czarnuszki?"

1. Olej z czarnuszki - pochodzenie

Za ojczyznę czarnuszki, a więc i oleju z czarnuszki, uznaje się Egipt. To stamtąd czarnuszka dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo pokochali czarnuszkę – ponoć uważali, że czarnuszka "jest w stanie wyleczyć wszystko, oprócz śmierci". Swoje zastosowanie czarnuszka znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Czarnuszka służyła też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce olej z czarnuszki był ceniony więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. Jakie są właściwości oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki można przyjmować 2–3 razy dziennie przed posiłkiem, jedną łyżeczkę w przypadku dorosłych i 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie, jeśli chodzi o dzieci. Przyjmowanie oleju z czarnuszki w okresie ciąży i karmienia należy skonsultować z lekarzem. Jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się robić krótkie przerwy w stosowaniu raz na jakiś czas.

2. Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. Ponadto w oleju z czarnuszki znajdziemy też witaminę E, sterole roślinne, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej z czarnuszki ma w szczególności wpływać na komórki rakowe rak jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie. Eksperyment przeprowadził zespół z Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon znajdujący się z oleju z czarnuszki działa destrukcyjnie na zmiany nowotworowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia jelit, wymioty, anawet wrzody dwunastnicy i wrzody żołądka miały zostać wyleczone dzięki olejowi z czarnuszki.

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”
Olej z czarnuszki - „złoto faraonów” [7 zdjęć]

Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”....

zobacz galerię

Olej z czarnuszki może okazać się pomocny przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w czarnuszce pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia, a także reakcji alergicznych na skórze. Olej z czarnuszki może wspomóc również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze olejem z czarnuszki, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć olej z czarnuszki jako dodatek do potraw.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Olej z czarnuszki najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać skurcze porodowe. Ze szczególną ostrożnością olej z czarnuszki powinny też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

3. Olej z czarnuszki - kosmetyka

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnioną skórę w wyniku zbyt intensywnej ekzpozycji na słońce.

Zobacz także:

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzikatopowe zapalenie skóryliszaj czy łupież.

Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą cerą – nie dość, że olej z czarnuszki przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy starzenia się skóry.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza