Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością.

Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem „złotem faraonów”. Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Polecane wideo:

Olej z czarnuszki - pochodzenie czarnego kminu

Za ojczyznę czarnego kminu uznaje się Egipt. To stamtąd roślina dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo ją pokochali – ponoć uważali, że „jest w stanie wyleczyć wszystko, prócz śmierci”. Swoje zastosowanie znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Służyła ona też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce była ceniona więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. A za co pokochali ją starożytni?

Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. jest to kwas linolowy, w 25 proc. kwas oleinowy, a w 1 proc. kwas alfa-linolowy. Ponadto znajdziemy w nim witaminę E, sterole, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach.

Olej z czarnuszki w kosmetyce

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie nim skóry zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Złagodzi on też podrażnienia skóry spowodowane jej zbyt intensywną ekspozycją na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj czy łupież. Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą skórą – nie dość, że przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy jej starzenia.

Olej z czarnuszki - właściwości zdrowotne

Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej ten ma w szczególności wpływać na komórki rakowe nowotowru jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie. Eksperyment przeprowadził zespół z  Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon działa destrukcyjnie na zmiany rakowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka miały zostać wyleczone dzięki czarnuszce.

Czarny kmin może okazać się pomocny przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w roślinie pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia oczu, a także reakcji alergicznych na skórze. Wspomóc mogą również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć go jako dodatek do potraw.

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Ze szczególną ostrożnością powinny go też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...

Produkty żywnościowe

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

Substancje, których powinniśmy unikać po 30 roku życia

). Warto także włączyć do swojej diety produkty bogate w potas (warzywa i owoce), ponieważ wyrównuje on nadmiar sodu w organizmie. Nitatry Same (...) miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty....

Produkty żywnościowe

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości

, antyoksydacyjną funkcję w organizmie - pomagają neutralizować wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe produkty uboczne metabolizmu komórkowego, mające wpływ

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

Produkty, które zwalczą jesienną chandrę

i apatyczni. Wcale tak być nie musi! Wystarczy, że poznasz kilka sprawdzonych wskazówek i włączysz do swojej diety produkty, które poprawią twoje (...) i fosfor. Dowiedz się,jakie jeszcze produkty chronią przed jesienną...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

spożywających produkty o dużej zawartości witaminy E rzadziej występują także choroby układu krwionośnego. W pestkach znajdują się też witaminy A, C

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Kisiel czy budyń - co jest zdrowsze?

Budyń vs. kisiel Wiele osób, mając ochotę na coś słodkiego, zamiast po słodycze sięga po budyń lub kisiel, uważając te produkty za zdrowsze

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...