Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, czarnuszka była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością.

Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem "złotem faraonów". Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Zobacz film: "Oleje roślinne"

1. Olej z czarnuszki - pochodzenie

Za ojczyznę czarnuszki, a więc i oleju z czarnuszki, uznaje się Egipt. To stamtąd roślina dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo pokochali czarnuszkę – ponoć uważali, że czarnuszka "jest w stanie wyleczyć wszystko, oprócz śmierci". Swoje zastosowanie czarnuszka znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Czarnuszka służyła też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce olej z czarnuszki był ceniony więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. A za co pokochali czarnuszkę starożytni?

Olej z czarnuszki można przyjmować 2–3 razy dziennie przed posiłkiem, jedną łyżeczkę w przypadku dorosłych i 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie, jeśli chodzi o dzieci. Przyjmowanie oleju z czarnuszki w okresie ciąży i karmienia należy skonsultować z lekarzem. Jak ze wszystkimi ziołami stosowanymi terapeutycznie zaleca się robić krótkie przerwy w stosowaniu raz na jakiś czas.

2. Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. Ponadto w oleju z czarnuszki znajdziemy też witaminę E, sterole roślinne, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach.

Olej z czarnuszki jest ceniony za aromat i właściwości lecznicze
Olej z czarnuszki jest ceniony za aromat i właściwości lecznicze (Shutterstock)

Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej z czarnuszki ma w szczególności wpływać na komórki rakowe rak jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie.

Eksperyment przeprowadził zespół z Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon znajdujący się z oleju z czarnuszki działa destrukcyjnie na zmiany rakowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia jelit, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i wrzody żołądka miały zostać wyleczone dzięki olejowi z czarnuszki.

Olej z czarnuszki może okazać się pomocny przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w czarnuszce pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia, a także reakcji alergicznych na skórze. Olej z czarnuszki może wspomóc również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”
Olej z czarnuszki - „złoto faraonów” [7 zdjęć]

Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”....

zobacz galerię

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze olejem z czarnuszki, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć olej z czarnuszki jako dodatek do potraw.

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Olej z czarnuszki najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać skurcze porodowe. Ze szczególną ostrożnością olej z czarnuszki powinny też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

3. Olej z czarnuszki - kosmetyka

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnioną skórę w wyniku zbyt intensywnej ekzpozycji na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzikatopowe zapalenie skóryliszaj czy łupież.

Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą cerą – nie dość, że olej z czarnuszki przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy starzenia się skóry.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!