Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, czarnuszka była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością.

Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem "złotem faraonów". Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Zobacz film: "Bakalie - dietetyczne słodycze"

Olej z czarnuszki - pochodzenie

Za ojczyznę czarnuszki uznaje się Egipt. To stamtąd roślina dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo pokochali czarnuszkę – ponoć uważali, że czarnuszka "jest w stanie wyleczyć wszystko, oprócz śmierci". Swoje zastosowanie czarnuszka znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Czarnuszka służyła też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce czarnuszka była ceniona więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. A za co pokochali czarnuszkę starożytni?

Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminę E, sterole, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach.

Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej z czarnuszki ma w szczególności wpływać na komórki rakowe nowotowru jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie. Eksperyment przeprowadził zespół z Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon znajdujący się z oleju z czarnuszki działa destrukcyjnie na zmiany rakowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka miały zostać wyleczone dzięki czarnuszce.

Czarnuszka może okazać się pomocna przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”

Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”. Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z...

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w czarnuszce pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia oczu, a także reakcji alergicznych na skórze. Olej z czarnuszki może wspomóc również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć olej z czarnuszki jako dodatek do potraw.

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Olej z czarnuszki najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Ze szczególną ostrożnością olej z czarnuszki powinny też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

Olej z czarnuszki - kosmetyka

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnienia skóry spowodowane jej zbyt intensywną ekspozycją na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj czy łupież. Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą skórą – nie dość, że olej z czarnuszki przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy jej starzenia.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...