Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, czarnuszka była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością.

Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem „złotem faraonów”. Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Polecane wideo:

Olej z czarnuszki - pochodzenie

Za ojczyznę czarnuszki uznaje się Egipt. To stamtąd roślina dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo pokochali czarnuszkę – ponoć uważali, że czarnuszka „jest w stanie wyleczyć wszystko, prócz śmierci”. Swoje zastosowanie czarnuszka znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Czarnuszka służyła też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce czarnuszka była ceniona więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. A za co pokochali czarnuszkę starożytni?

Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminę E, sterole, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach.

Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej z czarnuszki ma w szczególności wpływać na komórki rakowe nowotowru jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie. Eksperyment przeprowadził zespół z Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon znajdujący się z oleju z czarnuszki działa destrukcyjnie na zmiany rakowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka miały zostać wyleczone dzięki czarnuszce.

Czarnuszka może okazać się pomocna przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”

Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”. Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z...

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w czarnuszce pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia oczu, a także reakcji alergicznych na skórze. Olej z czarnuszki może wspomóc również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć olej z czarnuszki jako dodatek do potraw.

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Olej z czarnuszki najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Ze szczególną ostrożnością olej z czarnuszki powinny też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

Olej z czarnuszki - kosmetyka

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnienia skóry spowodowane jej zbyt intensywną ekspozycją na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj czy łupież. Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą skórą – nie dość, że olej z czarnuszki przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy jej starzenia.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

9 składników, których nie powinnaś jeść

9 składników, których nie powinnaś jeść

, ale chodzi tu o modyfikowaną skrobię kukurydzianą, maltodekstrynę czy olej kukurydziany. Wszystkie te produkty bogate są w kwasy tłuszczowe omega-6 (...) , która dostarcza ważne składniki odżywcze, takie jak błonnik i minerały, ale...

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Czym jest tak naprawdę glutaminian sodu?

Czym jest tak naprawdę glutaminian sodu? Odtwórz wideo

Czy wiedziałeś, że sam glutaminian to tak naprawdę naturalny składnik, który jest w grzybach, serze parmezanie i innych produktach? Do glutaminianu został dodany sód, który polepsza smak i jest konserwantem. Takie połączenie dodaje się do produktów wysoko...