Olej z czarnuszki - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Znana już od starożytności, czarnuszka była uważana za wszechstronny lek, który poradzi sobie z niemal każdą dolegliwością.

Co ciekawe, fiolkę z olejkiem z czarnuszki odkryto w grobowcu Tutenchamona – nie bez powodu jest nazywana też czasem „złotem faraonów”. Jak olej z czarnuszki wpływa na organizm i w zwalczaniu jakich chorób oraz dolegliwości okaże się pomocny?

Polecane wideo:

Olej z czarnuszki - pochodzenie

Za ojczyznę czarnuszki uznaje się Egipt. To stamtąd roślina dotarła na kontynent europejski. Starożytni Egipcjanie bardzo pokochali czarnuszkę – ponoć uważali, że czarnuszka „jest w stanie wyleczyć wszystko, prócz śmierci”. Swoje zastosowanie czarnuszka znalazła jednak nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i gastronomii.

Szczególnie ceniony w polskiej kuchni był chleb z czarnuszką, który stanowił nie lada rarytas. Czarnuszka służyła też jako aromat do wina oraz przyprawa do potraw mięsnych i warzywnych. W Polsce czarnuszka była ceniona więc głównie za swój charakterystyczny smak i aromat. A za co pokochali czarnuszkę starożytni?

Olej z czarnuszki - właściwości

Olej z czarnuszki to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 60 proc. olej z czarnuszki składa się z kwasu linolowego, w 25 proc. kwasu oleinowego, a w 1 proc. kwasu alfa-linolowego. Ponadto znajdziemy w nim witaminę E, sterole, beta-karoten, biotynę, żelazo oraz silne przeciwutleniacze.

Jednak za najważniejszy składnik oleju z czarnuszki uznaje się tymochinon, któremu roślina zawdzięcza swój charakterystyczny zapach.

Za największą korzyść oleju z czarnuszki uznaje się jego antynowotworowe działanie. Według amerykańskich naukowców i przeprowadzonych przez nich w 2007 roku badań, olej z czarnuszki ma w szczególności wpływać na komórki rakowe nowotowru jelita grubego wyhodowane laboratoryjnie. Eksperyment przeprowadził zespół z Uniwersytetu Mississippi Medical Center. Okazało się, że tymochinon znajdujący się z oleju z czarnuszki działa destrukcyjnie na zmiany rakowe.

Dawniej olej z czarnuszki stosowany był głównie na różnego typu dolegliwości związane z układem pokarmowym. Biegunka, zaparcia, wzdęcia, wymioty, a nawet wrzody dwunastnicy i żołądka miały zostać wyleczone dzięki czarnuszce.

Czarnuszka może okazać się pomocna przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Dzięki regularnemu przyjmowaniu oleju z czarnuszki cholesterol nie jest w stanie odkładać się w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu unikniemy miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.

Olej z czarnuszki - „złoto faraonów”

Już starożytni Egipcjanie docenili zdrowotną moc oleju z czarnuszki, nazywając go „złotem faraonów”. Podobno Tutenchamon miał w swoim grobowcu fiolkę z...

Powiększenie światła naczyń krwionośnych, dzięki usunięciu z nich złogów cholesterolu, pozwala też uniknąć zatorów i zakrzepów żył oraz tętnic, a także chorób serca, takich jak zawał czy choroba niedokrwienna.

Olej z czarnuszki powinien też na stałe wejść do jadłospisu alergików. Składniki zawarte w czarnuszce pozwolą na pozbycie się ciągłego kataru, łzawienia oczu, a także reakcji alergicznych na skórze. Olej z czarnuszki może wspomóc również terapię anemii. W wielu badaniach wykazano bowiem, iż regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosiło poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty lecznicze, dorośli powinni przyjmować dwa razy dziennie po jednej łyżeczce oleju z czarnuszki. Można też włączyć olej z czarnuszki jako dodatek do potraw.

Pamiętajmy jednak, że olej z czarnuszki nie nadaje się do obróbki cieplnej. Nie powinniśmy więc na nim smażyć ani dodawać go do gotujących się potraw. Olej z czarnuszki najlepiej, podobnie jak olej z oregano, będzie pasował do dressingu sałatkowego, któremu nada lekko korzenny smak.

Pamiętajmy też, że olej z czarnuszki nie jest polecany dla każdego. Ze względu na przypisywaną mu właściwość przeciwskurczową olej z czarnuszki nie powinien być stosowany u kobiet w ciąży, ponieważ może zatrzymać zwiastujące poród skurcze. Ze szczególną ostrożnością olej z czarnuszki powinny też stosować osoby ze zbyt niskim ciśnieniem tętniczym – może on je dodatkowo obniżyć.

Olej z czarnuszki - kosmetyka

Olej z czarnuszki doskonale sprawdza się też w kosmetyce. Posmarowanie skóry olejem z czarnuszki zapewni dobrą ochronę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Olej z czarnuszki złagodzi też podrażnienia skóry spowodowane jej zbyt intensywną ekspozycją na słońce.

Dodatkowo olej z czarnuszki przyspieszy gojenie się ran oraz leczenie chorób skóry takich jak: trądzik, atopowe zapalenie skóry, liszaj czy łupież. Olej z czarnuszki powinien być też stosowany przez osoby z suchą i wrażliwą skórą – nie dość, że olej z czarnuszki przywróci jej naturalne nawilżenie, to opóźni też procesy jej starzenia.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...