Tran - właściwości i suplementacja

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, tran z dorsza ma również nieprzyjemny zapach i smak, który skutecznie zniechęca większość ludzi do przyjmowania tranu z dorsza. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej właściwościom tranu.

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Tran a zdrowie

Tran z dorsza zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 i omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.

Tran

Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego ze świeżej wątroby ryb. Charakteryzuje się specyficznym zapachem i smakiem. Niegdyś był podawany dzieciom...

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie z wątroby dorsza ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii pod postacią maści tranowej. Zalet tranu z wątroby dorsza nie sposób przecenić. Wspomaga on układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Jako naturalne źródło witamin A oraz D tran przeciwdziała kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.

Tran - zalety suplementacji

W aptekach można dostać tzw. tran norweski. Nazwa nie oznacza jednak, że tran norweski jest produkowany w Norwegii. Nazwa tran norweski jest jedynie chwytem reklamowym. Nie oznacza to jednak, że nie warto sięgać po tran norweski. Picie tranu norweskiego przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Wśród właściwości tranu norweskiego należy pamiętać, że:

  • dostarcza witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • ułatwia wapnienie kości.
  • wzmacnia system nerwowy.
  • pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).

Tran norweski dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych ilościach oraz wspomnianych witamin A i D, które wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje niezaprzeczalne właściwości, tran norweski jest bardzo dobrym suplementem diety, szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie.

Kiedyś podawano tran z wątroby dorsza w formie nieprzetworzonej, płynnej, o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie tran dostępny jest w kapsułkach. Tran w kapsułkach sprawia, że nie ma już wymówek przed jego zażywaniem, a ponadto tran w kapsułkach jest wygodny i łatwy w przyjmowaniu. Tran dla dzieci można rówież często spotkać w posciaci płynnej o smaku owocowym. Dzięki temu tran dla dzieci ma być łatwiejszy do zaakceptowania.

Tran norweski jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran norweski należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.

Tran - wskazania do przyjmowania

O tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci – maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a właściwości tranu dla dzieci wspomogą przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Ponadto zapobiega krzywicy. Rybi tran to także doskonały składnik diety kobiet będących w okresie przekwitania, bowiem korzystnie wpływa na stan skóry. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.

Komentarze (11)
~kurka z podwórka
~kurka z podwórka 12 miesięcy temu

No, w końcu to ktoś napisał, że tran to olej z dorsza, a nie rekina czy innych ryb! Pije tran od dziecka, czasami stosuję zamiennie z Tranvitem z czosnkiem (zwłaszcza zimą). Przy długoterminowym stosowaniu odporność wzrasta, zęby są mocniejsze, obniża się cholesterol, a serce jest zdrowe!

Odpowiedz
~babylajna
~babylajna ponad rok temu

Moi rodzice piją tran od dziecka i wieku 60+ mają swoje zęby, nie noszą okularów, nie narzekają na kości, kręgosłup, stawy, nie leczą się kardiologicznie. Ja długo nie mogłam się przemóc do smaku tranu, więc wybrałam kapsułki z tranem Gal. Jeden z tańszych produktów, który niczym nie ustępuje produktom zachodnich firm.

Odpowiedz
~mamutka
~mamutka ponad rok temu

Mam 31 lat i piję tran od dziecka (aktualnie tran norweski Gal). Rzadko choruję, ostatni antybiotyk miałam przepisany w liceum! Nie mam innych problemów ze zdrowiem, nawet zęby mam w doskonałym stanie, psują się rzadko :) Picie tranu polecam każdemu.

Odpowiedz
~malczykowa
~malczykowa ponad rok temu

Może to nam się tylko wydaje, że kiedyś trany były lepsze. Może jest to spowodowane selekcją naturalną w tamtych czasach i faktem, że przy życiu zostawali najsilniejsi. Wcześniej ludzie mieli o wiele większą odporność, więcej było czystego powietrza, chemia nie otaczała ich dokoła, mieli natomiast o wiele gorsze warunki mieszkalne, co dodatkowo hartowało ich organizmy. Teraz ratuje się każdego, każdego wcześniaka, każdego młodego dorosłego - wszystkich. Bez urazy, ale selekcja naturalna umarła samoistnie, a społeczeństwo jest chore i nieodporne. Wracając do tranów - TAK, warto je pić systematycznie (łykać kapsułki z tranem również - co kto woli). U mnie akurat w lodówce stoi tran Gal - nie mogę mu nic zarzucić, spełnia swoje zadanie.

Odpowiedz
~Marzanna
~Marzanna ponad rok temu

Piję tran i podaję go tez dzieciakom, nawet temu najmłodszemu, nie wybrzydza :) Poprawiła mi się cera, a dzieciaki mniej chorują. Przypadek? Nie sądzę. Naprawdę polecam wprowadzićdo codziennej diety, łyżka dziennie zawiera solidna porcję kwasów ora wit. D. Tran kupuję w aptecy (zawsze w aptece), najczęściej oleofarm, sprawdziliśmy skład, nam pasuje najbardziej.

Odpowiedz
~zasada
~zasada ponad rok temu

JAK SPRAWDZIĆ SAMEMU gdzie znajdują się tłuszcze TRANS ? Na podstawie obowiązującego w Polsce i całej Europie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności można JEDNOZNACZNIE zidentyfikować wszelkie produkty spożywcze, które POSIADAJĄ IZOMERY/TŁUSZCE TRANS. :-) Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: 1) brakuje wprost podanej informacji o poziomie zawartości kwasów/tłuszczów trans, to nie niesie za sobą ŻADNYCH JEDNOZNACZNYCH INFORMACJI. 2) w składzie podane są składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO ZAWIERA on izomery/tłuszcze trans. 3) w składzie NIE WYSTĘPUJĄ składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO NIE ZAWIERA on izomerów/tłuszczów trans. 4) w składzie występuje MASŁO, to produkt NA PEWNO zawiera izomery/tłuszcze trans. Masło oczywiście nie podlega obowiązkom informowania o zawartości kwasów trans, więc trzeba wiedzieć i pamiętać, że zawiera 3-6% izomerów trans (i prawie 70% kwasów nasyconych). 5) w składzie podany jest składnik CAŁKOWICIE-UTWARDZONY lub CAŁKOWICIE-UWODORNIONY, to NIE WNOSI ON ŻADNYCH izomerów/tłuszczów TRANS. Tłuszcze całkowicie utwardzone/uwodornione są składnikami zawierającymi TYLKO kwasy NASYCONE.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - właściwości (WIDEO)

Tran - właściwości (WIDEO) Odtwórz wideo

żelatynowych kapsułek. Właściwości tranu pozwalają wykorzystać go w leczeniu stanów zapalnych. Dzięki dużej zawartości witaminy D, tran wzmacnia kości (...) Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego...

Leki i suplementy

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

dla dzieci formie, ma takie same zalety lecznicze, co tradycyjny tran w butelce. Na co należy zwrócić uwagę kupując tran? Jakie ma właściwości i czy warto (...) układ kostny. Właściwości...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i zapach, dziś powraca do łask. Tran i jego właściwości Tran (...) Nie od dziś wiadomo, że tran to...

Witaminy

Komu zalecamy tran? (WIDEO)

Komu zalecamy tran? (WIDEO) Odtwórz wideo

, koniecznością jest suplementacja, na przykład za pomocą tranu. Suplementacja diety tranem jest więc zalecana niemal wszystkim. Tran rybi jest to ciekły (...) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwmiażdżycowym...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi (...) i funkcjonowanie tętnic pacjentów. Poprawia odporność naczyń krwionośnych Odkryto,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran a promieniowanie (WIDEO)

Tran a promieniowanie (WIDEO) Odtwórz wideo

, tran może ograniczyć skutki choroby popromiennej. Czy tran może ochronić dzieci przez tak negatywnymi skutkami wybuchów? Jakie jest działanie

Leki i suplementy

Tran

Tran

Wielu z nas z niesmakiem wspomina przyjmowanie tranu w dzieciństwie. Jednak jego prozdrowotne właściwości są warte poświęcenia. Olej z wątroby dorsza (...) to sposób na wzmocnienie odporności, poprawę pracy mózgu oraz zapobieganie chorobom. Czym...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Tran w płynie czy w kapsułkach? (WIDEO)

Tran w płynie czy w kapsułkach? (WIDEO) Odtwórz wideo

Otrzymywany z wątroby dorsza i innych gatunków ryb dorszowatych tran jest ważnym składnikiem diety. Ma on bowiem działanie przeciwzapalne (...) , przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe oraz immunotropowe. Ten ciekły tłuszcz zapewnia...