Tran - właściwości, zalety dla zdrowia, wskazania do suplementacji

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, tran ma również nieprzyjemny zapach i smak, który skutecznie zniechęca większość ludzi do jego przyjmowania. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom.

Tran a zdrowie

Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 i omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.

Polecane wideo:

Tran

Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego ze świeżej wątroby ryb. Charakteryzuje się specyficznym zapachem i smakiem. Niegdyś był podawany dzieciom...

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii pod postacią maści tranowej. Zalet tranu nie sposób przecenić. Wspomaga on układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Jako naturalne źródło witamin A oraz D tran przeciwdziała kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.

Tran - zalety suplementacji

  • Suplement diety dostarczający witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • Ułatwia wapnienie kości.
  • Wzmacnia system nerwowy.
  • Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).

Tran dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych ilościach oraz wspomnianych witamin A i D, które wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje niezaprzeczalne wartości, tran jest bardzo dobrym suplementem diety, szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie. Kiedyś podawano go w formie nieprzetworzonej, płynnej, o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie tran dostępny jestw kapsułkach, dlatego nie ma już wymówek przed jego zażywaniem.

Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.

Tran - wskazania do przyjmowania

O tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci – maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a tran wspomaga przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Ponadto zapobiega krzywicy. Rybi tran to także doskonały składnik diety kobiet będących w okresie przekwitania, bowiem korzystnie wpływa na stan skóry. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.

Komentarze (10)
~kurka z podwórka
~kurka z podwórka 9 miesięcy temu

No, w końcu to ktoś napisał, że tran to olej z dorsza, a nie rekina czy innych ryb! Pije tran od dziecka, czasami stosuję zamiennie z Tranvitem z czosnkiem (zwłaszcza zimą). Przy długoterminowym stosowaniu odporność wzrasta, zęby są mocniejsze, obniża się cholesterol, a serce jest zdrowe!

Odpowiedz
~babylajna
~babylajna ponad rok temu

Moi rodzice piją tran od dziecka i wieku 60+ mają swoje zęby, nie noszą okularów, nie narzekają na kości, kręgosłup, stawy, nie leczą się kardiologicznie. Ja długo nie mogłam się przemóc do smaku tranu, więc wybrałam kapsułki z tranem Gal. Jeden z tańszych produktów, który niczym nie ustępuje produktom zachodnich firm.

Odpowiedz
~mamutka
~mamutka ponad rok temu

Mam 31 lat i piję tran od dziecka (aktualnie tran norweski Gal). Rzadko choruję, ostatni antybiotyk miałam przepisany w liceum! Nie mam innych problemów ze zdrowiem, nawet zęby mam w doskonałym stanie, psują się rzadko :) Picie tranu polecam każdemu.

Odpowiedz
~malczykowa
~malczykowa ponad rok temu

Może to nam się tylko wydaje, że kiedyś trany były lepsze. Może jest to spowodowane selekcją naturalną w tamtych czasach i faktem, że przy życiu zostawali najsilniejsi. Wcześniej ludzie mieli o wiele większą odporność, więcej było czystego powietrza, chemia nie otaczała ich dokoła, mieli natomiast o wiele gorsze warunki mieszkalne, co dodatkowo hartowało ich organizmy. Teraz ratuje się każdego, każdego wcześniaka, każdego młodego dorosłego - wszystkich. Bez urazy, ale selekcja naturalna umarła samoistnie, a społeczeństwo jest chore i nieodporne. Wracając do tranów - TAK, warto je pić systematycznie (łykać kapsułki z tranem również - co kto woli). U mnie akurat w lodówce stoi tran Gal - nie mogę mu nic zarzucić, spełnia swoje zadanie.

Odpowiedz
~Marzanna
~Marzanna ponad rok temu

Piję tran i podaję go tez dzieciakom, nawet temu najmłodszemu, nie wybrzydza :) Poprawiła mi się cera, a dzieciaki mniej chorują. Przypadek? Nie sądzę. Naprawdę polecam wprowadzićdo codziennej diety, łyżka dziennie zawiera solidna porcję kwasów ora wit. D. Tran kupuję w aptecy (zawsze w aptece), najczęściej oleofarm, sprawdziliśmy skład, nam pasuje najbardziej.

Odpowiedz
~zasada
~zasada ponad rok temu

JAK SPRAWDZIĆ SAMEMU gdzie znajdują się tłuszcze TRANS ? Na podstawie obowiązującego w Polsce i całej Europie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności można JEDNOZNACZNIE zidentyfikować wszelkie produkty spożywcze, które POSIADAJĄ IZOMERY/TŁUSZCE TRANS. :-) Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: 1) brakuje wprost podanej informacji o poziomie zawartości kwasów/tłuszczów trans, to nie niesie za sobą ŻADNYCH JEDNOZNACZNYCH INFORMACJI. 2) w składzie podane są składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO ZAWIERA on izomery/tłuszcze trans. 3) w składzie NIE WYSTĘPUJĄ składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO NIE ZAWIERA on izomerów/tłuszczów trans. 4) w składzie występuje MASŁO, to produkt NA PEWNO zawiera izomery/tłuszcze trans. Masło oczywiście nie podlega obowiązkom informowania o zawartości kwasów trans, więc trzeba wiedzieć i pamiętać, że zawiera 3-6% izomerów trans (i prawie 70% kwasów nasyconych). 5) w składzie podany jest składnik CAŁKOWICIE-UTWARDZONY lub CAŁKOWICIE-UWODORNIONY, to NIE WNOSI ON ŻADNYCH izomerów/tłuszczów TRANS. Tłuszcze całkowicie utwardzone/uwodornione są składnikami zawierającymi TYLKO kwasy NASYCONE.

Odpowiedz
~42260702068
~42260702068 ponad rok temu

Ja pije tran,lykalam w kapsulkach,ale to, uwazm male dawki. Bardzo poprawily mi sie wniku cukru,mam cukrzuce,mam bdb cisnienie,mam sprawniejsze stawy. ?..no jest super,,pilam w szkole w dziecinstwie,az mi szkoda,ze tyle lat stracilam,ale to szybko nadrabiam,,,polecam,,,dzialanie juz zauwazylam po miesiacu..

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - właściwości

Tran - właściwości Odtwórz wideo

żelatynowych kapsułek. Właściwości tranu pozwalają wykorzystać go w leczeniu stanów zapalnych. Dzięki dużej zawartości witaminy D, tran wzmacnia kości (...) Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego...

Leki i suplementy

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju

dla dzieci formie, ma takie same zalety lecznicze, co tradycyjny tran w butelce. Na co należy zwrócić uwagę kupując tran? Jakie ma właściwości i czy warto (...) układ kostny. Właściwości...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran a promieniowanie

Tran a promieniowanie Odtwórz wideo

atomowych lub wskutek wybuchu bomby atomowej czy rozpadu radioaktywnych izotopów. Oba przypadki są szkodliwe dla zdrowia człowieka i od dawki (...) , tran może ograniczyć skutki choroby popromiennej. Czy tran...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

i jego właściwości Tran to tłuszcz otrzymywany z wątroby ryb dorszowatych. Zawiera on dużo witaminy D niezbędnej do prawidłowego wchłaniania przez organizm (...) Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek wzmacnia układ oddechowy

Oliwa z oliwek - płynne złoto Oliwa z oliwek ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża ciśnienie krwi (...) oraz kierownik Działu Zdrowia Publicznego Agencji...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dlaczego warto jeść czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek?

czosnku nie będzie kompletny, jeśli nie wspomni się o jego zaletach dla zdrowia. Allicyna zawarta w czosnku ma wspaniałe właściwości antybakteryjne (...) , antywirusowe i przeciwgrzybiczne. Zalety...

Rozwój osobisty

Kolorowanki dla dorosłych - jakie mają zalety dla zdrowia?

Kolorowanki dla dorosłych - jakie mają zalety dla zdrowia?

i trafiają na listy bestsellerów. W czym tkwi fenomen kolorowania? Czy to tylko sposób na spędzanie wolnego czasu, a może aktywność dobra dla zdrowia (...) ? Redukuje stres i napięcie Wystarczy raz spróbować kolorowania, żeby na własnej...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

Superprodukty - poznaj produkty spożywcze najcenniejsze dla zdrowia

, które wykazują właściwości antynowotworowe. Tran Tran to olej otrzymywany z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Stanowi on bogate źródło cennych (...) zapalne, które stanowią nieodłączny element chorób...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

. Właściwości czyśćca bulwiastego Jeśli jesteś na diecie, możesz wypróbować tę roślinę bez obaw, że będzie to zgubne dla twojej sylwetki. Skład bulwy czyśćca (...) gramów to zaledwie 80 kcal. A jakie są zalety zdrowotne...

Leki i suplementy

Tran

Tran

tłuszczowych omega-3 i omega-6, w dodatku w najbardziej korzystnej dla zdrowia proporcji 1:4. Poza tym jest źródłem witamin A, D i E. Tran pochodzi (...) Wielu z nas z niesmakiem wspomina przyjmowanie tranu w dzieciństwie....