Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości tranu

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, tran ma również nieprzyjemny zapach i smak, który skutecznie zniechęca większość ludzi do jego przyjmowania. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom.

1. Wpływ tranu na zdrowie

Tran zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 i omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii pod postacią maści tranowej. Zalet tranu nie sposób przecenić. Wspomaga on układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Jako naturalne źródło witamin A oraz D tran przeciwdziała kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.

2. Zalety suplementacji tranu

  • Suplement diety dostarczający witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • Ułatwia wapnienie kości.
  • Wzmacnia system nerwowy.
  • Pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • Działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • Poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • Pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • Uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • Ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • Zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).

Tran dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych ilościach oraz wspomnianych witamin A i D, które wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje niezaprzeczalne wartości, tran jest bardzo dobrym suplementem diety, szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie. Kiedyś podawano go w formie nieprzetworzonej, płynnej, o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie tran dostępny jestw kapsułkach, dlatego nie ma już wymówek przed jego zażywaniem.

Tran jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.

3. Wskazania do przyjmowania tranu

O tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci – maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a tran wspomaga przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Ponadto zapobiega krzywicy. Rybi tran to także doskonały składnik diety kobiet będących w okresie przekwitania, bowiem korzystnie wpływa na stan skóry. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.

Ewa Jastrzębska,
Komentarze (5)
~42260702068
~42260702068

Ja pije tran,lykalam w kapsulkach,ale to, uwazm male dawki. Bardzo poprawily mi sie wniku cukru,mam cukrzuce,mam bdb cisnienie,mam sprawniejsze stawy. ?..no jest super,,pilam w szkole w dziecinstwie,az mi szkoda,ze tyle lat stracilam,ale to szybko nadrabiam,,,polecam,,,dzialanie juz zauwazylam po miesiacu..

Odpowiedz
~dżosssław
~dżosssław

Warto uważać, aby tran był oryginalny, w żadnym wypadku nie należy go kupować np. na targu - znam takie przypadki. Ja stosuję tran gal o aromacie cytrynowym - zawsze kupowany w aptece

Odpowiedz
~zasada
~zasada

JAK SPRAWDZIĆ SAMEMU gdzie znajdują się tłuszcze TRANS ? Na podstawie obowiązującego w Polsce i całej Europie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności można JEDNOZNACZNIE zidentyfikować wszelkie produkty spożywcze, które POSIADAJĄ IZOMERY/TŁUSZCE TRANS. :-) Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: Tak więc, jeśli na opakowaniu produktu: 1) brakuje wprost podanej informacji o poziomie zawartości kwasów/tłuszczów trans, to nie niesie za sobą ŻADNYCH JEDNOZNACZNYCH INFORMACJI. 2) w składzie podane są składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO ZAWIERA on izomery/tłuszcze trans. 3) w składzie NIE WYSTĘPUJĄ składniki CZĘŚCIOWO-UWODORNINE lub CZĘŚCIOWO-UTWARDZONE, to NA PEWNO NIE ZAWIERA on izomerów/tłuszczów trans. 4) w składzie występuje MASŁO, to produkt NA PEWNO zawiera izomery/tłuszcze trans. Masło oczywiście nie podlega obowiązkom informowania o zawartości kwasów trans, więc trzeba wiedzieć i pamiętać, że zawiera 3-6% izomerów trans (i prawie 70% kwasów nasyconych). 5) w składzie podany jest składnik CAŁKOWICIE-UTWARDZONY lub CAŁKOWICIE-UWODORNIONY, to NIE WNOSI ON ŻADNYCH izomerów/tłuszczów TRANS. Tłuszcze całkowicie utwardzone/uwodornione są składnikami zawierającymi TYLKO kwasy NASYCONE.

Odpowiedz
~Marzanna
~Marzanna

Piję tran i podaję go tez dzieciakom, nawet temu najmłodszemu, nie wybrzydza :) Poprawiła mi się cera, a dzieciaki mniej chorują. Przypadek? Nie sądzę. Naprawdę polecam wprowadzićdo codziennej diety, łyżka dziennie zawiera solidna porcję kwasów ora wit. D. Tran kupuję w aptecy (zawsze w aptece), najczęściej oleofarm, sprawdziliśmy skład, nam pasuje najbardziej.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są ... . Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6 ... w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze ... . Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych,...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

Cholesterol w organizmie

(...) odpowiednią dietę antycholesterolową, na pewno uda się obniżyć ilość spożywanego cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Spis treści Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia nasyconych kwasów ... na to, że margaryna zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej kaparami,...

Tłuszcze

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa opiera się na spożywaniu pokarmów zdrowych i ubogich w tłuszcz zwierzęcy. Tłuszcze są niezbędne ... codziennie powinniśmy spożywać około 30% energii pochodzącej z tłuszczu. Spis treści Podział tłuszczów Wyróżniamy tłuszcze roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, a także tzw. tłuszcze trans powstające w wyniku różnych procesów z tłuszczów roślinnych są potocznie nazywane jako złe. Niestety, to właśnie te tłuszcze spożywamy najchętniej. Do produktów...

Tłuszcze

Zmniejsz ilość tłuszczów w diecie dziecka!

Specjaliści odradzają dietę niskotłuszczową w przypadku dzieci, ale są zgodni, że rodzice powinni kontrolować ilość tłuszczów w jadłospisie swoich pociech. Nadmiar tłuszczów i cukru rafinowanego w diecie przyczynia się bowiem do problemów z nadwagą i...

Tłuszcze

Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca ... sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych? Co to są tłuszcze nasycone? Mianem tłuszczów ... prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu...