Tran - właściwości i suplementacja

Tran to tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Ta żyjąca w zimnych wodach ryba dostosowała się do otoczenia, gromadząc w tkankach duże ilości składników odżywczych. Niestety, oprócz swoich niezaprzeczalnych wartości odżywczych, tran z dorsza ma również nieprzyjemny zapach i smak, który skutecznie zniechęca większość ludzi do przyjmowania tranu z dorsza. Tymczasem warto przyjrzeć się bliżej właściwościom tranu.

1. Tran a zdrowie

Tran z dorsza zawiera główne kwasy tłuszczowe, niezwykle ważny składnik odżywczy dla komórek skóry. W tranie występują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, wyjątkowo wartościowe dla zdrowia, takie jak omega-3 i omega-6. Te rodzaje kwasów tłuszczowych naturalnie obniżają ciśnienie krwi oraz dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Tran
Tran

Tran jest rodzajem ciekłego tłuszczu powstałego ze świeżej wątroby ryb. Charakteryzuje się specyficznym...

zobacz galerię

Ponadto, duża zawartość witamin A i D w tranie z wątroby dorsza ułatwia przyswajanie wapnia i jego utrwalenie w kościach. Stosunek procentowy właśnie tych dwóch witamin jest głównym czynnikiem w procesie wapnienia kości i wzrostu. Każda nierównowaga w ich poziomie negatywnie wpływa na stan kości u dzieci oraz osób starszych. Dlatego tran jest szczególnie polecany dla dzieci (zwłaszcza kapsułki zamiast tranu w formie ciekłej), którym pomaga w budowaniu silnych kości i we wzroście oraz dla kobiet po menopauzie – ze względu na jego działanie odżywcze na skórę i kości.

Stosowanie tranu jako środka leczniczego jest częste w awitaminozach A oraz D, a także przy krzywicy. Ponadto w dermatologii pod postacią maści tranowej. Zalet tranu z wątroby dorsza nie sposób przecenić. Wspomaga on układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie przeciwnowotworowe, zapobiega osteoporozie, łagodzi objawy astmy i łuszczycy, a także poprawia pamięć i koncentrację. Jako naturalne źródło witamin A oraz D tran przeciwdziała kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka, a także nadmiernemu rogowaceniu i suchości skóry czy wysychaniu błon śluzowych.

2. Tran - zalety suplementacji

W aptekach można dostać tzw. tran norweski. Nazwa nie oznacza jednak, że tran norweski jest produkowany w Norwegii. Nazwa tran norweski jest jedynie chwytem reklamowym. Nie oznacza to jednak, że nie warto sięgać po tran norweski. Picie tranu norweskiego przyniesie wiele korzyści dla naszego zdrowia. Wśród właściwości tranu norweskiego należy pamiętać, że:

  • dostarcza witamin A i D naturalnego pochodzenia.
  • ułatwia wapnienie kości.
  • wzmacnia system nerwowy.
  • pozytywnie wpływa na wzrok (dzięki witaminie A).
  • działa ochronnie na skórę (dzięki witaminie A).
  • poprawia stan błony śluzowej wewnętrznej i zewnętrznej.
  • pozytywnie wpływa na enzymy wątrobowe.
  • uczestniczy w produkcji progesteronu (witamina A).
  • ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (witamina D).
  • zmniejsza ryzyko raka piersi, jajników i jelit (według badań przeprowadzonych w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Kalifornii).

Tran norweski dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych w dużych ilościach oraz wspomnianych witamin A i D, które wspomagają wzrost oraz odżywiają włosy, skórę i paznokcie. Ze względu na swoje niezaprzeczalne właściwości, tran norweski jest bardzo dobrym suplementem diety, szczególnie dla dzieci i kobiet po menopauzie.

Kiedyś podawano tran z wątroby dorsza w formie nieprzetworzonej, płynnej, o nieprzyjemnym zapachu i smaku, co skutecznie zniechęcało do jego przyjmowania. Obecnie tran dostępny jest w kapsułkach. Tran w kapsułkach sprawia, że nie ma już wymówek przed jego zażywaniem, a ponadto tran w kapsułkach jest wygodny i łatwy w przyjmowaniu. Tran dla dzieci można rówież często spotkać w posciaci płynnej o smaku owocowym. Dzięki temu tran dla dzieci ma być łatwiejszy do zaakceptowania.

Tran norweski jest przydatny w okresie wytężonej pracy umysłowej i fizycznej, jak również w tych porach roku, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na ataki chorobotwórczych bakterii i wirusów. Zwiększone zapotrzebowanie na tran wykazują dzieci i młodzież w okresie dojrzewania, ludzie chorzy, zestresowani, osłabieni, nadużywający alkoholu i palący papierosy. Tran norweski należy spożywać w czasie niedużego nasłonecznienia – profilaktycznie dwie kapsułki dziennie przez miesiąc, aby wzmocnić odporność.

3. Tran - wskazania do przyjmowania

O tranie nie powinni zapominać rodzice małych dzieci – maluchy rosną w bardzo szybkim tempie, a właściwości tranu dla dzieci wspomogą przyswajanie wapnia – najważniejszego składnika kości. Ponadto zapobiega krzywicy. Rybi tran to także doskonały składnik diety kobiet będących w okresie przekwitania, bowiem korzystnie wpływa na stan skóry. Tran to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc wszyscy po niego sięgać.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!