Trwa ładowanie...

Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi. Nowe badania (WIDEO)

Avatar placeholder
11.09.2019 14:38

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego badali właściwości oliwy z oliwek extra virgin. Odkryli i opisali prozdrowotne właściwości jednego ze składników.

Badacze doszli do bardzo ciekawych wniosków na temat oliwy i chociaż jest bardzo zdrowa zwłaszcza dla serca, to niestety nie powinniśmy używać jej do smażenia. Dlaczego? Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi.

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego badali zdrowotne właściwości oliwy z oliwek extra virgin. Udowodnili, że oleaceina występująca w produkcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca.

Jak działa oleaceina? Jak pokazują badania, oleaceina zawarta w oliwie extra virgin wykazuje hamowanie powstawania blaszek miażdżycowych. Nie dopuszcza do tworzenia się zakrzepów. Jest to szczególnie istotne dla osób z nadciśnieniem.

W Polsce obecnie prawie 10 milionów osób ma z tym problem. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, chroni też przed chorobami serca i udarem.

Wystarczy codziennie spożywać około czterech łyżek, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca o 40 procent, a udaru od 30 procent. Kierownik badania profesor Marek Naruszewicz zwraca uwagę, że tylko spożywanie prawdziwej oliwy extra virgin przynosi dobre skutki.

Jak ją rozpoznać? Dobrej jakości oliwa ma zielonkawy kolor, jest mętna i gorzkawa w smaku. Jasnożółta oliwa, którą zwykle możemy kupić w sklepie zawiera dużo mniej oleaceiny.

Jeśli chcemy zachować prozdrowotne właściwości oliwy nie używajmy jej do smażenia. Oleaceina ulega rozpadowi w 60 stopniach Celsjusza.

Niestety ma ona też dość niski punkt dymienia, który wynosi około 170 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury powstają szkodliwe wolne kwasy tłuszczowe i glicerol.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze