Trwa ładowanie...

Probiotyki na żołądek i jelita – działanie, wskazania i rodzaje

Avatar placeholder
22.12.2023 14:38
Osłona flory bakteryjnej żołądka
Osłona flory bakteryjnej żołądka (123RF)

Probiotyki na żołądek i jelita to szczepy bakterii, które wywołują korzystny wpływ na organizm. Sięga się po nie w wielu okolicznościach. Jakie są wskazania? Na jakie efekty kuracji można liczyć? Co trzeba wiedzieć, by wybrać najlepszy produkt?

spis treści

1. Jakie są probiotyki na żołądek i jelita?

Probiotyki na żołądek i jelita to preparaty zawierające kultury bakterii, które pełnią wiele różnych funkcji. Nie bez powodu są nazywane dobrymi bakteriami. Probiotyki to żywe szczepy mikroorganizmów zawarte w specjalnych produktach i preparatach, które podawane w odpowiednich dawkach wywierają korzystny wpływ na zdrowie.

Najbardziej znane i cenione probiotyki (bakterie probiotyczne) to głównie:

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus,
  • Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium breve.
Zobacz film: "Kiedy zaleca się stosowanie probiotyków?"

Warto pamiętać, że drobnoustroje mogą mieć różne właściwości. Wynika to ze zróżnicowanych mechanizmów ich działania. To dlatego poszczególne szczepy probiotyczne funkcjonują jako probiotyki na żołądek, probiotyki na jelita, probiotyki na odporność czy probiotyki na biegunkę (dostępne są też probiotyki ginekologiczne).

Cechą wspólną dla wszystkich probiotyków jest produkowanie kwasu mlekowego w procesie fermentacji mlekowej, który zmienia pH środowiska, żołądka i jelit (powoduje ich zakwaszenie).

2. Jak działają probiotyki na żołądek i jelita?

Probiotyki na żołądek i jelita działają wielotorowo. Przede wszystkim przyspieszają przemianę materii, usprawniają trawienie, regulują perystaltykę jelit. Chronią także przed zakażeniami wywołanymi przez bakterie chorobotwórcze, dbając o zdrową naturalną mikroflorę w przewodzie pokarmowym. Probiotyki normalizują i pomagają regenerować mikrobiotę, czyli ogół dobroczynnych i patogennych mikroorganizmów, które zasiedlają organizm, głównie jelita.

„Dobre bakterie” zapobiegają również zakażeniom jelitowym i pozwalają uniknąć biegunki. Chronią przed patogenami hamując ich rozwój oraz kolonizację śluzówki jelit. Działają zatem ochronnie, pomagając walczyć organizmowi z infekcjami jelitowymi poprzez wpływ na układ immunologiczny. Wspierają także odporność, ponieważ stymulują namnażanie się makrofagów i limfocytów oraz ich aktywność. To prowadzi do zahamowania wzrostu patogenów i rozwój niektórych chorób.

Probiotyki wspierają także proces obniżania poziomu tak zwanego złego cholesterolu (frakcja LDL), ponieważ wspierają jego wchłanianie w obecności kwasów żółciowych. Co nie mniej istotne, zwiększają także przyswajalność niektórych witamin (przede wszystkim witaminy K oraz witamin z grupy B) oraz minerałów (to głównie magnez, żelazo).

Probiotykom przypisuje się również działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe (w przypadku niektórych szczepów). Mogą także łagodzić objawy nietolerancji laktozy (probiotyki posiadają mają zdolność wytwarzania β-galaktozydazy. To enzym niezbędny do rozkładania laktozy).

3. Probiotyki na żołądek i jelita - wskazania

Probiotyki na żołądek i jelita stosuje się z różnych powodów. Najczęstsze wskazania to:

  • antybiotykoterapia, czyli stosowanie leków, które unicestwiają nie tylko patogeny, ale i pożyteczne bakterie w obrębie układu pokarmowego, co prowadzi do wyjałowienia flory bakteryjnej. Probiotyki osłonowe na żołądek i jelita stosuje się nie tylko osłonowo, alei i w celu odbudowy mikrobioty po zakończeniu przyjmowania antybiotyków,
  • profilaktyka i leczenia biegunek o różnym pochodzeniu, w tym biegunek infekcyjnych, polekowych, pokarmowych, alergicznych. Profilaktyka biegunki podróżnych związanej ze spożyciem wody lub żywności skażonych drobnoustrojami chorobotwórczymi w krajach o niskich standardach higienicznych),
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wzdęcia, niestrawność, biegunka czy zaparcie, zapalenia jelit, w tym wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Probiotyk na zapalenie żołądka sprawdzi się także na zespół jelita drażliwego,
  • leczenie zakażenia Helicobacter Pylori, zarówno łagodzenie negatywnych skutków żołądkowo-jelitowych zwalczania zakażenia, jak i zwiększania skuteczności terapii,
  • niwelowanie objawów przerostu bakteryjnego (SIBO),
  • łagodzenie objawów nietolerancji laktozy,
  • hipercholesterolemia, to jest podwyższone stężenie cholesterolu,
  • zaburzenia odporności,
  • leczenie terapii uchyłków jelita grubego,
  • celiakia,
  • zatrucie pokarmowe,
  • potrzeba wyeliminowania toksycznych substancji z organizmu.

Probiotyki na żołądek i jelita – przeciwwskazania

Pomimo wskazań, probiotyki mogą być szkodliwe dla osób stosujących leki immunosupresyjne bądź przeciwnowotworowe lub zmagają się z ostrym zapaleniem trzustki.

4. Jaki probiotyk na żołądek?

Probiotyki na jelita i żołądek można kupić w każdej aptece. Suplement diety są dostępne jako tabletki lub kapsułki, także krople czy proszek. Warto zwracać uwagę na te, które zawierają bakterie probiotyczne Bifidobacterium longum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium oraz drożdże probiotyczne Saccharomyces boulardii.

Należy pamiętać również o tym, że każdy probiotyk na żołądek powinien być dostosowany nie tylko do typu schorzenia, ale również do wieku i stanu zdrowia pacjenta (inne są probiotyki na żołądek dla dzieci i dla dorosłych).

Warto także korzystać ze wsparcia naturalnych probiotyków na żołądek. To głównie fermentowane przetwory mleczne (naturalne jogurty, kefiry, kwaśne mleko, maślanka, niepasteryzowane sery), kiszone warzywa i owoce (kiszona kapusta, kiszone ogórki, kiszone buraki, kwas chlebowy) oraz napoje probiotyczne.

Warto pamiętać, że najlepsze efekty przynosi łączenie probiotyków z prebiotykami (to tzw. synbiotyki). Prebiotyki to oporne na działanie enzymów trawiennych składniki żywności, które stymulują wzrost naturalnej mikroflory jelitowej (np. inulina, FOS – fruktooligosacharydy). Są pożywką dla probiotyków.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze