Pierwiastek kluczowy dla kości. Co zaburza jego wchłanianie?
Przyjmowanie wapnia w postaci suplementów jest niekiedy niezbędne do uzupełnienia niedoborów. Należy to jednak robić w mądry sposób, uwzględniając interakcje z innymi składnikami pokarmowymi i lekami. Co powinniśmy wiedzieć na temat suplementacji wapniem?
W tym artykule:
Kilka faktów na temat wapnia
Wapń to niezbędny składnik mineralny dla naszego organizmu. Jest surowcem dla kości i zębów, a także uczestniczy w przekazywaniu informacji za pomocą nerwów. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, kurczenie się mięśni, wyregulowanie rytmu bicia serca i działanie hormonów. Bierze udział w procesach metabolicznych żelaza, przyczynia się do krzepnięcia krwi oraz właściwego ciśnienia krwi, jest niezbędny do budowy komórek.
Ten najpowszechniejszy minerał, będący piątym pod względem ilości pierwiastkiem po węglu, wodorze, tlenie i azocie, rzadko kiedy jest dostarczany w odpowiedniej ilości. Tymczasem skutki niedoborów mogą być bardzo niekorzystne dla organizmu i powodować wiele dolegliwości. Wśród najczęstszych konsekwencji wynikających z braku wapnia w organizmie wymienia się łamliwość kości, bolesne kurcze mięśni, zaburzenia wzrostu, choroby dziąseł oraz tężyczkę, krzywicę i konwulsje.
Wchłanianie wapnia
W organizmie przeciętnego, zdrowego mężczyzny znajduje się około 1000–1500 g wapnia, nieco mniej tego składnika jest w organizmie kobiety – ok. 1000 g. Istotne jest to, że 99 proc. tego pierwiastka to budulec kości i zębów, zaś reszta, czyli 1 proc., pomaga w regulowaniu licznych procesów odbywających się w organizmie.
Do wchłaniania wapnia dochodzi w jelicie cienkim przy udziale witaminy D. Według przeprowadzonych badań, organizm nie jest w stanie wchłonąć całej ilości spożywanego przez człowieka wapnia. Naukowcy wskazują, że jest on w stanie przyswoić zaledwie 10-40 proc. dostarczanej ilości. Ta ilość spada jeszcze bardziej wśród kobiet, które są po okresie przekwitania (menopauza) do 7 proc.
Biorąc pod uwagę przedstawione wyżej dane, a także mając świadomość tego, jak ważną rolę pełni ten składnik dla naszego zdrowia, warto dbać o regularne dostarczanie wapnia. Najlepiej oczywiście w postaci żywności, jednak jeśli jest to trudne, lub w przypadku dużych niedoborów, warto rozważyć suplementację.
Co wspiera wchłanianie wapnia?
Proces wchłaniania wapnia wspiera dostarczanie laktozy (laktoza to cukier mleczny), a także właściwej dawki białka, fosforu, magnezu i witaminy D. To właśnie magnez, cynk, fosfor i fluor współpracują w utrzymywaniu i tworzeniu kości oraz zębów w dobrej kondycji. Odpowiednie ilości tych pierwiastków mają kluczowe znaczenie dla wchłaniania, a także wydalania tych związków.
Witamina D również ma tu ogromne znaczenie – jej niedobór uniemożliwia wchłanianie wapnia. Na podstawie przeprowadzonych badań naukowcy odkryli, że witamina D działa na różne grupy wiekowe: wspiera prawidłowy rozwój kośćca u dzieci i chroni osoby w podeszłym wieku przed odwapnieniem oraz łamliwością kości.
Chcąc zwiększyć biodostępność, powinno się również zwiększyć w diecie spożycie zdrowych tłuszczy, ponieważ wspierają one wchłanianie witaminy D. Warto również dodać, że za jednym razem organizm jest w stanie wchłonąć dawkę wynoszącą około 500 miligramów wapnia. Dobrym pomysłem jest zatem rozłożenie spożycia, gdy potrzebujemy więcej niż jednej dawki.
Co zaburza wchłanianie wapnia?
Wśród wielu różnych składników są też takie, które wchodzą w niekorzystne interakcje z wapniem. Wchłanianie tego pierwiastka spada, gdy w organizmie dochodzi do nadmiernej ilości substancji nazywanych szczawianami. Szczawiany to ogólna nazwa związków chemicznych, występujących powszechnie w żywności, np. w szpinaku, szczawiu, rabarbarze, boćwinie, soi, komosie ryżowej czy kakao. Szczawiany produkowane są również przez nasz organizm.
Nadmiar błonnika, sodu, alkoholu oraz kofeiny wykazuje podobne działanie. Picie codziennie zaledwie jednej filiżanki czarnej kawy w ciągu dnia skutkuje ubytkiem 2-3 mg Ca (dzień).
Zaburzenia we wchłanianiu wapnia mogą być również spowodowane silnym stresem, paleniem wyrobów tytoniowych oraz brakiem lub bardzo małą aktywnością fizyczną. Są także związane z dietą bogatą w dużą ilość białka – nadmiar tego składnika, podobnie jak nadwyżka tłuszczu i fosforu w codziennym menu, obniża wchłanianie wapnia.
Spożywanie zbyt dużych dawek wapnia, w porównaniu z magnezem, wpływa na zwiększenie ryzyka rozwoju wielu chorób serca.
Przyjmowanie wapnia a interakcje z innymi lekami
Poza witaminami i składnikami mineralnymi, które należy przeanalizować w kontekście suplementacji wapnia, powinniśmy także wziąć pod uwagę zażywane lekarstwa. Osoby, które przyjmują inne leki, muszą sprawdzić interakcje z suplementami wapnia. Okazuje się, że ten składnik może obniżać działanie wybranych leków - mowa tu o takich lekarstwach, jak antybiotyki (np. tetracyklina), czy preparaty stosowane w przypadku problemów z tarczycą.
Eksperci radzą, by przyjmować suplementy wapnia co najmniej po upływie dwóch godzin od spożycia tych leków.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.