Przejdź na WP

Pierwsza sieć hipermarketów w Polsce oficjalnie rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi

Nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia usmażonego na głębokim tłuszczu. Jednakże te zwierzęta są bardzo źle traktowane i niezwykle cierpią przed zabiciem. W Polsce już pierwsza sieć hipermarketów rezygnuje z ich sprzedarzy. Czy w ślad za nią pójdą kolejne?

Zobacz film: "Jak odchudzić świąteczne potrawy? KARP"

Zarząd Rella Investments Sp. z o.o. za pośrednictwem organizacji zajmującej się ochroną ryb - CIWF Polska - poinformował: ''Sieć hipermarketów Bi 1 deklaruje odejście od sprzedaży karpia żywego w okresie świątecznym w roku 2017. Decyzja ta podyktowana jest potrzebą zwrócenia uwagi na kwestię humanitarnego traktowania zwierząt, w tym ryb. Uważamy, że każde zwierzę zasługuje na właściwe traktowanie, a karpie można sprzedawać eliminując cierpienie oraz stres podczas transportu i sprzedaży. Z roku na rok przybywa liczba klientów, którzy wybierają gotowe elementy z karpia czy karpia już obrobionego. Postanowiliśmy więc wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów i zaoferować szerszą gamę ryb, w tym karpia realizując jednocześnie nasze założenie ograniczenia zbędnego cierpienia tych zwierząt''.

#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby?  (WIDEO)
#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby? (WIDEO)

Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy D3. Z gatunków słodkowodnych najbogatszy...

zobacz galerię

Jak już wcześniej był wspomniane, nikt nie wyobraża sobie żeby zabrakło karpia na stole wigilijnym. Sprzedaż żywych osobników to stara i niepotrzebna już tradycja, która wzmaga cierpienie tych zwierząt. Często przetrzymywane są basenach handlowych z ogromną ilością innych ryb co skutkuje licznego rodzaju uszkodzeniami ich ciał, więc to wcale nie jest produkt najwyższej jakości. Jednak warto zrezygnować z kupowania żywego karpia i postawić na już przygotowanego.

Zobacz też:

Karp to ryba średniotłusta o wyjątkowych walorach smakowych. Jest to potrawa, która nieczęsto pojawia się na naszych stołach, a szkoda, bo nie bez powodu jest nazywana ''królewską rybą". Dla nas na ogół ma za dużo ości i przez to zostawiamy ją tylko na wyjątkowe okazje. A to błąd, bo mięso z karpia jest źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy D (B1, B6, B12 oraz PP) oraz kwasu foliowego. Jest bogaty w potas, fosfor, sód, wapń i żelazo. Jedzenie tego rodzaju ryby wpływa dobrze na układ kostny oraz cerę - opóźnia jej starzenie oraz poprawia jej wygląd.

Pierwsza sieć hipermarketów w Polsce oficjalnie rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi
Pierwsza sieć hipermarketów w Polsce oficjalnie rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi (123rf)

Rella Investments zarządza siedmioma hipermarketami Bi1 znajdującymi się w różnych częściach Polski (Szczecin, Wałbrzych, Legnica, Czeladź, Rzeszów, Białystok i Bielsko Biała). Siedziba spółki mieści się w Poznaniu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy