Płatki drożdżowe – właściwości i zastosowanie

Płatki drożdżowe nadal są dla nas produktem mało znanym. A szkoda, bo mają wiele cennych właściwości. Nie tylko wspomagają pracę jelit, ale też świetnie sprawują się w roli zagęszczacza do zup i sosów.

Zobacz film: "Na co pomaga kąpiel z drożdży?"

1. Czym są płatki drożdżowe?

Płatki owsiane i płatki jaglane, tak popularne w zdrowych dietach, powoli zastępują płatki drożdżowe. Powstają z drożdży, a jako pożywkę wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. W wysokiej temperaturze są one dezaktywowane, przez co tracą zdolność fermentacji. To sprawia, że każdy, u kogo ciasto drożdżowe wywołuje nieprzyjemnej dolegliwości, po płatki z nich wyprodukowane może sięgać bez obaw.

2. Płatki drożdżowe – właściwości

Płatki drożdżowe stanowią dobre źródło białka. Są cennym elementem uzupełniającym dietę wegetarian i wegan. Dostarczają też cennych witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz minerałów, np. selen. Nie zawierają cukru ani konserwantów. Są produktem ekologicznym. Obecny w płatkach drożdżowych błonnik pozytywnie wpływa na trawienie, pomaga zapobiegać chorobom układu pokarmowego, ale też minimalizuje problem zaparć. Pozytywnie wpływa też na poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga układ sercowo-naczyniowy.

Wspomniane witaminy z grupy B, które są jednym ze składników płatków drożdżowych, są niezbędne do zachowania ładnego wyglądu. Oddziałują korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Wspomagają też leczenie trądziku.

3. Płatki drożdżowe – zastosowanie

Płatki drożdżowe w niczym nie przypominają tradycyjnych płatków. Są bardzo drobne, wyglądają jak grubo zmielona bułka tarta. Mają delikatny smak, przez niektórych określany jako orzechowo-serowy. To właśnie tę nutę zapachową wyczujemy, gdy dodamy je do potraw. A możliwości jest całe mnóstwo. Płatki stanowią idealny zagęszczacz do sosów i zup. Wzbogaca się nimi różnego rodzaju pasty warzywne i pasztety. Płatkami drożdżowymi można również posypać spaghetti, sałatki czy ziemniaki. Uzupełnią również smak dań z makaronem oraz jogurtu, maślanki lub kefiru.

Płatki drożdżowe najczęściej można kupić w czystej postaci, bez żadnych dodatków. Są jednak i takie, do których dodano mąkę pszenną lub ekstrakt słodu jęczmiennego, na co szczególną uwagę muszą zwrócić osoby z nietolerancją glutenu.

Komponując swoją dietę, można bez obaw sięgać po płatki drożdżowe, które są dobrą alternatywą dla białej mąki. I choć nie są tak popularne jak płatki ryżowe czy płatki owsiane górskie, grono ich zwolenników rośnie. Są naturalne i nie powodują żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego w przeciwieństwie do żywych drożdży.

Za 100 g płatków drożdżowych w sklepie z ekologiczną żywnością zapłacić trzeba ok. 15-20 zł.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy