Polacy ochoczo sięgają po suplementy. "Łykają jak cukierki, a trzeba podejść z głową"

W okresie jesienno-zimowym Polacy garściami sięgają po rozmaite suplementy, a szczególnie chętnie przyjmują witaminy. Jednak wiosną i latem z suplementacji także nie można rezygnować. Ale – jak zawsze – należy do niej podejść odpowiedzialnie.

Polacy ochoczo sięgają po suplementy. "Łykają jak cukierki, a trzeba podejść z głową"Polacy ochoczo sięgają po suplementy. "Łykają jak cukierki, a trzeba podejść z głową"
Źródło zdjęć: © Getty Images
Anna Klimczyk

Według raportu "Rynek suplementów diety w Polsce 2023", aż trzy czwarte dorosłych Polaków sięga po preparaty z witaminami i mikroelementami przynajmniej raz w roku. W 2023 roku sprzedaż suplementów diety wzrosła o 12-14 proc. w porównaniu do roku poprzedniego. Natomiast najnowszy raport przedstawiony przez PMR Market Experts "Rynek suplementów diety w Polsce 2024", wskazuje, że w latach 2024-2029 przewidywany jest dalszy wzrost tego rynku na poziomie 6,5 proc.

Polacy kochają suplementację. Jednak często łykają tabletki jak cukierki, a trzeba do niej podejść z głową. Nie możemy przekraczać zalecanych dawek i warto sprawdzić, które suplementy można ze sobą łączyć. Po zimie nasz organizm może być osłabiony, więc potrzebuje wparcia, byśmy maksymalnie mogli skorzystać z pięknej aury – tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Co suplementować wiosną i latem, by cieszyć się zdrowiem?

– Lista witamin i minerałów, które powinniśmy spożywać latem, nie różni się znacznie od tych, które powinniśmy przyjmować jesienią i zimą – podkreśla Magdalena Cubała-Kucharska.

W zimnych miesiącach nasz organizm może być osłabiony. – Spożywamy wówczas mniej świeżych warzyw i owoców, co wiąże się z tym, że mamy uboższą mikroflorę jelitową. Często skarżymy się także na przemęczenie, spadek odporności i brak energii. Mamy także niedobory witaminy D – tłumaczy lekarka.

Wiosna i lato to idealna pora, by dostarczać organizmowi witamin wraz z pożywieniem. Korzystajmy z tego, że wówczas mamy wysyp kolorowych warzyw i owoców. Na naszych talerzach powinny jak najczęściej gościć niskokaloryczne owoce, takie jak maliny czy borówki. Są bogate w polifenole, które są naturalnymi antyoksydantami. Znajdziemy je także w pomidorach. Ponadto zawierają likopen, który ma bardzo silne działanie przeciwnowotworowe – wyjaśnia dr Cubała-Kucharska.

Wiosenno-letnie miesiące to okres, gdy dużo czasu spędzamy na zewnątrz, korzystając z pięknej pogody. Z reguły zwiększamy także ilość aktywności fizycznej, dlatego nie powinniśmy zapominać o suplementacji koenzymu Q10. Jego głównym zadaniem jest zapewnienie produkcji energii każdej komórce ciała. Dodatkowo wskazuje działanie antyoksydacyjne, co opóźnia starzenie się organizmu. Będzie on także zwiększał siłę mięśniową. Z kolei jego niedobór może znacznie pogarszać samopoczucie oraz obniżać odporność.

W naszej wiosenno-letniej apteczce powinien znaleźć się także kolagen, ponieważ w tym okresie zdecydowanie częściej eksponujemy skórę na słońce, a będzie on wspierał ją w regeneracji. Latem nie jesteśmy także zwolnieni z przyjmowania witaminy D. Możemy trochę zmniejszyć dawki, ale nie możemy z niej zrezygnować – podnosi dr Cubała-Kucharska.

Niedobór witaminy D może doprowadzić do spadku sił, zmęczenia, pogorszenia stanu paznokci i włosów, bólów kończyn dolnych, anemii, łuszczenia i suchości skóry, pękania kącików ust. To jednak nie wszystko. W wyniku niedoboru może dojść nawet do zaostrzenia przebiegu chorób przewlekłych oraz do ogólnego zmniejszenia odporności na infekcje wirusowe.

Tak wesprzesz jelita

Ciepłe dni – a szczególnie wakacje – to także czas, w którym pozwalamy sobie na drobne żywieniowe "grzeszki". Jak zatem wspierać nasze jelita by dobrze funkcjonowały?

– Moim hitem na wsparcie pracy jelit jest wyciąg z papai. Ewentualnie kwas laurynowy, który ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Z probiotykami nie powinniśmy przesadzać, bo nie wszyscy ich potrzebują. Najlepiej, jeśli te dobre bakterie będziemy dostarczali wraz z pożywieniem. Dlatego jedzmy jogurty i kiszonki. Szczególnie teraz, gdy sezon kiszenia startuje – radzi dr Cubała-Kucharska.

Nie zapomnij o nawodnieniu organizmu

Wiosną i latem nie powinniśmy zapominać także o odpowiednim nawodnieniu. Ile dziennie wypijać wody, by się nawodnić? Na to pytanie nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Eksperci zalecają jednak, by pić około 2 litrów wody dziennie.

Ważne jest też to, w jaki sposób pijemy. Nie każdy będzie dobry. – Pamiętajmy, że nie możemy wypić za dużo na raz. Pijmy regularnie, małymi łykami – mówi dr Cubała-Kucharska.

Sama woda to nie wszystko. – Doskonałym rozwiązaniem będzie również picie soku pomidorowego, który zawiera polifenole i potas. Wprowadźmy sobie taki zwyczaj, żeby chociaż trzy razy w tygodniu taki sok wypić. Nie zapominajmy także o elektrolitach. Możemy kupić je w aptece, bo wtedy nie będą miały masy niezdrowych dodatków – dodaje lekarka.

– Obserwujmy również, jak często oddajemy mocz. Jeżeli nie chodzimy do toalety wystarczająco często, to znaczy, że mamy dużą utratę wody przez skórę i nie mamy wystarczających zasobów wodnych, żeby nerki nas dobrze filtrowały – podsumowuje dr Cubała-Kucharska.

Anna Klimczyk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije