Popularny napój zbawienny nie tylko dla jelit. Może też chronić przed alzheimerem

Czy możliwe, że popularny napój fermentowany może odegrać rolę w walce z jedną z najbardziej wyniszczających chorób neurodegeneracyjnych naszych czasów? Naukowcy analizujący wpływ kefiru na zdrowie mózgu twierdzą, że tak. I chociaż badania są jeszcze na wczesnym etapie, wyniki wydają się obiecujące.

Nowe badania na temat kefiruNowe badania na temat kefiru
Źródło zdjęć: © Getty

Probiotyki a choroba Alzheimera

Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji, odpowiedzialna za około 60 proc. przypadków, która prowadzi do postępującego zaniku pamięci, dezorientacji, zmian osobowości i utraty samodzielności.

Obecnie nie istnieje skuteczne lekarstwo – leczenie ogranicza się do łagodzenia objawów. Dlatego tak dużą uwagę przyciągają wszelkie interwencje mogące spowolnić rozwój choroby.

Jedną z nich może być właśnie kefir – fermentowany napój mleczny zawierający bogatą mieszankę bakterii i drożdży probiotycznych. Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w czasopiśmie "Brain Behavior and Immunity Integrative", kefir może zmniejszać stres oksydacyjny i stan zapalny w mózgu, kluczowe czynniki w rozwoju choroby Alzheimera.

Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców

Oś jelita-mózg w centrum uwagi

Najnowsze badania coraz mocniej podkreślają rolę mikrobioty jelitowej w zdrowiu mózgu. Dysbioza jelit, zaburzenia równowagi mikroflory, może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego poprzez aktywację szlaków immunologicznych, takich jak TLR4/MYD88/NLRP3, co z kolei przyczynia się do neurodegeneracji.

Kefir, jako probiotyk, wspiera odbudowę zdrowej mikrobioty i wzmacnia barierę jelitową, ograniczając przenikanie toksyn i metabolitów do krwiobiegu oraz mózgu.

Jak tłumaczy dr Peter Gliebus, neurolog z Marcus Neuroscience Institute w wywiadzie dla Medical News Today, bioaktywne związki zawarte w kefirze wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które mogą chronić neurony przed uszkodzeniem.

- To wsparcie może pomóc w zachowaniu funkcji synaptycznych i mitochondrialnych, spowalniając proces neurodegeneracji – podkreśla ekspert.

Co pokazują badania?

W przeglądzie objęto siedem badań, z których jedno obejmowało ludzi. W tej 90-dniowej próbie wzięło udział 13 pacjentów z chorobą Alzheimera, którzy otrzymywali dziennie kefir w dawce 2 ml na kilogram masy ciała.

Efekty? Poprawa o 28 proc. w testach Mini-Mental State Examination (MMSE) oraz o 66 i 62 proc. w testach pamięci natychmiastowej i odroczonej. Jednocześnie obniżeniu uległy wskaźniki stresu oksydacyjnego i zapalnego.

Badania na gryzoniach i muszkach owocowych wykazały dodatkowe korzyści: zmniejszenie ilości płytek beta-amyloidowych, ochrona neuronów hipokampa, poprawa funkcji poznawczych i motorycznych oraz spadek aktywności zapalnej mikrogleju.

Mimo obiecujących wyników naukowcy podkreślają konieczność ostrożności. Mikrobiologiczny skład kefiru może różnić się w zależności od sposobu produkcji, co utrudnia standaryzację.

- Wciąż jesteśmy na wczesnym etapie. Konieczne są szerzej zakrojone badania kliniczne z udziałem ludzi, zanim będziemy mogli rekomendować kefir jako standardowe wsparcie terapii Alzheimera – przypomina dr Joel Salinas z Isaac Health.

Choć kefir nie zastąpi leków, może stać się wartościowym uzupełnieniem diety – szczególnie u osób zagrożonych rozwojem demencji. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i wspierającym mikrobiotę jelitową, zyskuje miano naturalnego sojusznika w walce o dłuższe zdrowie mózgu.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Brain Behavior and Immunity Integrative
  2. Medical News Today

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Pomagają sercu i poprawiają trawienie. Sięgaj po nie codziennie
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie