Potas – objawy niedoboru

Aby organizm prawidłowo funkcjonował, niezbędne jest zachowanie odpowiedniego poziomu mikroelementów, makroelementów oraz witamin. Stąd tak ważna jest zdrowa i różnorodna dieta. Jeśli zależy nam szczególnie na tym, by dobrze pracował nasz układ nerwowy oraz krwionośny, postarajmy się o spożywanie produktów bogatych w potas.

Rola potasu w organizmie

Potas znajduje się w komórkach i przestrzeni międzykomórkowej, w limfie i we krwi. Jeśli jest go zbyt mało, wówczas cały organizm zaczyna szwankować.

Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"

Jakie jest znaczenie potasu w organizmie? Przede wszystkim odpowiada on za regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Wpływa też na prawidłową pracę nerek. Oprócz tego normalizuje ciśnienie krwi i usprawnia funkcjonowanie serca. Potas uczestniczy w spalaniu białek oraz węglowodanów. Jest odpowiedzialny za skurcze mięśni.

Pierwiastek bierze udział w transporcie substancji odżywczych do komórek, a jednocześnie usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii. Ponadto odpowiada za pobudzenie produkcji insuliny.

Potas ma istotne znaczenie w procesie dotlenienia mózgu. Usprawnia myślenie, poprawia pamięć i koncentrację. Dlatego też, jeśli chcemy szybko przyswoić materiał do ważnych egzaminów czy sprawdzianów, zamiast kawy, wzbogaćmy swoją dietę o produkty z potasem.

Jaki jest prawidłowy poziom potasu? Powinien on mieścić się w granicy od 3,5 do 5 mmol/l krwi. Jeżeli jest go mniej niż 3,5 milimola, wówczas mamy do czynienia z hipokaliemią, czyli niedoborem potasu. Hipokaliemia ciężka występuje, gdy poziom potasu wynosi mniej niż 2,5 mmol/l. Hipokaliemia umiarkowana dotyczy osób, u których poziom pozostaje w granicach od 2,5 mmol do 3,00 mmol/l.

Badania krwi - Potas (K)

Potas jest cennym dla organizmu minerałem, a jednocześnie elektrolitem. Składnik ten odpowiada za równowagę elektrolitową organizmu. Jest on również niezwykle...

Przyczyny niedoboru potasu

Niedobór potasu w organizmie jest bardzo często wynikiem nieodpowiedniego odżywiania, a przede wszystkim spożywania wysoko przetworzonej żywności. Do utraty tego pierwiastka przyczynia się również nierozsądne odchudzanie. Brak makroelementu może być również spowodowany poparzeniem, biegunką, wymiotami, a także schorzeniami nerek.

Zdarza się, że niedobór potasu wynika z przyjmowania środków farmaceutycznych, np. leków na serce, nerki oraz na nadciśnienie.

Organizm traci ten pierwiastek również wtedy, gdy pojawiają się uderzenia gorąca, dlatego też kobiety przechodzące menopauzę powinny szczególnie zatroszczyć się o uzupełnianie jego poziomu w organizmie.

Brak potasu jest też efektem nadmiernego pocenia się. Jeśli wykonujemy czynności, które wpływają na zwiększenie potliwości, np. jesteśmy bardzo aktywni fizycznie lub często opalamy się, zróbmy badania krwi w celu określenia jego poziomu w naszym organizmie.

To nie wszystko. Potas tracimy również przez niezdrowy tryb życia – szczególnie wtedy, gdy często się stresujemy i wypijamy dużo napojów z dodatkiem kofeiny.

Jakie są objawy niedoboru potasu?

Wśród charakterystycznych objawów niedoboru potasu możemy wymienić osłabienie, drżenie i ból mięśni. Pojawiają się obrzęki lub drętwienie kończyn. Ponadto występują zaburzenia pracy serca oraz problemy z wysokim ciśnieniem. Objawem są również zaparcia.

Osoby, które cierpią na niedobór potasu, są bardzo często zmęczone. Nawet niezbyt intensywny wysiłek fizyczny sprawia im dużą trudność. Mają problemy z cerą – skóra jest wysuszona lub pojawiają się na niej zmiany trądzikowe. Inne symptomy niedoboru potasu to senność, nadpobudliwość, odczuwanie niepokoju.

Jakie produkty są najbogatsze w potas?

Aby uniknąć dolegliwości związanych z niedoborem tego pierwiastka, warto uzupełnić dietę o niektóre produkty.

Bardzo dużą ilość potasu znajdziemy w suszonych owocach: morelach i figach (odpowiednio 1666 mg oraz 938 mg w 100 g). Źródłem tego makroelementu jest również awokado – zawiera 600 mg w 100 g. W dalszej kolejności możemy wymienić banany (396 mg), ziemniaki (357 mg) oraz seler (320 mg). Sporo potasu znajdziemy również w owocach kiwi (290 mg), pomidorach (282 mg), a także grejpfrutach (277 mg).

Potas możemy przyjmować oczywiście w postaci suplementów diety, jednak ten zawarty w naturalnych produktach żywnościowych znacznie lepiej będzie się wchłaniał.

Jakie są objawy nadmiaru potasu?

Pamiętajmy, by nie przesadzać z przyjmowaniem produktów bogatych w potas. Pierwiastek ten, chociaż niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może zaszkodzić.

Jakie są objawy jego nadmiaru? Dla hiperkaliemii charakterystyczne jest mrowienie kończyn, drgawki oraz apatia. Ponadto pojawiają się trudności z zachowaniem równowagi, a praca serca jest nieregularna. Osoba z nadmiarem potasu może narzekać również na zawroty głowy.

Komentarze (4)

Pomocni lekarze

Artykuły Choroby i dolegliwości
Choroby i dolegliwości

Probiotyki

niemetabolizowanej laktozy objawia się w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Szczepy bakterii w probiotykach wytwarzają enzym (β-galaktozydaza

Choroby i dolegliwości

6 zaskakujących rzeczy, które są zaraźliwe

6 zaskakujących rzeczy, które są zaraźliwe

Emocje są zaraźliwe To zaskakujące, ale nie tylko zarazki stanowią dla nas czynnik zaraźliwy. Organizm człowieka jest równie podatny na emocje, w tym nastrój i zachowanie osób trzecich. Badania kliniczne potwierdzają, że bardzo często nie kontrolujemy...

Choroby i dolegliwości

Sprawdzone sposoby na uniknięcie chrapania

Sprawdzone sposoby na uniknięcie chrapania

Jak pozbyć się chrapania? Chrapanie to jeden z najbardziej uciążliwych nawyków. Chociaż osobie chrapiącej może wcale nie przeszkadzać (mimo to może powodować groźny bezdech senny), to bywa nieznośne dla otoczenia. Stopery w uszach czy poduszka na głowie...

Choroby i dolegliwości

Co twoje stopy mówią o zdrowiu?

Co twoje stopy mówią o zdrowiu?

Dziwne zmiany na stopach Pierwsze symtomy choroby wcale nie muszą być związane z bólem czy osłabieniem organizmu, bo wiele groźnych schorzeń (...) paznokcia. Może to być poważny objaw raka płuc lub chorób serca. Inną przyczyną są choroby...

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Odpowiednio skomponowana dieta chroni również przed chorobami (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light Żywność...

Choroby i dolegliwości

Biurowe choroby zawodowe

Biurowe choroby zawodowe

Pracujesz w biurze? Być może cierpisz na te choroby Myśląc o ciężkiej pracy, zwykle na myśl przychodzi nam praca fizyczna. W końcu rzeczywiście (...) dolegliwości chorego budynku to różne dolegliwości...