Potas w organizmie

Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni istotną rolę w skurczu mięśni, w przewodnictwie nerwowym. Ponadto warunkuje właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego.

1. Rola potasu w ustroju

Potas jest makroelementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, gdyż normalizuje rytm pracy serca, stabilizuje ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz tempo bicia serca. Potas uczestniczy w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym, ma wpływ na przemianę materii. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiegając występowaniu obrzęków oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia, jest zazwyczaj spowodowany nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów, biegunek oraz chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może również występować podczas zażywania preparatów farmaceutycznych (wyciągu z lukrecji, kortyzolu, tetracyklin).

Zobacz film: "Badania krwi - potas"

Do objawów niedoboru potasu należą:

Niedobór potasu występuje głównie u osób spożywających wysoko przetworzone, konserwowane produkty, które zawierają zbyt dużo sodu. Niedobór potasu w diecie jest jednym z czynników ryzyka występowania nadciśnienia.

2. Potas w diecie

Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz ze wzrostem zawartości sodu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na potas. Najlepsze źródło potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.

Produkt Zawartość potasu w mg/100 g Produkt Zawartość potasu w mg/100 g
Mleko 3,2% 139 Fasola biała, suche nasiona 1188
Ser żółty 119 Marchew 282
Kurczak, tuszka 305 Ziemniaki 443
Dorsz świeży 356 Banan 395
Pieczywo pszenne 137 Śliwki suszone 804
Ryż biały 111 Czekolada mleczna 607

Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!