Poznaj przepisy na zdrowe domowe burgery

Zdrowy fast food – brzmi nieprawdopodobnie? To mit! Gotując w domu, możesz stworzyć mniej kaloryczne wersje swoich ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepisy na smaczne, domowe dania typu fast food.

Sekret zdrowych burgerów

Jeśli dbasz o zdrowie i sylwetkę, na pewno nie raz stanęłaś przed trudnym dylematem – skusić się na ulubione danie fast food czy obejść się smakiem? Największym minusem gotowych produktów są słabej jakości składniki. Tłuste mięso, warzywa bez smaku i sosy na bazie majonezu kryją tysiące dodatkowych kalorii, które odkładają się w talii.

Co warto wiedzieć o błonniku?

Nie musisz całkowicie rezygnować z ulubionych burgerów – możesz nauczyć się przygotowywać zdrowszą wersję tego amerykańskiego klasyka. Jak zrobić domowe burgery? Bardzo ważny jest sposób ich przygotowania. Mięsne kotlety najlepiej grillować – nie trzeba wtedy używać dodatkowo żadnego oleju. Tak przygotowane mięso zyskuje niepowtarzalny aromat.

Nieodłącznym elementem każdego burgera jest oczywiście bułka. Jeśli dbasz o linię, sięgnij po pieczywo pełnoziarniste. Jest ono źródłem węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. W bardziej restrykcyjnej wersji osoby na diecie mogą zamienić bułkę na liście sałaty. Możesz też wykorzystać inne rodzaje pieczywa, które nie kojarzą się co prawda z hamburgerami, ale na pewno sprawdzą się w tej roli – sięgnij po meksykańskie placki tortilla albo greckie chlebki pita.

Każdy burger musi mieć sos. Te dostępne w barach fast food są najczęściej majonezowe. Mają niewiele smaku, za to mnóstwo kalorii. W domu możesz przyrządzić własne pyszne i zdrowe sosy na bazie jogurtu greckiego. Wystarczy dodać do niego świeże zioła, przyprawy, czosnek i trochę soku z cytryny. Jeśli lubisz burgery z ketchupem, upewnij się, że używasz produktu dobrej jakości – bez wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów.

Zdrowy burger to danie pełne warzyw, dlatego nie oszczędzaj tych dodatków. Poza typowymi elementami, takimi jak sałata i pomidor, wykorzystaj inne – cukinię, bakłażan, awokado, buraki, grzyby. Im więcej świeżych dodatków, tym lepiej dla twojego zdrowia.

Burgery z mięsem

Bomby kaloryczne, których powinnaś unikać

Wszyscy wiemy, że cukier jest niezdrowy i powoduje przybieranie na wadze. Jednak pozbycie się go z filiżanki herbaty to za mało. Istnieje wiele produktów,...

Klasyczny burger to danie z wołowiny. Możesz jej użyć, ale upewnij się, że mięso jest chude i pochodzi ze sprawdzonego miejsca. Kotlety warto przyrządzić również z mielonej jagnięciny, która ma niepowtarzalny smak.

Kolejnym rodzajem mięsa, które warto dodać do burgera jest drób. Sprawdzi się zarówno kurczak, jak i indyk. Białe mięso ma mało tłuszczu i dużo białka, dlatego świetnie nadaje się na posiłek na diecie.

My polecamy przepis na burgera z kurczaka w greckim stylu. Do mielonego mięsa z piersi kurczaka dodaj przyprawy – oregano, bazylię, czosnek i chili. Uformuj kotlety i usmaż na patelni grillowej lub tradycyjnym ruszcie. Podawaj z sosem tzatziki (jogurt grecki z tartym świeżym ogórkiem i czosnkiem), plastrem sera feta oraz grillowaną cukinią.

Burgery z rybą

Burgery rybne wyśmienicie smakują i są bogate w substancje odżywcze. Jakie gatunki wybierać? Zmielić możesz praktycznie każdą rybę, ale ze względów praktycznych lepiej sprawdzą się te, które nie mają zbyt wielu ości, czyli tuńczyk, łosoś, dorsz. Mięso należy zmielić w specjalnej maszynce lub bardzo drobno posiekać. Potem dodajesz ulubione zioła, przyprawy i formujesz burgery. Tak powstałe kotleciki grillujesz.

Spróbuj egzotycznych, słodko-kwaśnych burgerów z łososia. Do ryby dodaj sok z limonki, chili, imbir i kolendrę. Podawaj z rozgniecionym awokado i grillowanymi plastrami świeżego ananasa.

Burgery wegetariańskie

Zagorzali mięsożercy uznają, że to profanacja, ale my wiemy jedno – wegeburgery są bardzo zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia możesz użyć wielu różnych produktów – są to m.in. rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca), kasze, a nawet komosa ryżowa.

Sekretem jarskich burgerów są przyprawy. Nie warto oszczędzać aromatycznych dodatków, by wydobyć smak warzyw i stworzyć oryginalne kompozycje. Mięsny kotlet można zastąpić... grzybami. Grillowane pieczarki odmiany Portobello świetnie sprawdzą się w roli kotleta w wegańskim burgerze.

Oto propozycja superzdrowych burgerów z komosy ryżowej. Potrzebne będzie 100 g ugotowanej komosy, 100 g ugotowanej ciecierzycy i 1 upieczony burak. Składniki należy zmiksować blenderem i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie formujemy burgery i grillujemy je przez kilka minut. Podajemy ze świeżą sałatą, pomidorem i innymi ulubionymi warzywami.

Jesteś miłośnikiem fast foodów, ale z drugiej strony chcesz prowadzić zdrowy tryb życia? Porozmawiaj z forumowiczami, którzy mają ten sam problem. 

Komentarze (5)
~whirlpool0pl
~whirlpool0pl ponad rok temu

@~ilona: Albo można wpatrywać się w zielony kalendarz Endomondo i podziwiać swoje przebyte kilometry ;-) I wtedy, jak kolega zapyta co dziś robiłeś, a przeleciałem gorącą siedemnastkę ^^ ;-) @km rzecz jasna :)

Odpowiedz
~ilona
~ilona ponad rok temu

Mniam mniam, a kalorie lecą i pupa rosnie. Potem posty, diety cud i inne wynalazki. lepiej jeść racjonalnie i zdrowo to mozna i wagę zrzucić. Polecam lekturę książki odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Mozna jeść zdrowo niedrogo i wyglądać jak trzeba

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

planujesz podanie burgerów z soczystą grillowaną wołowiną, to obok nich nie może oczywiście zabraknąć frytek. Proponujemy jednak zdrowszą wersję (...) wcześniej rusztu. Przygotuj więc owocowe ciasto według sprawdzonego przepisu...

Zdrowe przepisy

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

26 propozycji na lunch poniżej 400 kalorii

, może być prawdziwym wyzwaniem. Jeśli nie masz pomysłów na zdrowy i lekki lunch, koniecznie wykorzystaj nasze propozycje. Mamy dla ciebie przepisy na smaczne (...) witamin i minerałów, fasola jest źródłem białka, a...