Pozostałe witaminy

Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Wszelkie niedobory witamin mają swoje następstwa, zwykle w postaci chorób. O ile najczęściej mówi się o roli witamin A, C i D w organizmie, nie należy zapominać o innych, nie mniej ważnych witaminach. Jakie funkcje spełniają witaminy z grupy B, witamina E oraz witamina P?

Witamina B1

Różnorodność witamin

Witaminy są związkami organicznymi, których już niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie.

Jedną z witamin z grupy B jest witamina B1, czyli tiamina. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, która spełnia istotną rolę w pracy układu nerwowego oraz mięśni. Zapasy witaminy B1 w organizmie są stosunkowo niewielkie, dlatego do jej braku może dojść już w ciągu 14 dni. Poważne niedobory tiaminy mogą powodować ciężkie powikłania ze strony układu nerwowego, mózgu, mięśni, serca i układu pokarmowego.

Niedobory witamin

Witamina B1 znajduje się w wołowinie, drożdżach, roślinach strączkowych, mleku, orzechach, owsie, pomarańczach, wieprzowinie, ryżu, pszenicy i płatkach pełnoziarnistych.

Witamina B2

Inna nazwa tej rozpuszczalnej w wodzie witaminy to ryboflawina. Witamina B2 uczestniczy w przemianie białka, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto odgrywa ważną rolę w magazynowaniu energii przez organizm, korzystnie wpływa na stan zdrowia oczu, nerwów, mięśni i skóry. Ryboflawina zapewnia prawidłowe wchłanianie żelaza, kwasu foliowego oraz witamin B1, B3 i B6. Witamina B2 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja), szparagach, awokado, brokułach, porzeczkach, orzechach, groszku, dyni, szpinaku oraz pieczywie razowym.

Witamina B5

Witamina ta jest znana również jako kwas pantotenowy. Witamina B5 jest rozpuszczalna w wodzie i należy przyjmować ją codziennie z pożywieniem, organizm nie jest bowiem w stanie jej magazynować. Kwas pantotenowy jest potrzebna do syntezy i przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów. Witamina B5 znajduje się w niewielkich ilościach w niemal wszystkich produktach spożywczych, ale największe jej ilości występują w awokado, brokułach, mięsie i pełnych ziarnach. Niedobór kwasu pantotenowego to rzadkość, na braki tej witaminy wskazywać może apatia, zmęczenie, drażliwość, problemy ze snem, nudności, wymioty, skurcze brzucha, drętwienie, kurcze mięśni, hipoglikemia oraz zwiększona wrażliwość na insulinę.

Witamina B6

Witaminę tę określa się również mianem pirydoksyny. Substancja ta jest niezbędna do syntezy neuroprzekaźników i wytwarzania mieliny. Niedobór witaminy B6 u osób dorosłych ma wpływ na obwodowy układ nerwowy, skórę, błony śluzowe i układ krążenia. U dzieci braki pirydoksyny wpływają również na centralny układ nerwowy. Przyjmowanie witaminy B6 w połączeniu z innymi witaminami z grupy B skutecznie obniża poziom homocysteiny we krwi. Wysoki poziom tej substancji jest jednym z czynników ryzyka choroby układu sercowo-naczyniowego.

Główne źródła witaminy B6 to: płatki zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa (marchew, szpinak, groszek i ziemniaki), mleko, ser, jaja, ryby, wątroba, mięso i mąka.

Witamina B7

Witamina B7, znana również jako biotyna i witamina H, spełnia kilka istotnych funkcji w organizmie człowieka. Przyczynia się do przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów, uczestniczy w przetwarzaniu glukozy i wzmacnia włosy, paznokcie oraz skórę. Do niedoboru biotyny dochodzi niezwykle rzadko, witamina B7 znajduje się bowiem w wielu produktach spożywczych. Nieco większe ilości witaminy H są obecne w żółtku jaj, wątrobie, orzechach ziemnych, drożdżach, pełno-pszennym chlebie, żółtym serze, wieprzowinie, łososiu, awokado, malinach i surowym kalafiorze.

Witamina E

Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości ochronne...

Jest to

witamina rozpuszczalna w tłuszczach o właściwościach antyoksydacyjnych. W związku z działaniem przeciwutleniającym witamina E jest zalecana w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, ale brakuje dowodów na potrzebę suplementacji diety tą witaminą ponad zalecaną codzienną dawkę witaminy E . Substancja ta znajduje się w jajach, owocach , zielonych liściastych warzywach , mięsie, orzechach, olejach orzechowych, drobiu, olejach warzywnych oraz pełnych ziarnach. Podczas gotowania i przechowywania może dochodzić do strat witaminy E w produktach spożywczych.

Witamina P

Witamina ta należy do bioflawonoidów znajdujących się w wielu produktach spożywczych i ziołach. Witamina P przyczynia się do prawidłowego wchłaniania witaminy C i zapobiega przyłączaniu się czerwonych krwinek do płytek krwi. Ponadto witamina P ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naczyń włosowatych i wzmacnia układ odpornościowy. Witamina P znajduje się w owocach cytrusowych, winogronach i suszonych śliwkach.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Pozostałe witaminy
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły Pozostałe witaminy
Pozostałe witaminy

Właściwości witaminy PP

Właściwości witaminy PP

Witamina PP jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w wielu istotnych procesach, które zachodzą w naszym (...) ciele. Jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny, jak jej niedobór... Ciekawostki...

Pozostałe witaminy

Witamina PP - gdzie występuje, rola w organizmie, niedobór

. Inną popularną przyczyną niedoboru witaminy PP jest alkoholizm. Do pozostałych przyczyn należą również między innymi długotrwałe zażywanie leków (...) Witamina PP, znana także jako niacyna lub witamina...

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki - rutynę i hesperydynę - które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie (...) witaminy C, a obie substancje zmniejszają ryzyko...

Dieta przyszłej mamy

Nie jedz tego w ciąży!

Nie jedz tego w ciąży!

lub puszkowanej. Wątróbka Wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, jednak zawiera także duże ilości witaminy A. Tymczasem jej nadmiar może być szkodliwy (...) zawierające rtęć Unikaj ryb zawierających wysoki poziom rtęci, takich jak rekin,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Cebula - 6 mg witaminy C w 100 g produktu Ogórki - 8 mg witaminy C w 100 g produktu Jabłka - 9 mg witaminy C w 100 g produktu Ziemniaki późne - 11 (...) mg witaminy C w 100 g produktu...

Uroda

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

Cytryna dla urody - poznaj jej moc

nasycone barwnikiem niż pozostałe partie skóry i z tego względu mają one zdecydowanie ciemniejszy koloryt. Możesz rozjaśnić naskórek w obrębie tych partii (...) , takie jak witamina C oraz kwas cytrynowy, mogą przyczynić...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje...

Zdrowe przepisy

Shake orzechowy

Shake orzechowy

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, tak zwanej witaminy młodości. Ponadto łagodzą stany zapalne i ból oraz odżywiają mózg i nerki.